Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οι αρχαίες ελληνικές επιγραφές ναού της Στρατονίκειας στην Καρία

Στις όχθες ενός χειμάρρου, σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν, ως προϊόντα παράνομης ανασκαφής, το 2006 δύο μαρμάρινες επιγραφές και άλλα κεραμικά αντικείμενα  που χρονολογούνται περί τον 5ο και 4ο αιώνες π.Χ., σύμφωνα με πόνημα του M. ÇETIN ŞAHIN.

Η τοποθεσία της ανακάλυψης, ονομάζεται από τους Τούρκους Τσατλί-  Çatlı,  και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά  της αρχαίας ελληνικής πόλης Στρατονίκεια  στην Καρία της Μικράς Ασίας, όπου εκεί,  μεταξύ των άλλων,  ανακαλύφθηκαν αρχαίοι ελληνικοί τάφοι.

Η παράνομη εκσκαφή καταγγέλθηκε στις αρχές. Εντεταλμένοι υπάλληλοι του κράτους- αρχαιολόγοι- πήγαν να διερευνήσουν τους αρχαίους τάφους στο σημείο της παράνομης ανασκαφής.

Κατά την διάρκεια της έρευνας τους,  εντοπίστηκαν δύο μαρμάρινες  ελληνικές επιγραφές, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην έδρα της τοπικής χωροφυλακής στο Yatağan.

Οι επιγραφές φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο της Muğla.

Η πρώτη επιγραφή


Α' επιγραφή 

Πρόκειται για ένα κομμάτι μαρμάρου, μέρους τοιχώματος ενός αρχαίου κτηρίου, όπως έγινε κατανοητό από τις οπές κεντραρίσματος που έχει.



Η παρουσίαση της Α' επιγραφής, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους

Το περιεχόμενο της επιγραφής καθορίζει ότι το κτήριο ήταν αρχαίος ελληνικός ναός, αφού υπάρχει κατάλογος των ιερέων του Ναού.

Η επιγραφή έχει ύψος 75 εκατοστά, άνω πλάτος 46 εκατ. και κάτω πλάτος 49 εκατ., πάχος 31 εκατοστά. Ύψος γραμμάτων 1,4-2,5 εκατ. Υπολογίζεται στο πρώτο τέταρτο του 1ου π.Χ. αιώνα.

Η δεύτερη επιγραφή


 Β' επιγραφή

Είναι και αυτή μαρμάρινη, μέρος του αρχαίου ναού, όπως γίνεται εμφανές από τα σημεία στήριξής της και υπάρχει δεύτερος κατάλογος ιερέων του ελληνικού ναού και μάλιστα της φυλής των Κωραιών (ο ιερεύς καθορίζεται ως Κωραιεύς), που ήταν μία από τις ελληνικές φυλές της αρχαίας πόλης της Στρατονίκειας.

Η επιγραφή  είναι σε μαρμάρινο κομμάτι που έχει ύψος 101 εκατοστά, άνω πλάτος 50 εκατ. κάτω πλάτος 52 εκατ. Πάχος 29 εκατοστά. Το ύψος των γραμμάτων κυμαίνεται από 1,5- 2,5 εκατοστά και είναι του  τρίτο τέταρτο του 1ου π.Χ. αιώνα.


Το περιεχόμενο της Β' επιγραφής, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους

Η επισήμανση στην επιγραφή της καταγωγής των ιερέων ως «Κωραιεύς» δίνει την πληροφόρηση ότι το ελληνικό φύλο αυτό της αρχαίας πόλης κατείχε σημαντική θέση στη θρησκευτική δομή της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου