Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολογικές έρευνες σε «τούμπα» νεολιθικής εποχής στα Σκόπια/ Ricerche archeologiche nella "Tomba" del Neolitico a Skopje di G. EchedorouΑρχαιολογικές έρευνες σε «τούμπα» νεολιθικής εποχής στα Σκόπια/ Ricerche archeologiche nella "Tomba" del Neolitico a Skopje di G. Echedorou

Πήλινο ειδώλιο νεολιθικής εποχής που βρέθηκε στην περιοχή Μογκίλα της επαρχίας Πελαγονίας του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων
Αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται από ομάδες αρχαιολόγων από τα Σκόπια και τη Σλοβενία σε περιοχή της Πελαγονίας, όπου έχουν εντοπισθεί  στοιχεία  νεολιθικής εποχής.
Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο αρχαιολόγος Γκότσε Ναούμοφ από το πανεπιστήμιο «Euro-Balkan» και η Αλένκα Τομάζ από το πανεπιστήμιο της Πριμόρσκα (Univerza na Primorskem).
«Η περιοχή Μαγκίλα, είναι μία από τους πιο σύνθετους  νεολιθικούς οικισμούς στην Πελαγονία και αξίζει να γίνει μια ενδελεχής έρευνα και ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέονται με την εν λόγω περίοδο στην συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Ναούμοφ
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο «τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλλουν σημαντικά στην πλήρη κατανόηση των κοινωνικών και συμβολικών διαδικασιών, όπως αυτές εκδηλώνονται από την αρχιτεκτονική, την κεραμική, τα εργαλεία καθώς  των πήλινων ειδωλίων που δημιουργήθηκαν στις πρώτες αγροτικές κοινότητες της Πελαγονίας».
Στόχος των αρχαιολόγων είναι η δημιουργία εκθέσεων, σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, για την εμπέδωση των νέων ανθρώπων στα μνημεία της περιοχής, ώστε αυτά να διατηρηθούν και να συντηρηθούν αφού αποτελούν προϊστορική κληρονομιά  της Πελαγονίας, γράφει το δημοσίευμα.
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.3443. 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου