Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Η ζωγραφική σε νεολιθικό οικισμό 9.000 ετών απεικονίζει έκρηξη ηφαιστείου, στην Τουρκία, του Γ. Εχέδωρου/ La pittura in un insediamento neolitico di 9.000 anni raffigura un'eruzione vulcanica in Turchia di G. Echedorou



Η ζωγραφική σε νεολιθικό οικισμό 9.000 ετών απεικονίζει έκρηξη ηφαιστείου, στην Τουρκία, του Γ. Εχέδωρου/ La pittura in un insediamento neolitico di 9.000 anni raffigura un'eruzione vulcanica in Turchia di G. Echedorou

Αρχαίος καλλιτέχνης απεικόνισε έκρηξη ηφαιστείου πριν 9000 χρόνια.
Η ζωγραφική στον νεολιθικό οικισμό.   Μπροστά τα σπίτια και πίσω στο φόντο το όρος με τη διπλή κορυφή και το ηφαίστειο
Το δημιούργημα ενός άγνωστου καλλιτέχνη επάνω σε ένα τοίχο οικίας πριν από 9.000 χρόνια παριστά ένα χωριό και την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Το δείγμα της αρχαίας ζωγραφικής βρίσκεται  στο νεολιθικό οικισμό του Τσατάλ Χουγιούκ, στην κεντρική Τουρκία.
Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το όρος Χασάν, ένα σχεδόν εξαφανισμένο ηφαίστειο σε υψόμετρο 3.253 μέτρων.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα,  οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το αντικείμενο στη ζωγραφική που έμοιαζε με ηφαίστειο.
Τελικά, οι αμφιβολίες με την επιμονή των επιστημόνων, διαλύθηκαν.
Ο νεολιθικός οικισμός
«Εμείς, οι ηφαιστειολόγοι, είχαμε το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν το ηφαίστειο θα ξυπνήσει και πάλι» είπε ο καθηγητής Axel Schmitt από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
 Αποδείχθηκε, τελικά,  ότι το σχήμα στην αρχαία εικόνα, απεικόνιζε έκρηξη ηφαιστείου του όρους Χασάν, όταν κάποτε ήταν ενεργό ηφαίστειο.
Αργότερα ο ηφαιστειολόγος αναφερόμενος στην επιστημονική βιβλιογραφία, πληροφορήθηκε ότι το όρος εκείνο δεν είχε ποτέ ηφαίστειο.
Για να διαπιστώσει την αλήθεια, αφού δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια μελέτη,  άρχισαν ιστορικοί και γεωλόγοι να συσχετίζουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και να αναζητούν σημάδια από κάποια εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου. Στο έργο επικεφαλής ήταν ο Axel Schmitt.
Για να καθοριστεί ο χρόνος της έκρηξης, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οψιδιανού- ελαφρόπετρας.
Χρησιμοποιώντας  μέθοδο χρονολόγησης του ουράνιου-θόριου-ήλιου στους κρυστάλλους ζιρκονίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στην ελαφρόπετρα, πληροφορήθηκαν ότι το ηφαίστειο είχε εκραγεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν. Η πρώτη έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 29 χιλιάδες χρόνια και η δεύτερη πριν από 9.000 χρόνια.
Το όρος όπως φαίνεται από τον νεολιθικό οικισμό
Διαπιστώθηκε η χρονική αυτή περίοδος είναι αντίστοιχη και στα αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με την στρωματογραφία και την ανάλυση ισοτόπων του άνθρακα -14.
Το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου, ως μοναδικό φαινόμενο στην περιοχή,  τράβηξε την προσοχή του καλλιτέχνη και απεικόνισε το ηφαίστειο και το διπλανό χωριό. Ήταν μια πραγματική απεικόνιση και όχι μια ανώνυμη αφαίρεση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 125ο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο  της Γεωλογικής Κοινωνίας της Αμερικής- Geological Society of America, που έλαβε χώρα στο Ντένβερ, την περασμένη εβδομάδα.
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.3443. 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου