Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Το γεφύρι στο δρόμο προς την Κόνιτσα - Il ponte sulla strada verso Konitsa



Προς την Κόνιτσα... το γεφύρι 

Χάραξα στη μνήμη το μονοπάτι και παίζοντας την τυφλόμυγα πέρασα τ’ ανεμοδαρμένα ύψη.
Κατέβηκα στην περιοχή που τα χέρια των ανθρώπων της κάνανε την πέτρα ποίημα και όνειρο ζεύοντας τις όχτες των ποταμιών. Να μπορούσε ο λόγος μου να ψήλωνε το εγκώμιο καθώς εκείνοι, οι ανώνυμοι, ανέβαζαν -πέτρα στην πέτρα- τα τόξα των γεφυριών!
Να μπορούσε λέω, να σύρει για χάρη τους τούτο το ερασιτεχνικό κοντύλι κάτι το εξαίσιο και στέρεο σαν τα λιγερά χτίσματά τους που περιγελούν τη φθορά των αιώνων!
Μα δε γίνεται. Εκείνοι είχαν στέρεα βάθρα που το καλλίτερο, το μεράκι τους, ήταν μεράκι ολάκαιρου λαού.
Σήκωσαν αυτοί οι «πελεκάνοι» στον αγέρα πέτρινα μνημεία που έρχονται σε θαυμαστή αρμονία με τον όλο χώρο. Συχνά μεταξύ θεόρατων βράχων τανύεται καμπυλόγραμμα η πέτρα, ίδια γάτα που τα νύχια της γαντζώνουν στέρεα στη βάση της και δεν την ξεκολλάς με τίποτα. Και το νερό, αν ηρεμεί από κάτω, αντιφεγγίζοντας την καμάρα, δείχνει ένα ολοστρόγγυλο ανοιγμένο στόμα που ίσως μυκτηρίζει την αισθητική υπόσταση των ημερών μας.
Οι «πελεκάνοι» της Κόνιτσας με τους ασημουργούς των Τζουμέρκων έδωσαν ό,τι ωραιότερο έχει να επιδείξει σε λαϊκή τέχνη ο Ηπειρωτικός χώρος…
Φρίξος Τζιόβας
Στην κόψη της Πίνδου, 2017
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου