Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Ο ποταμός Έβρος, Θράκη/ Il fiume Evros, Tracia/ Река Эврос, Фракия

Ο ποταμός Έβρος, Θράκη/ Il fiume Evros, Tracia/ Река Эврос, Фракия
 
Τόπος, Θέση, Γενική Περιγραφή (γεωμορφολογικά στοιχεία)
1. Ο ποταμός Έβρος. Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής, πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα στη Βουλγαρία και διαγράφοντας μια διαδρομή 530 Km, εκβάλει στ Θρακικό πέλαγος.
(Φωτογραφία: Κλαδαρά Στέλλα)
2. 6.2 Aνώτερη Χλωρίδα - Ζώνη ή ζώνες βλαστήσεως
Πυκνή παρόχθια βλάστηση από δένδρα και θάμνους κατά μήκος του ποταμού.
(Φωτογραφία: Δημοσθένης Δούκας)
3. Το παρόχθιο δάσος. Κατά μήκος του ποταμού σχηματίζεται πυκνό δάσος με λεύκες, ιτιές, σκλήθρα, φτελιές, γεμάτο αναρριχητικά φυτά. (Φωτογραφία: Κλαδαρά Στέλλα)
4. Στα κανάλια γλυκού νερού και σε υδάτινες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Έβρου αναπτύσσονται πυκνοί και αδιαπέραστοι καλαμιώνες από Αγριοκάλαμο και Ψαθί.
(Φωτογραφία: Κλαδαρά Στέλλα)
5. Στα κανάλια γλυκού νερού και σε υδάτινες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Έβρου αναπτύσσονται πυκνοί και αδιαπέραστοι καλαμιώνες από Αγριοκάλαμο και Ψαθί. Φωτο Ψαθιά
(Φωτογραφία: Κλαδαρά Στέλλα)
6. Θαμνώνες με αρμυρίκια στην βορειοανατολική παρόχθια ζώνη του Δέλτα του Έβρου.
(Φωτογραφία: Κλαδαρά Στέλλα)
7. Φωλιά Πελαργού (Ciconia ciconia) στο Σουφλί. Σε ολόκληρο το νομό Έβρου, οι φωλιές των πελαργών, μέσα στα χωριά και τις πόλεις, είναι συχνό φαινόμενο.
(Φωτογραφία: Βύρων Ασημακόπουλος)
Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το ανατολικό όριο της Ελλάδας με την Τουρκία. Πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα, το αρχαίο Σκόμιο, στη Βουλγαρία και ρέοντας νοτιοανατολικά εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος. Εισέρχεται στην Ελλάδα από το Ορμένιο και αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για ένα μικρό τμήμα του. Από τα Μαράσια εισέρχεται στη Τουρκία και από την Νέα Βύσσα έως τις εκβολές του αποτελεί την μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το συνολικό του μήκος είναι 530 χιλ., από τα οποία τα 230 χιλ. ανήκουν σε ελληνικό έδαφος. Παραπόταμοι του είναι ο Ερυθροπόταμος (στην Ελλάδα),ο  Άρδας (στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία),ο Τούντζας (στη Βουλγαρία και στη Τουρκία) και ο Εργίνης (στη Τουρκία).
Η συνολική λεκάνη απορροής του ποταμού έχει επιφάνεια 53.000 Km2 εκ των οποίων:
τα 35.085 km2 (66.2 %) ανήκουν στη Βουλγαρία
τα 14.575 km2 (27.5 %) ανήκουν στη Τουρκία
τα 3.340 km2 ( 6.3 %) ανήκουν στην Ελλάδα
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.3400. 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου