Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ανακάλυψη νέου είδους «τεθωρακισμένου» δεινοσαύρου/ Alla scoperta di un nuovo tipo di dinosauro "corazzato"/ Discovering a new kind of "armored" dinosaur / Открытие нового вида «бронированных» динозавров



Ανακάλυψη νέου είδους «τεθωρακισμένου» δεινοσαύρου
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση του «Spiclypeus shipporum» (Πηγή: Mike Skrepnick) Καλλιτεχνική απεικόνιση του «Spiclypeus shipporum» (Πηγή: Mike Skrepnick)

Μια τυχαία ανακάλυψη απολιθωμάτων στην Μοντάνα των ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία έχει οδηγήσει στην αναγνώριση ενός νέου είδους δεινοσαύρου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS ONE.
Ο νέος δεινόσαυρος ονομάστηκε με το επιστημονικό όνομα Spiclypeus shipporum -αντικαθιστώντας το ψευδώνυμο του ως σήμερα, Judith και έζησε περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο εν λόγω δεινόσαυρος ήταν φυτοφάγος και ανήκει στην οικογένεια Chasmosaurinae (υπο-οικογένεια των Κερατοψίδων). Η λέξη Spiclypeus είναι ένας συνδυασμός από δύο λατινικές λέξεις που σημαίνουν «καρφιά ασπίδα», αναφερόμενα στα εντυπωσιακά κέρατα που κοσμούν το κεφάλι του.
«Παρέχει νέα στοιχεία της διαφορετικότητας των δεινοσαύρων κατά τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου και σε μια περιοχή που είναι πιθανό να δώσει ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις», τονίζει ο παλαιοντολόγος Δρ. Jordan Mallon.
Εκτός του ότι τα κέρατα και οστά βοήθησαν να καθορίσουν το Judith ως νέο είδος, μια προσεκτική εξέταση τους αποκαλύπτει την ιστορία μιας δύσκολης ζωής γεμάτη πόνο. Το ανώτερο κόκκαλο του χεριού της Judith (βραχιόνιο) δείχνει διακριτά σημάδια αρθρίτιδας και οστεομυελίτιδας (λοίμωξη των οστών). Παρά το τραύμα, η ανάλυση των οστών του δεινοσαύρου δείχνουν ότι επέζησε μέχρι την «ενηλικίωση» του και θα ήταν τουλάχιστον 10 ετών όταν πέθανε
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου