Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Ένας υπέροχος χάρτης αντίκα που εξηγεί όλους τους γεωγραφικούς όρους - A great antique map that explains all the geographical terms - Un gran mapa antiguo que explica todos los términos geográficos - Una grande mappa antica che spiega tutti i termini geograficiΈνας υπέροχος χάρτης αντίκα που εξηγεί όλους τους γεωγραφικούς όρους

Η γεωγραφία είναι δύσκολη για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι οι διάφοροι όροι που χρησιμοποιούμε για να κατονομάσουμε διάφορες γεωμορφές, όπως οι καταρράκτες, η χερσόνησος, κλπ. Πολλά από αυτά τα μέρη δείχνουν φαινομενικά ίδια, αλλά κατονομάζονται με διαφορετικούς όρους.
Ο πιο πάνω χάρτης, εκδόθηκε το 1870 περίπου από τον E.W. Smith στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ανήκει στη συλλογή David Rumsey Collection και εξηγεί αυτούς τους όρους χωρίς τη χρήση κειμένου. Ο χάρτης δείχνει γεωμορφές και πλωτές οδούς, με τον κατάλληλο γεωγραφικό όρο. Υπάρχουν ύφαλοι, κανάλια, ακτές, πορθμεία, άκρες και ακρωτήρια, αποτυπωμένα πολύ όμορφα σε μια σκηνή.
Εντάξει, ο χάρτης χρησιμοποιεί την αγγλική ορολογία, αλλά μπορεί κανείς να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ καναλιού (channel), πορθμείου (sound), περάσματος (passage) και του στενού (strait);
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου