Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ανακαλύφθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του Έλληνα Θεού Απόλλωνα, γράφει η ‘παγκόσμια "αρχαιολογία της Ρωσίας". Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι βρέθηκε στην θάλασσα



   Στη Λωρίδα της Γάζας, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ανακαλύφθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του Έλληνα Θεού Απόλλωνα, γράφει η ‘παγκόσμια αρχαιολογία της Ρωσίας’. Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι βρέθηκε στην θάλασσα. Λίγο καιρό μετά την ανακάλυψη κατασχέθηκε από τις αρχές.

   Η μοναδική ανακάλυψη έχει προσελκύσει την προσοχή των ιστορικών και αρχαιολόγων σε όλον τον κόσμο, αλλά παραμένει απρόσιτο σε αυτούς. Στη διάθεση των επιστημόνων βρίσκονται μόνο μερικές φωτογραφίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για άγαλμα ηλικίας 2.000 ετών.

Ο ιστορικός Jean-Michel de Tarragon  θα επισημάνει:

«Είναι μοναδική ανακάλυψη, ανεκτίμητη. Είναι σαν την εικόνα της Μόνα Λίζα του Μουσείου του Λούβρου. Ανεκτίμητο εύρημα, μοναδικό. Σπάνια ανακαλύπτονται αγάλματα που δεν είναι από μάρμαρο ή λίθο, σαν αυτό που είναι από χαλκό.

Ωστόσο, ο επιστήμονας αμφιβάλει ότι αυτό βρέθηκε μέσα στη θάλασσα. Δεν υπάρχει στο σώμα του αγάλματος διάβρωση ή επικολλημένα κοχύλια. Πιστεύει ότι ήταν θαμμένο στην άμμο. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εφευρεθεί για να αποφευχθούν  οι διαφωνίες σχετικά με την ιδιοκτησία, εάν, δηλαδή, ο θησαυρός έχει βρεθεί σε περιοχή του αντιπάλου. Ο ιστορικός επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την τοποθεσία του ευρήματος, καθώς μπορεί να υπάρχου και άλλα αρχαία κειμήλια.

Ωστόσο, ο 26χρονος ψαράς δεν έκρυψε την ιστορία του. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, είδε στα ρηχά νερά, περίπου εκατό μέτρα από την ακτή, ένα ανθρώπινο σώμα στο βυθό. Το παρομοίασε με απανθρακωμένο σώμα ενός νεκρού. Μια προσεκτική εξέταση μέσα από το νερό, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για αρχαίο άγαλμα. Βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή των συνόρων Γάζας και Αιγύπτου. Για να τραβήξει στην ακτή το άγαλμα, κάλεσε συγγενείς του.

Ο ψαράς Τζουντάτ Χράμπ:
«Ήμασταν πέντε άτομα και το τραβούσαμε να το βγάλουμε έξω. Μέσα στο νερό ήταν πιο δύσκολα, παρά έξω. Το τοποθετήσαμε σε ένα μικρό φορτηγό, αλλά στη συνέχεια ανατράπηκε».

Η περαιτέρω τύχη του αγάλματος δεν είναι σαφής. Ο ψαράς λέει ότι στο σπίτι που τον πήγε πριόνισε το ένα δάκτυλο του αγάλματος και το πήγε στους αξιολογητές. Σκέφθηκε ότι μπορεί να ήταν από χρυσάφι. Στη συνέχεια ακολούθησαν συγκεχυμένες διευκρινίσεις. Μετά από λίγο καιρό εμφανίστηκαν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα των δημοπρασιών ebay.

Η αξία του εκτιμήθηκε στα 500 χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να βγει από τη Γάζα, διότι τα σύνορά της ελέγχονται αυστηρά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αργότερα η αστυνομία εντόπισε την ανακάλυψη από την προσπάθεια πώλησης του αγάλματος.

 Ο Αχμέτ αλ Μπούρς, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιολογίας:

«Είναι μοναδικό εύρημα και ουσιαστικό για τον παλαιστινιακό πολιτισμό. Δείχνει ότι επί του παλαιστινιακού εδάφους υπήρξαν διάφοροι πολιτισμοί. Είναι ένας πολύτιμος θησαυρός».

Μετά την έρευνα της αστυνομίας, το άγαλμα θα δοθεί στο υπουργείο Αρχαιολογίας.

Ήδη σχεδιάζεται να αποκατασταθεί ο ελληνικός θεός και να εκτεθεί στο κοινό. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχει λάβει, ήδη, προσφορές για την αποκατάσταση του αγάλματος από διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα δύο μουσεία, του Παρισιού και της Γενεύης, θέλουν να δουν το άγαλμα του Απόλλωνα στην έκθεσή τους.

  Πηγή :- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου