Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Ο Εωσφόρος στις Ινδιάνικες παραδόσεις, του James Donahue/ Il Lucifero nelle tradizioni indiane, di James Donahue/ The Lucifer in the Indian Traditions, by James DonahueΟ Εωσφόρος στις Ινδιάνικες παραδόσεις, του James Donahue/ Il Lucifero nelle tradizioni indiane, di James Donahue/ The Lucifer in the Indian Traditions, by James Donahue

Ποιος είναι τελικά ο Εωσφόρος; Ποια παράδοση, θρησκεία ή μυθολογία τον περιγράφει αληθινά; Είναι «αυτός που φέρνει το φως της αυγής» όπως δηλώνει η ετυμολογία του ονόματός του ή ο έκπτωτος άγγελος που διώχθηκε από τον Θεό και σκλαβώνει την ανθρωπότητα βάζοντάς την σε πειρασμό;
Ο James Donahue υποστηρίζει σ’ ένα άρθρο του, αυτό που διάφορες μυθολογίες αφήνουν να εννοηθεί: ότι πρόκειται για μια εξωγήινη οντότητα που πριν από χιλιάδες χρόνια επηρέασε την εξέλιξη της ανθρωπότητας, μετατρέποντας εμάς τους ανθρώπους σε σκεπτόμενα όντα με ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης. Στοιχεία που συναντάμε και στον ελληνικό μύθο του «φωτοδότη» Προμηθέα!
Ο Donahue συνδέει την άποψή του με μύθους των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής μέσα από την επαφή του με δύο «πνευματικούς» ανθρώπους: τον Raymond Begay παλιό θεραπευτή και τον Ted Kootsewatewa ιερέα της φυλής των Hopi. Παράλληλα συνδυάζει στοιχεία από τις παραδόσεις και άλλων φυλών των ιθαγενών της Αμερικής.
Κοινό στοιχείο σ’ όλες τις φυλές ιθαγενών της Β. Αμερικής, συναντάμε ένα Θεό-Δημιουργό του κόσμου και της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα στην φυλή των Anasazi, προγόνων των Hopi, η θεότητα αυτή είναι η Γυναίκα-Αράχνη, η οποία «έπλεξε» τον κόσμο (όπως τον ιστό της), ενώ στους Hopi ο Δημιουργός είναι ο θεός Masau.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι οι ιθαγενείς δεν απέδιδαν κάποιο είδος λατρείας σ’ αυτές δημιουργικές θεότητες σε αντίθεση με άλλες, επειδή δεν επρόκειτο για τις μέγιστες, απόλυτες θεότητες. Απλά του απέδιδαν ένα μέγιστο σεβασμό και του ήταν ευγνώμονες. Η Γυναίκα-Αράχνη ή ο Masau ανέλαβαν (σαν κατώτερες θεότητες) την δημιουργία και την εξέλιξη του ανθρώπου. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τον Donahue να συνδέσει αυτές τις θεότητες με τον Εωσφόρο, «αυτόν που έδωσε το φως»!
Απ’ την άλλη μεριά, οι Ινδιάνοι της περιοχής Pueblo αναγνωρίζουν τον Awonawilona σαν Δημιουργό των πάντων, ακόμα και του Ήλιου. Γι’ αυτό και αποτελεί και θεό του Ήλιου (όπως ο Ρα στην Αίγυπτο). Η φυλή Algonquin ονομάζει τον Δημιουργό της, Kitcki Manitou, ενώ για τους Cherokee είναι ο Ocasta, «αυτός που φοράει το πανωφόρι με τους λίθους».
Απ’ την άλλη βέβαια, για τον Χριστιανισμό ο Εωσφόρος (Lucifer), είναι ένα διαβολικό ον, σαν τον πεσμένο άγγελο (ο πιο όμορφος των αγγέλων όπως τον περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη), που προσπαθεί να παρασύρει την ανθρωπότητα στην αμαρτία.
Για άλλη μια φορά, η αλήθεια βρίσκεται καλυμμένη πίσω απ’ τα πέπλα συμβολισμών, αρχαίων μύθων και παραδόσεων, κρατημένη μακριά απ’ τα μάτια μας. Ο αναζητητής πρέπει να ψάξει και πολλές φορές να διαισθανθεί την αλήθεια !!!
https://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου