Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Το Πανεπιστήμιο της Βενετίας, καθηγητές, φοιτητές και φιλίστορες ακολουθούν την αρχαία Εγναντία οδό ! - The University of Venice, professors, students and philosophers follow the ancient Egnatia Street! - there is a translator on the website - L'Università di Venezia, professori, studenti e filosofi seguono l'antica Via Egnatia! - sul sito è presente un traduttore - Университет Венеции, профессора, студенты и философы следуют древней улице Эгнатия! - на сайте есть переводчик




© www.cnn.gr Ελλάδα
Το κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη έως την Καβάλα θα περπατήσουν τα μέλη ομάδας από την Ιταλία στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015 και περιλαμβάνει την πεζή διάνυση όλης της αρχαίας διαδρομής από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα, που απαρτίζουν 50 άτομα -φοιτητές, καθηγητές του πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας και διάφοροι εθελοντές- βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη απ' όπου θα ξεκινήσει αύριο το εγχείρημά της. Το πρωί τα μέλη της στη Ρωμαϊκή Αγορά, προκειμένου να ξεναγηθούν στον χώρο, στη συνέχεια μετέβησαν στη Ροτόντα και το απόγευμα θα βρίσκονται σε εκδήλωση υποδοχής τους που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -1© CNN Greece Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -1
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου της Βενετίας. Έτσι ξεκίνησε και έπειτα δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Fuorivia» που συνεχίζει να φέρνει ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υπεραξία για τους Έλληνες, να φέρουμε περισσότερο τουρισμό και να ενισχύσουμε τις γνώσεις γι αυτή τη διαδρομή, τα τοπία, το περιβάλλον και την ιστορία της» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της «Fuorivia», που σημαίνει «εκτός δρόμου», Αουρο Μισελόν (Auro Michelon).
Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -2© CNN Greece Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -2
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οργάνωση, από το 2015 έως το 2019, διοργανώνει την πεζοπορική διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας Οδού ερχόμενη σε επαφή με πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και ντόπιους σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ιστορικής οδού, αλλά και να αναδείξει τα τοπία.
«Πρόθεσή μας είναι από το 2015 που ξεκινήσαμε με τη διαδρομή Δυρράχιο-Μοναστήρι(Μπίτολα), να κάνουμε το 2019 το τελευταίο κομμάτι από Αλεξανδρούπολη στην Κωνσταντινούπολη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας Λεονάρντο Μαρότα (Leonardo Marotta). Η αρχαία οδός, δηλαδή των 1.100 χιλιομέτρων, έχει «σπάσει» σε πέντε κομμάτια που γίνονται κάθε χρόνο: Δυρράχιο-Μοναστήρι, Μοναστήρι-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Καβάλα, Καβάλα-Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη.
Οι συμμετέχοντες επιλέγουν όπου μπορούν να βαδίζουν εκτός οδοστρώματος προκειμένου να γνωρίζουν φυσικά τοπία και μνημεία που βρίσκονται κοντά στην Εγνατία Οδό. Καθημερινά, το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει πεζοπορία, κατά μέσο όρο, 25 χιλιομέτρων, «απόσταση βατή», όπως λένε, «για όλους όσοι συμμετέχουν».
Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -3© CNN Greece Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού -3
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι σημαντικό να διατηρηθούν η ιστορική μνήμη και τα τοπία, συνδέοντας τους ανθρώπους με το παρελθόν. Άλλωστε, περπατώντας μαθαίνεις και αλληλεπιδράς και βελτιώνεις και τον τρόπο ζωής σου» καταλήγει ο κ. Μαρότα.
Στις 6 το απόγευμα, τους Ιταλούς ερευνητές και φοιτητές, θα υποδεχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση στον κεντρικό αύλειο χώρο όπου τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου