Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Το παλαιότερο βουδιστικό μοναστήρι στη Μογγολία - The oldest Buddhist monastery in Mongolia - there is a translator on the site - Il più antico monastero buddista in Mongolia - c'è un traduttore sul sito - Самый старый буддийский монастырь в Монголии - на сайте есть переводчик



Το παλαιότερο βουδιστικό μοναστήρι στη Μογγολία
Έχει επιβιώσει ανά τους αιώνες παρά τις πολυάριθμες εισβολές, πολιτικές μετατοπίσεις και θρησκευτικές εκκαθαρίσεις.

Η δημιουργία του Erdene Zuu χρονολογείται τουλάχιστον στο 1585 -αν και μερικοί αναφέρουν ότι είναι ακόμα πιο παλιό, από τον 8ο αιώνα. Είναι το παλαιότερο βουδιστικό μοναστήρι στη Μογγολία που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Το όνομα του σημαίνει «100 Θησαυροί» και αναφέρεται στον αριθμό των αρχικών ναών και της αλυσίδας των στούπα (ημισφαιρική αρχιτεκτονική δομή σαν ανάχωμα η οποία περιέχει κειμήλια Βουδιστών, συνήθως τις στάχτες των μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή-προσευχή) που σχηματίζουν τους εξωτερικούς τοίχους του ιερού χώρου. Σε αυτούς τους ιερούς τοίχους, υπάρχουν τα σημάδια μαχών στο πέρασμα των αιώνων.
Η ιστορία του Erdene Zuu είναι συνδυασμός επιδρομών, θρησκευτικών εκκαθαρίσεων, πολιτικών μετατοπίσεων και φόνων. Καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1688 -κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ των Dzungar (μια συνομοσπονδία μογγολικών φυλών) και των Khalkha (ιστορικά τους κυβερνούσαν οι Χαν). Ό,τι απέμεινε από το μοναστήρι, ανακατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα.
Μερικές από τις 108 στούπα
Το 1939 ξανά, ο κομμουνιστής ηγέτης της Μογγολίας, Κορλοόγκιιν Τσοϊμπαλσάν (Khorloogiin Choibalsan), διέταξε την καταστροφή των ναών και τη σφαγή χιλιάδων μοναχών σε όλη τη χώρα. Το μόνο που απέμεινε στο Erdene Zuu ήταν τρεις ναοί και ένα μικρό τάγμα μοναχών. Σχεδόν εκατό κτίρια καταστράφηκαν και περίπου χίλια μέλη, είτε δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν.
Η περιοχή σώθηκε από την ολοκληρωτική καταστροφή, είτε από καθαρή τύχη ή από την παράξενη ματιά του Στάλιν, ο οποίος την διατήρησε ως δείγμα "θρησκευτικής ανοχής" και επιτράπηκαν οι διεθνείς επισκέπτες, όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην τέλη του 1940. Η παρέμβαση του σοβιετικού ηγέτη έπεισε το καθεστώς της Μογγολίας να σώσει το μοναστήρι.
Αλλά η συμμαχία του Στάλιν και του Τσοϊμπαλσάν δεν άντεξε πολύ και το μοναστήρι μετατράπηκε σε μουσείο. Παρέμεινε έτσι μέχρι το 1990. Σήμερα, το τείχος των 108 στούπα που περιβάλλουν το μοναστήρι φαίνεται από μακριά και είναι σε καλή κατάσταση. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αρκετοί ναοί και επιπλέον στούπα, η παλαιότερη από τις οποίες χρονολογείται από το 1799. Ένας τομέας που είχε καταστραφεί από τους κομμουνιστές είναι αποκλεισμένος, αλλά τα θεμέλιά του είναι ακόμα ορατά. Υπάρχουν σχέδια για την ανοικοδόμησή του, αλλά το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου