Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας για συντήρηση έπαυλης στο βυθό της αρχαίας Επιδαύρου - Cooperazione tra Grecia e Italia per la manutenzione villa sul fondo degli antichi Epidavros



Συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας για συντήρηση έπαυλης στο βυθό της αρχαίας Επιδαύρου

 
Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο διοργάνωσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED - ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία - πραγματοποιήθηκαν αρχικά θεωρητικά μαθήματα (στις 3-4 Ιουλίου 2017) που αφορούν σε μεθόδους για την επιτόπου συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών οικοδομημάτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων βιοδιάβρωσης και αποδόμησης και για την τεκμηρίωση, αποκατάσταση και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
Των θεωρητικών είχε προηγηθεί η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Workshop In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and case studies - Αθήνα και Επίδαυρος 3-7 Ιουλίου 2017” μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και της Direttore del Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea στη Ρώμη για τη διενέργεια συντήρησης σε ένα περιορισμένο τμήμα της βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης της αρχαίας Επιδαύρου.
Τη διεύθυνση του Πιλοτικού εκπαιδευτικού Προγράμματος είχε από την ελληνική πλευρά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, ενώ τον συντονισμό επιτόπου η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ. Π. Γαλιατσάτου. Από την ιταλική πλευρά οι δραστηριότητες συντονίστηκαν από την καταδυόμενη αρχαιολόγο Dr. Barbara Davidde, Διευθύντρια του Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea του ISCR.
Οι πρακτικές εργασίες έλαβαν χώρα στις 5-7 Ιουλίου 2017 στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της “Βυθισμένης Πολιτείας” της Παλαιάς Επιδαύρου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχε καταδυόμενη Βιολόγος από ιταλικής πλευράς, η οποία μελέτησε τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες.
Με πηγές από : Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Ανασκαφή: με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου