Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Τα ψηφιδωτά στην αρχαία πόλη Κελένδερις

Το ψηφιδωτό παρουσιάζει το λιμάνι και την αρχαία ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία

Σε πολύ καλή κατάσταση διατηρούνται ορισμένα ψηφιδωτά από την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, Κελένδερις.


Η Κελένδερις δημιουργήθηκε από τον Σάνδοκο, εγγονό του Φαέθωνος, που μετανάστευσε από τη Συρία και πήγε στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με το μύθο για την ίδρυση της πόλης.

Μάλιστα ο γεωγράφος Αρτεμίδωρος θεωρεί την αρχαία παραθαλάσσια πόλη ως το σημείο από όπου αρχίζει η Κιλικία.
 Νόμισμα της Κελενδέρεως - 5ος αιώνας π.Χ.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή του λιμανιού από το 1986,  έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. όταν έφθασαν στο λιμάνι της Κελενδέρεως, Σάμιοι άποικοι.

Σύμφωνα με την ιστορία η πόλη είχε φθάσει στην ακμή της κατά τον 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. Το λιμάνι της αποτελούσε τόπο ανεφοδιασμού των πλοίων της αρχαιότητας που έρχονταν από το Αιγαίο και κατευθύνονταν προς τη Συρία ή την Κύπρο.

Ψηφιδωτό της Κελενδέρεως

Τα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν είναι ενδεικτικά του πλούτου της αρχαίας πόλης και τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας κάνουν γνωστό ότι η Καλένδερις έκοβε δικά της νομίσματα.

Τα ψηφιδωτά μας γνωστοποιούν ότι το λιμάνι της Κελενδέρεως είχε ναυπηγεία τα οποία ήταν γνωστά στην αρχαιότητα.
Νόμισμα της αρχαίας ελληνικής πόλης- 5ος αιώνας π.Χ.

Ο αρχαιολόγος Levent Zoroğlu από το Πανεπιστήμιο Σελτσούκ - Selçuk Üniversitesi θεωρεί ότι το μωσαϊκό που δείχνει το λιμάνι της Κελενδέρεως είναι μοναδικό στον κόσμο που απεικονίζει την πόλη πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι, μέχρι σήμερα,  στην περιοχή δεν βρέθηκαν στοιχεία κατοίκησης παλαιότερα των Ελλήνων,  από τους Χετταίους ή τους Ασσύριους.

Σήμερα στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης βρίσκεται η τουρκική Aydıncık.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου