Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Προστάτες ή Πολιούχοι των πόλεων στην αρχαιότητα και στον χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμείδη - The protectors or town planners in antiquity and Christianity, by Homer Ermeidis - I protettori o urbanisti in antichità e cristianesimo, da Omero Ermeidis





[Η Άρτεμις, η πολιούχος θεά της Φώκαιας, σε μασσαλιώτικη αργυρή (βαριά) δραχμή, 390-220 π.Χ.]
Ελληνική Προϊστορία
Οι Προστάτες ή Πολιούχοι των πόλεων

  Κάθε πόλη έχει το προστάτη [πολιούχο, πολίοχο, πολισσούχο, πολίαχο, πολιάοχο] της : Η Αθήνα την Θεά Αθηνά, Η Ελευσίνα την Θεά Δήμητρα και την Κόρη [Περσεφόνη],  Η Ποσειδωνία [η σημερινή Τήνος] τον Θεό Ποσειδώνα η Κόρινθος κάτ’ αρχάς τον Ποσειδώνα αργότερα την Αφροδίτη, το Άργος την Ήρα, ο Άρης εις τις Αναζάρβους, η Άρτεμις εις την Θήβα και την Ιωλκό, ο Ασκληπιός εις την Μεσσηνία, ο Ηρακλής εις την Τύρο, ο Ίδμων εις
την Ποντοηρακλεία, ο Ιδομενεύς εις την Κνωσό, ο Ποσειδών εις την Τροιζήνα, η Άρτεμις πολιούχος της Φώκαιας και φυσικά όλες οι πόλεις είχαν τον προστάτη τους.
Χριστιανική ιστορία
Οι Προστάτες ή Πολιούχοι των πόλεων
  Κάθε πόλη έχει το πολιούχο [προστάτη] τους : Η Θεσσαλονίκη τον Άγιο Δημήτριο, ο Λυκαβηττός τον Άγιο Γεώργιο, Η Πάτρα τον Άγιο Ανδρέα, ο Πύργος Ηλείας τον Άγιο Χαράλαμπο, το Ηράκλειο της Κρήτης τον Άγιο Μηνά και φυσικά όλες οι πόλεις έχουν τον δικό τους πολιούχο.
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν & e-books
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.148.169.(192-205-20)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου