Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Βρέθηκε ψηφιδωτό Βυζαντινής Εκκλησίας στην Αντιγιαμάν της Τουρκίας, του Γ. Εχέδωρου - A mosaic of Byzantine Church found in Antigua'an, Turkey, by G. Echedorou - there is a translator on the website



Βρέθηκε ψηφιδωτό Βυζαντινής Εκκλησίας στην Αντιγιαμάν της Τουρκίας
Στην περιοχή Μπεσνί της επαρχίας Αντιγιαμάν- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- βρέθηκε ένα πάτωμα ψηφιδωτό που πιθανόν πρόκειται για χριστιανικό ναό του 5ου αιώνα.

Η Αντιγιαμάν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο είχε την ονομασία Πέρρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Μεχμέτ Νταγ, έναν αγρότη από την περιοχή Σούγκοζου (Sugözü), το μωσαϊκό που ανακάλυψε έχει μήκος τέσσερα μέτρα και σε αυτό υπάρχουν διάφορα σχήματα καθώς και ένα κείμενο στην ελληνική γλώσσα.
Η τοπική αστυνομία, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, επισκέφθηκε το χώρο και συγχρόνως ειδοποίησε τον διευθυντή του τοπικού μουσείου.
Οι αρχαιολόγοι από το Μουσείο της Αντιγιαμάν, ανέφεραν ότι η κατασκευή ανήκει στην ανατολικο-ρωμαϊκή περίοδο και ανάγεται  περίπου στον 5ο αιώνα.
Οι αρχαιολόγοι προέβησαν σε εκτίμηση για το γράφει η επιγραφή στο ψηφιδωτό, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα
Η εκτίμησή τους αναγράφεται στα τουρκικά, παρατηρώντας όμως την επιγραφή προσπαθήσαμε από τις φωτό να διαβάσουμε το κείμενο στην ελληνική του γραφή.
Πιστεύουμε ότι γράφει: (εάν κάτι θέλει διόρθωση, μη διστάσετε)
ΕΝ ΤΕΣ ΗΜΕΡΑΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣΙΩΤΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΤΟΥ ΜΑΡΑΝΑ ΗΨΗΦΩΘΗ Η ΑΓΙΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΜΑΡΑΝΑ
© mikres-ekdoseis- Γιργος  χέδωρος
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου