Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η σωτηρία του Νώε και της οικογενείας του από τον Κατακλυσμό αντί της σωτηρίας του Φιλήμονος και της Βαυκίδος από τον Κατακλυσμό





Χριστιανική ιστορία



  Ο Θεός βλέποντας τον σεβασμό του Νώε και της οικογενείας του, με τους νόμους του, τον  έσωσε από τον κατακλυσμό και «κατάπιε» τους ασεβείς.

  Η λέξη νώε προέρχεται από το νωί, που είναι ποιητικός τύπος του νω, και κατά την αττική- ιωνική διάλεκτο σημαίνει, εμείς οι δύο.



Ελληνική προϊστορία



  Ο «Ο πατήρ ανδρών τε θεών τε» ο Δίας, και ο «άγγελος» των Ολυμπίων θεών, ο Ερμής, κατέβηκαν εις τους ανθρώπους μεταμορφωμένοι εις ταπεινούς ανθρώπους, οι οποίοι κτυπούσαν μάταια τις πόρτες των θνητών, εις διάφορες χώρες, δια να γνωρίσουν τις αρετές και τις κακίες των ανθρώπων, ώσπου κάποια στιγμή έφθασαν εις την φιλόξενη καλύβα του Φιλήμονος και της  Βαυκίδος εις την Φρυγίαν. Είχαν εκδιωχθεί από τους οίκους των πλουσίων κατοίκων της, αλλά εφιλοξενήθησαν από τον Φιλήμονα και την Βαυκίδα.

  Εκείνοι τότε τους έβαλαν αμέσως εις το σπιτικό τους, τους φίλεψαν από το ελάχιστο φαγητό που διέθεταν αλλά και τους κοίμησαν εις το κρεββάτι που εκείνοι εκοιμούντο.

  Έτσι ο Ζευς ετιμώρησε τους αφιλόξενους πλουσίους, καταποντίζοντας τα απίτια τους και τα κτήματά τους με τον κατακλυσμό που τους έφερε. Τους δε Φιλήμονα και Βαυκίδα, την επομένη ημέρα το πτωχό και μικρό σπίτι τους έγινε ναός του Διός, όπου εντός του τους εγκατάστησε ιερείς του, και εκεί εσώθηκαν από τον κατακλυσμό.

  Μετά τον θάνατό τους μετά από επιθυμία τους, τους μεταμόρφωσε τον μεν Φιλήμονα εις δρυ, την δε Βαυκίδα εις φιλύρα.

  Τα ονόματά τους είχαν καταστεί κατά την αρχαιότητα εις σύμβολα αμοιβαίας συζυγικής αγάπης, όπως μας πληροφορεί και ο Οβίδιος εις το έργο του «Μεταμορφώσεις», εις το κεφάλαιο VIII και εις τους στίχους  589-737.



Από το υπό έκδοση βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη : Έλληνες ή Ελληνίζοντες χριστιανοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου