Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

«Οι λίμνες Ζερέλια, κοντά στον Αλμυρό Βόλου και η μετεωριτική τους προέλευση από την αρχαιότητα», του Τ. Θεοδοσίου - "Lake Zerelia, near Almyros Volos and its meteoric origin from antiquity" by T. Theodosiou - there is a translator on the website




Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το ρεπορτάζ με θέμα:
«Οι λίμνες Ζερέλια, κοντά στον Αλμυρό Βόλου και η μετεωριτική τους προέλευση από την αρχαιότητα»
Έρευνα, μελέτη, παρουσίαση κ. ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.

Ο κ. Θεοδοσίου είναι μέλος Δ.Σ. του IMCA, μέλος της Meteoritical Society και πρόεδρος του LOGOS-SLOVO Α-Ω.
Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε στις 10/7/2017.
ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ
- Η περιοχή γύρω από τις λίμνες Ζερέλια κατοικήθηκε στις αρχές της Μέσης Νεολιθικής περιόδου (5800 - 5300 π.Χ.), οπότε και θεωρείται πιθανόν οι δύο οικισμοί στο Καρατσάνταγλι και στα Ζερέλια να συνυπήρξαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια το Καρατσάνταγλι εγκαταλείφθηκε, ενώ τα Ζερέλια εξακολούθησαν να κατοικούνται για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της Νεολιθικής περιόδου (5300 - 3200 π.Χ.) και στην Εποχή του Χαλκού (3200/3000 – 1100 π.Χ. )
Στα Μαγούλα Ζερέλια έχει εντοπιστεί προϊστορική ακρόπολη, σύγχρονη με τους οικισμούς στο Διμήνι και το Σέσκλο.
- Η λεκάνη του Αλμυρού, ήταν γνωστή ως «Κρόκιον πεδίον» κατά την αρχαιότητα. Σημαντικό κέντρο της περιοχής αποτελούσε η αρχαία  «λος», 10 χλμ. νότια του Αλμυρού, μαζί με τις πόλεις Πελασγικών Άργος, Αλόπη.
- Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι  «λες» έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.
- Ιδρυτής της ήταν ο μυθικός βασιλιάς του Ορχομενού Aθάμας, ενώ κατά το 1280 π.Χ. βασίλευε ο Πηλέας με την θεά Θέτιδα, δηλ. οι γονείς του Αχιλλέα.
- Η αρχαία «λος», 10 χλμ. νότια του Αλμυρού, κοντά στην τοποθεσία «Κεφάλωση», υπήρξε το Βασίλειο του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα και των Μυρμηδόνων του. Φαίνεται λοιπόν πως ιστορικά υπάρχει από την προϊστορική εποχή του Χαλκού.
- Είναι η συνέχεια της αρχαίας  «λου», όπως δείχνει και η ρίζα της λέξεως από το «λς», γεν. « λός ».
Η « λος» των Ελληνιστικών Χρόνων ιδρύθηκε γύρω στο 302 π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και περιβαλλόταν από επιβλητικά οχυρωματικά τείχη, ενισχυμένα με πύργους. Οι λες έκοβαν δικό τους νόμισμα, στο οποίο απεικονιζόταν ο μύθος του ταξιδιού στην Κολχίδα. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 265-260 π.Χ., πιθανότατα ύστερα από καταστροφικό σεισμό.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Π.ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ «METEORITICS»
Πιστοποιημένο μέλος από το 2008 στον IMCA# 1161(Ιnternational Meteorite Collectors Association) και Μέλος από τον Οκτώβρη 2016 του Διευθυντικού Συμβουλίου (Board of Directors) στον IMCA – που αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή οργάνωση με κύριο σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών σε παγκόσμιο επίπεδο και που τα μέλη της περιλαμβάνουν Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Συλλέκτες και άλλους επιστήμονες .
Μέλος της Meteoritical Society #5938 στην επιστήμη των meteoritics, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών.
Υπεύθυνος Συντονιστής για την Ελλάδα στο Κίνημα “Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών” (Asteroid Day) που έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ηνωμένα Έθνη www.asteroidday.gr
Πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2014 του ελληνικού επιστημονικού μη κερδοσκοπικού σωματείου LOGOS-SLOVO Α-Ω με σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών και της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την ομάδα UP DRONES. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης του τηλεοπτικού υλικού τους. Οι λήψεις, άνωθεν των λιμνών, έγιναν με τηλεκατευθυνόμενο τετρακόπτερο.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου