Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Μυθολογική πανίδα, ο Ιππογρύψ ή Αλογογρύπας, του Όμηρου Ερμείδη / Mythologicο Fauna, Hippoprips o Hylogripa, di Omero Ermedis



Μυθολογική πανίδα, ο Ιππογρύψ ή Αλογογρύπας, του Όμηρου Ερμείδη / Mythologicο Fauna, Hippoprips o Hylogripa, di Homer Ermedy [αλογογρύπας σε νόμισμα των Αβδήρων]

ο Αλογογύπας ή ο Ιππογρύψ [ονομασία παρ’ αρχαίοις]
 ο Αλογογύπας ή ο Ιππογρύψ σε αναπαράσταση.
   Τους Ιππογρύπες τους αναφέρει ο Ελληνικής καταγωγής Λουκιανός από την Σαμοσάτα της Συρίας ο οποίος έζησε το 120 μ.Χ. Εις το έργο του «Αληθινή Ιστορία» αν και χαρακτηρίζεται παραμύθι, εν τούτοις δίνει πληροφορίες επιστημονικά απόλυτα ακριβείς, οι οποίες επαληθεύτηκαν εις την εποχή μας. Τις πληροφορίες αυτές εάν δεν υπήρχαν ανάλογες εμπειρίες, ήτο αδύνατον να τις φαντασθεί άνθρωπος [Λουκιανός «Αληθινή ιστορία», σελ….].
  Όπως για παράδειγμα αναφέρει :«Πήγαινε με ένα καράβι που το πήρε ο αέρας για επτά ημερόνυχτα και την όγδοη ημέρα έφτασε στη σελήνη. [Τόσο κάνουν τα σύγχρονα διαστημόπλοια του ανθρώπου για την σελήνη]. Εισήλθε εντός ενός πηγαδιού το οποίο εις το επάνω μέρος του είχε  καθρέφτες και από εκεί μπορούσες να δεις όλη τη γη. [Πρόκειται για υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο που ο άνθρωπος ακόμη δεν το έχει φτιάξει γιατί με αυτό έβλεπε και τους ανθρώπους εις την γη]. Βασιλέας της Σελήνης ήτο ο Ενδυμίωνας το οποίο είχαν πάρει από την γη και τον οποίο τον είχαν μεταφέρει εις την Σελήνη όπου και τον είχαν κάμει βασιλέα».
  Εδώ περιγράφει δε και τρικέφαλους αλογογύπες οι οποίοι πετούσαν.
Οι ιππόγρυπες αναφέρει ότι ήσαν μαγικά πλάσματα, οι οποίοι ήσαν μισοί άλογα, μισοί γρύπες. Έχουν γαμψά νύχια, πλούσιο τρίχωμα και έχουν επίσης την δυνατότητα να πετούν και να τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες.
  Τα φτερά τους, τα μπροστινά τους πόδια, το κεφάλι και το ράμφος τους ήτο όπως ενός Γρύπα. Ενώ σ’ όλα τ’ άλλα μοιάζουν με άλογο. Όπως τα φτερωτά άλογα του Απόλλωνος, έτσι και ο Ιππόγρυπας είναι ηλιακό σύμβολο.
  Τους συναντάμε σε πολλές μυθολογίες, όπως εις την Αίγυπτο, την Μεσοποταμία και την Ελλάδα. Εις την Αίγυπτο ήτο και η προσωποποίηση του Ήλιου. Τον μεσαίωνα ο ιππόγρυπας ήτο σύμβολο της αδυναμίας.
  Σε Σκυθικά στολίδια έχουν ανευρεθεί από ανασκαφές ιππόγρυπες να επιτίθενται σε άλογα. Όπου η αναφορά αυτή υπάρχει εις την ακόλουθο ιστοσελίδα : http://www.forums.gr/archive/index.php/t35789.html
 Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Πανίδα και η Χλωρίδα μέσα από την μυθολογία και της λαογραφία της πατρίδος μας»
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.(202-42-20)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου