Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ιερά κάστανα 12.800 χρόνων βρέθηκαν στην Ιαπωνία από την Θεσσαλία , του Γ. Λεκάκη/ Le sacre castagne di 12.800 anni furono trovate in Giappone dalla Tessaglia di G. Lekaki/ Holy chestnuts of 12,800 years were found in Japan by Thessaly by G. Lekaki / Священные каштаны возрастом 12 800 лет были найдены в Японии из Фессалии Г. Лекакисом.



Ιερά κάστανα 12.800 χρόνων βρέθηκαν στην Ιαπωνία από την Θεσσαλία , του  Γ. Λεκάκη

(από την εφημερίδα Kontra news της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018
Τα κάστανα, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια υπερτροφή. Αλλά πότε εξημερώθηκε; Και από πότε αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο ;  
Ίσως δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια για άλλες περιοχές, αλλά στο Nagano της Ιαπωνίας βρέθηκαν δυο ξηροκάρπια, κάστανα εν προκειμένω, τα αρχαιότερα που βρέθηκαν ποτέ  στην  νησιωτική χώρα.
Χρονολογούνται με ραδιενεργές εκπομπές κ.α. αναλύσεις 12.900-12.700 χρόνων στα πρώιμα χρόνια της περιόδου Jomon (πριν 16.00-11.00 χρόνια )ανέφεραν ερευνητές .
Και χρησιμοποιήθηκαν για απροσδιόριστους μέχρι στιγμής σκοπούς ! Διότι οι τρύπες που έχουν βαρεθεί  σε κάθε ένα απ’ αυτά, δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να τα είχαν αποξηράνει , με την τοποθέτηση βελόνων μέσα σε αυτά.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά κάστανα, και είναι τα αρχαιότερα στην (ιαπωνική)αρχαιολογία», δήλωσε ο δήμαρχος του Agematsu, M. Oya, ανακοινώνοντας το εύρημα στις 25 Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε την ανακάλυψη «γεμάτη από τον ρομαντισμό της περιόδου …, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι ζούσαν εδώ από ή για τα κάστανα». Μέχρι τώρα, τα αρχαιότερα κάστανα, που είχαν βρεθεί ποτέ στην Ιαπωνία ήταν από το Numazu της Shizuoka ηλικίας 11.000-7.οοο χρόνων.
Τα κάστανα της Agematsu. ανακαλύφθηκαν αρχικώς σε μια θεση κατοικιών , το 1992, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών οδοποιίας για την εθνική  Οδό Νο. 19. Βρέθηκαν δυο ολόκληρα κάστανα, καθώς  και 870 περίπου θραύσματα !
ΠΗΓΗ: The Asahi Shimbun, 26.12.2017.
  M. Conedera –P.Krebs-W. Tinner-M.Pradella-D.Torriani «The  cultivation of  Castanea sativa (Mill)in Europe», στο Veget Hist. Archaeobot (2004),13:161-179.
Ισως, όμως οι τρύπες στα κάστανα να σημαίνουν ότι κάποτε φορέθηκαν ως ιερό μενταγιόν , σε κάποια τελετουργία γονιμότητος για το καστανοδάσος !
Το ονομα κάστανο, προέρχεται από την αρχαία λέξη καστανέα ( >λατ.  Castanea> παλαιο-γαλλικά chastain > γαλλ. chβtaigne)>  αγγλ. chestnut, κ.λ.π. Πατρίδα  της θεωρείται η Θεσσαλία – βλ. «The Grocer’s Encyclopedia – Encyclopedia of Foods and Beverages», του Art. Ward, Ν. Υόρκη, 1911. Ιερόδενδρο του Διός, ελέγετο και «Διός βάλανος». Πολυκάστανος χώρα εθερούντο οι Σάρδεις, πρωτεύουσα της Λυδίας Μ. Ασίας. Απ’ εκεί λένε εξαπλώθηκαν τα ξηροκάρπια αυτά. Για χιλιετίες αντικαθιστούσαν, σε μεγάλο βαθμό, τα δημητριακά, όπου αυτά δεν ήταν καλά, ή εάν δεν υπήρχαν !
Ένας ελληνικός στρατός επέζησε της υποχωρήσεως από την Μ. Ασία (401-399π.Χ.) χάρις στις καστανιές.
Οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί (Διοσκουρίδης – Γαληνός), έγραψαν για τα κάστανα, τις φαρμακευτικές ιδιότητες τους, αλλά και για τον μετεωρισμό που προκαλεί η κατανάλωση πάρα πολύ μεγάλης ποσότητάς τους – βλ. Ant. Fauve- Chamoux «Chestnuts», Cambridge World History  of Food, 2000.
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου