Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Βερυκοκιά ή το Βερύκοκο μέσα στην λαογραφία και την μυθολογία, του Όμηρου Ερμίδη / THE Apricot the the Apricot in folklore and mythology, by Homer Ermidis / IL Albicocca IL IL Albicocca nel folklore e nella mitologia, da Omero Ermidis


 File:Abricot.jpg
ο Βερυκοκιάς [λαϊκή ονομασία] ή η Βερικοκιά ή η Βερυκοκιά [λαϊκή ονομασία]

ή η Βερυκοκκέα ή το Πραικόκκιο [ονομασία παρ’ αρχαίοις] ή η Προύμνη η Αρμενική ή το Μήλο το αρμένικο [είδος εν Ελλάδι]
[η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα της βικιπαίδειας : http://commons.wikimedia.org/wiki/File: Abricot.jpg]
  Αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη εις το έργο του «Αλεξιφάρμακα» με την ονομασία Πριακόκκιο. Είναι το αρμένικο μήλο και ο Καύκασος είναι ο τόπος καταγωγής του. Το πραικόκκιο προέρχεται από το λατινικό praecox που σημαίνει πρώιμος.
  Είναι φυλλοβόλο οπωροφόρο δένδρο της οικογενείας των αμυγδαλοειδώνκαι της τάξεως των ροδωδών, το οποίκο καλλιεργείται δια τους καρπούς του, τα βερύκοκκα, τα οποία ομοιάζουν προς τα ροδάκινα, αλλά είναι μικρότεράς τους. Κατάγεται από την Αρμενία [Armeniaca vulgaris= η Αρμενική προύμνη] και η οποία εισήχθη εις την πατρίδα μας και τις περί την Μεσόγειο χώρες κατά τον 1ον μετά Χριστόν αιώνα.
 Οι καρποί της βερυκοκκιάς ωριμάζουν την άνοιξη, πρωιμότερο των καρπών της ροδακινιάς και της δαμασκηνιάς, μεταξύ των οποίων κείται και η ομοιότης των. Η βερυκοκκιά ανθίζει μετά την αμυγδαλιά. Εν τούτοις μπορέι να φυτεύεται σε τοποθεσίες απαλλαγμένες από τον παγετό. Δεν ευδοκιμεί σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων. Εδάφη που αγαπά τα πόριμα και τα αμμώδη. Πολλαπλασιάζεται δια σποράς και δια εμβολιασμού των αποκτομένων δενδρυλίων δια των επιθυμητών ποικιλιών.
  Εις την Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, όπως α] η βερυκοκκιά η πρώϊμη ή τσαουλέα, β] η καισιά, γ] η πλάκα και πολλές άλλες. Όλων των καλλιεργουμένων τούτων ποικιλιών οι καρποί τους καταναλώνονται σε νωπή κατάσταση, διότι η παραγωγή είναι περιορισμένη.
  Από την βερυκκοκιά παράγεται το βερυκοκκέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως εδώδιμο. Εις την αρωματοποιία χρησιμεύει προς την νοθεία του αμυγδαλελαίου ή και πωλείται δια αμυγδαλέλαιο. Εις το εμπόριο το φερόμενο ως γαλλικό αμυγδαλέλαιο είναι βερυκοκκέλαιο ή μίγμα αυτού με ροδακινέλαιο.
 Το βερύκοκκο έχει τραγουδηθεί στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και στο λαικό τραγούδι, με το πρόσφατο παρελθόν το 1959, όπου τους στίχους του έγραψε ο Γιώργος Γιαννακόπουλος. Ένα τραγούδι που έχουμε όλοι τραγουδήσει ελέω Τάκη Μωράκη και Αλίκης Βουγιουκλάκης. Ας θυμηθούμε τους στίχους :
«Τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου,
Γλυκό και τραγανό σαν καραμέλλα
Τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου,
Τ’αγόρι μου είναι μούρλια είναι τρέλλα
Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερύκοκο
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκοκο, ρίκοκο
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκο, ρικοκό.
Τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου,
Δεν είναι σαν τα άλλα τα πρεζάκια
Τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου, τ’αγόρι μου,
Δεν κοιμάται σε πλατείες και παγκάκια
Σουτάρει μέσ’στο σπίτι του, το έχει για την πάρτη του
Είναι καβαντζόπουστα κι όλα είναι εντάξει του
Είναι καβαντζόπουστα τραλαλαλαλα
Είναι καβαντζόπουστα κι όλα είναι εντάξει του
Είναι καβαντζόπουστα τραλαλαλαλα
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκοκο, ρίκοκο
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκο, ρικοκό.
Ξανά!...
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκοκο, ρίκοκο
Ρίκο-ρίκο-ρίκοκο, ρίκο, ρικοκό».
  Ο λαός μας όπως με όλα σχεδόν τα φρούτα έτσι και με το βερύκοκκο φτιάχνει γλυκά, τα γνωστά γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες. Ας δούμε εδώ πως γίνεται.
  Η συνταγή της μαρμελάδος από βερύκοκο. Συγκεντρώνουμε τα ακόλουθα υλικά : α] ένα 1 κιλό βερύκοκκα, καθαρισμένα από τα κουκούτσια, β] ένα 1 κιλό ζάχαρη, και γ] ο χυμός μισού λεμονιού.
  Πρώτα-πρώτα πλένουμε και στεγνώνουμε τα βερύκοκκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ζυγίζουμε. Τα πολτοποιούμε εκτός από μερικά που τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, αν σας αρέσει η μαρμελάδα να έχει κομματάκια φρούτου. Μετά στην κατσαρόλα που θα «δέσει» τη μαρμελάδα, βάζουμε τον πολτό και τα κομματάκια του βερύκοκκου μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να σταθούν. Έπειτα τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας το όταν χρειάζεται.
Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα διότι οι υδρατμοί θα σκουρύνουν τη μαρμελάδα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει και ελέγχουμε μήπως φουσκώσει και χυθεί.
  Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πέφτει σχετικά αργά από την κουτάλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πήξει κι άλλο όταν κρυώσει. Όταν η μαρμελάδα κοντεύει να «δέσει» ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, διότι είναι αυτό που εμποδίζει τη μαρμελάδα να ζαχαρώσει, αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  Τέλος την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, αποθηκεύστε το σε καθαρά βάζα.
[http://greekcook.gr/syntages/marmelada_apo_berykoko_fraoula_i_kerasi] http://www.kazam.gr/online/node/120332 ].
 Επίσης υπάρχει και άλλη συνταγή μαρμελάδος με βερύκοκκα, όπως η ακόλουθη :
Το βερύκοκο και αυτό μπορεί να γίνει κομπόστα, λικέρ και μαρμελάδα. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι α] 1 κιλό ώριμα βερύκοκα, β] 1 κιλό ζάχαρη και γ] μερικές σταγόνες λεμόνι. Μετά πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερύκοκα, αφού τα πλύνουμε και τα καθαρίσουμε ή τα πολτοποιούμε ή τα κόβουμε μικρά – μικρά κομματάκια. Μετά τα μεταφέρουμε σε δοχείο όπου εκεί μέσα του προσθέτουμε την ζάχαρη, το ανακατεύουμε και αφού σκεπάσουμε το δοχείο, και αμέσως μετά τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Το ανακατεύουμε συνέχεια. Όταν αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε τον αφρό με μία κουτάλα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να δέσει η μαρμελάδα είναι περίπου 20 λεπτά . Όταν το μείγμα γίνει παχύρευστο και μένουν σταγόνες στην κουτάλα που ανακατεύουμε και δεν στάζει η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
  Προσέχουμε στο δέσιμο γιατί αν βράσουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά θα μας καραμελώσει.
[http://myfunkycook.blogspot.com/search/label/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82].
  Επιπλέον ωραία γίνεται το βερύκοκκο και κομπόστα, γευστικό και υγιεινότατο.
Για να κάνουμε κομπόστα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα ακόλουθα υλικά : α] μισό ½ κιλό βερύκοκκα, β] ένα 1 ξύλο κανέλλα, γ] μισό ½ κιλό ζάχαρη, δ]δυο 2 φλυτζάνια νερό, ε] ένα 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί, ει δυνατό χύμα, και στ] δυο 2 κουταλιές της σούπας, χυμό λεμονιού. Αφού συγκεντρώσουμε αυτά βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μισό  ½ κιλό βερύκοκκα και να είναι καλά πλυμένα. Προσθέτουμε το ένα 1 ξύλο κανέλλας, το μισό ½ κιλό ζάχαρη και τα δυο 2 φλυτζάνια νερού. Έπειτα βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και προσέχουμε να μην παραβράσει. Πρέπει να κρατήσουν τα φρούτα το σχήμα τους.
  Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το ένα 1 γεμάτο ποτήρι του νερού, κόκκινο κρασί και συνεχίστε για λίγο το βράσιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα και αδειάζουμε την κομπόστα σε γυάλινο δοχείο.
  Προσθέτουμε δυο 2 κουταλιές φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Όταν κρυώσει, σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο. Την σερβίρουμε ακόμη και παγωμένη [http://greekcook.gr/syntages/komposta_frouton].
  Και τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε και «λικέρ»βερύκοκκο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη. Τα υλικά που συγκεντρώνουμε είναι τα εξής : α] από βερύκοκκα που έχουμε φάει, συγκεντρώνουμε 120 κουκούτσια του, τα σπάμε για να πάρουμε το εσωτερικό του, το οποίο ομοιάζει προς μικρό αμύγδαλο, β] 800γραμμάρια ζάχαρη, γ] ένα 1 ποτήρι νερό, και δ] ένα 1ποτήρι κονιάκ. Μετά δένουμε το νερό με την ζάχαρη σε σιρόπι, όχι όμως πολύ πιχτό. Έπειτα βάζουμε σε μια γυάλα τα καθαρισμένα κουκούτσια, το σιρόπι και το κονιάκ. Τα αφήνουμε στον ήλιο για 45 μέρες, όπου δεν το κουνάμε, τα αφήνουμε εκεί και γίνεται «αυτόματα» μόνο του. Μετά τις 45 ημέρες το σουρώνουμε και είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία.
Από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη «Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την χλωρίδα της πατρίδος μας»2019.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου