Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Το ψηφιδωτό του Ορφέα της Έδεσσας της Αντιόχειας, του Γ. Εχέδωρου - The mosaic of Orpheus of Edessa of Antioch, by G. Echedorou - there is a translator on the website

www.mikres-ekdoseis.gr
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επιστροφή του περίφημου ψηφιδωτού του Ορφέα  του 194 μ.Χ., στον τόπο καταγωγής του, την αρχαία πόλη Έδεσσα της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Art Law Centre – του Πανεπιστημίου της Γενεύης- University of Geneva, το μεγάλης ιστορικής αξίας ψηφιδωτό του Ορφέα, που ανακαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους στην αρχαία πόλη Έδεσσα της Αντιόχειας, επεστράφη το Νοέμβριο του 2012 στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Σανλιούρφα, στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Το όνομα «Σανλιούρφα» δόθηκε στην αρχαία πόλη  το 1984 από τους Τούρκους.  Η αρχαία πόλη Έδεσσα, στην κοίτη του ποταμού Ευφράτη, ιδρύθηκε από τον Σεύλευκο τον Α΄τον Νικάτορα.
Σε μια ιστορική περίοδο η πόλη ήταν γνωστή ως «ντιόχεια π Καλλιρρόης» και κατά τα βυζαντινά χρόνια έλαβε την ονομασία Ιουστινόπολις, στην αραβική κατάκτηση έλαβε την ονομασία Ούρφ.
Το χρονολόγιο
Το 1999 το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας απέκτησε ένα θραύσμα μαρμάρινου ρωμαϊκού μωσαϊκού που απεικονίζει τον Ορφέα να εξημερώνει τα άγρια ζώα. Το μωσαϊκό είναι γνωστό ως «Ψηφιδωτό του Ορφέα» και είχε τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη για 85 χιλιάδες δολάρια.
Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού είχε προσπαθήσει τότε να εμποδίσει την πώληση του με την αιτιολογία ότι το ψηφιδωτό είχε παράνομα ανασκαφεί από την αρχαία πόλη Έδεσσα της Αντιόχειας.
Η προσπάθεια απέτυχε επειδή ο οίκος Christie’s αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή και η Τουρκία έχασε το κομμάτι του ψηφιδωτού.
Το 2008 ο Τούρκος αρχαιολόγος Barış Salman δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με «Τα Ψηφιδωτά της Έδεσσας» όπου αναφερόταν και το ψηφιδωτό του Μουσείου του Ντάλας.
Το 2009 ο Barış Salman έγραψε ακόμη ένα άρθρο σχετικά με τη λεηλασία των ψηφιδωτών της Έδεσσας στο περιοδικό Aktuel Arkeoloji που τράβηξε την προσοχή των τουρκικών αρχών, αφού υπήρχαν φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τους αρχαιοκάπηλους, προκειμένου να πουλήσουν το ψηφιδωτό εκτός Τουρκίας.
Από εκεί ξεκίνησε και η επιστροφή του ψηφιδωτού του Ορφέα στον τόπο καταγωγής του, στην αρχαία Έδεσσα της Αντιόχειας.
Το ψηφιδωτό επεστράφη από το Μουσείο του Ντάλας στις 3 Δεκεμβρίου του 2012. Εκτέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για μια εβδομάδα και κατόπιν παραχωρήθηκε στο Μουσείο της σημερινής πόλης Şanlıurfa.
Πηγή:Art Law Centre
 © mikres-ekdoseis- Γιργος  χέδωρος
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου