Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Το ηρώον για τους πεσόντες αεροπόρους από το Γεωργίτσι Λακωνίας - The heroon for the fallen aviators from Georgitsi Lakonia - there is a translator on the website




Το ηρώον για τους πεσόντες αεροπόρους από το Γεωργίτσι Λακωνίας

Ψηλά, όπως τους πρέπει, στο υψηλότερο σημείο του χωριού, στα 1.100 μ., στήθηκε το μνημείο για τους πεσόντες αεροπόρους του χωριού Γεωργίτσι, στον Ταΰγετο, στην Λακωνία. Όπως πρέπει σε αετούς:
Στον Γρηγόριο Πετράκη,
τον Ευάγγελο Γιάνναρη, και
τον Νικόλαο Σκρούμπελο!
Κάτω από τα αθάνατα ονόματά τους, γράφει:
Λίγο πιο 'κεί, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), το 2006, εδώρισε ένα παλαιό πολεμικό αεροσκάφος, για να τονίσει την παρουσία τους και να διαιωνίσει την μνήμη τους, όπως θα πρέπει να κάνει σε κάθε χωριό που έχει ήρωα πεσόντα αεροπόρο:
ΠΗΓΗ: Γιώργου Λεκάκη «Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις».
Ο Γρηγόριος Πετράκης γεννήθηκε το 1895 στο Γεωργίτσι Λακωνίας. Κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Αεροπορία και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός αεροπόρος στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπλοΐας του Σέδες. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ. Ασίας υπηρετώντας στη Γ' Μοίρα Αεροπλάνων, που έδρευε τότε στην Προύσα. Στις 10 Μαΐου 1921, κατά τη μεταστάθμευση της Δ' Μοίρας απ' το αεροδρόμιο Μίκρας στο αεροδρόμιο Καζαμίρ Σμύρνης, σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος Dorand A.R. στο οποίο επέβαινε ως χειριστής κατέπεσε κατά την απογείωση μέσα στο αεροδρόμιο και αποτεφρώθηκε. Μαζί με τον χειριστή βρήκε τον θάνατο και ο συνεπιβάτης του Δεκανέας Βαλσαμάκης.
Ο Ευάγγελος Γιάνναρης γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα.
Τον Σεπτέμβριο του 1936 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1939 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και το πτυχίο του χειριστή.
Κατά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρετούσε στο 3/2 Σμήνος Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940 κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως και βομβαρδισμού στον τομέα ΤΣΔΜ Πίνδου με αεροσκάφος Henschel, στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής. Κατά τη διάρκεια της αποστολής το ελληνικό αεροσκάφος δέχτηκε επίθεση ιταλικών καταδιωκτικών και ο χειριστής Αρχισμηνίας Τσάντας, λόγω διατρήσεως του κινητήρα, αναγκάστηκε να το προσγειώσει στη θέση "Προφήτης Ηλίας" της Βασιλειάδας Καστοριάς, ενώ ο παρατηρητής Γιάνναρης ήταν ήδη νεκρός. Έτσι ο Γιάνναρης κατέχει την πρώτη θέση στον πάνθεον των ηρωικών νεκρών αεροπόρων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου αλλά είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός.
Το πρωί της 30ής Οκτωβρίου 1940 παίρνει εντολή να απογειωθεί ως τρίτο πλήρωμα ισάριθμων HENSHEL 126 με χειριστή τον Αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα, με σκοπό να παράσχουν κάλυψη (αναγνώρισης και βομβαρδισμού) στο Μέτωπο που κάλυπτε το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας. Πραγματοποιούν αρκετές επιτυχείς "εξόδους".
Στην τελευταία (και μοιραία) δύο ελληνικά HS 126 εμπλέκονται με πέντε ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR 42 της 392ης Μοίρας Δίωξης. Κατά την αερομαχία το αεροσκάφος των Γιάνναρη - Τσάντα δέχεται καταιγισμό πυρών, τα οποία αναγκάζουν τον χειριστή του (μετά από ελιγμούς αποφυγής) να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση με διάτρητο κινητήρα, κοντά στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας έξω από το χωριό Βασιλειάδα του Νομού Καστοριάς.
Εκεί, ο Τσάντας αντιλαμβάνεται ότι ο Γιάνναρης είναι νεκρός από τα πυρά που δέχθηκαν. Έτσι, από νωρίς ο Ευάγγελος Γιάνναρης, μπαίνει στο πάνθεον των Ηρώων και καταλαμβάνει τη θέση του πρώτου πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού του ιστορικού Έπους του '40. Η Πατρίδα τίμησε τον Ευάγγελο Γιάνναρη προάγοντας τον μετά θάνατον σε Υποσμηναγό και απονέμοντάς του τον Σταυρό του Ιπταμένου.
Το Νοέμβριο του 2007 σε εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του στο χωριό Βασιλειάδα της Καστοριάς τοποθετήθηκε σε πλατεία που πήρε το όνομά του, προτομή του και αεροσκάφος F-104 της Π.Α.
Την 30η Οκτωβρίου ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και ο αρχισμηνίας Λεωνίδας Τζάντας διατάχθηκαν με ένα αεροσκάφος HENSHELL 126 να εκτελέσουν αποστολή αναγνώρισης στόχων πάνω από το μέτωπο του τομέα της Πίνδου και να επέμβουν στον επίγειο αγώνα με βόμβες και πολυβόλα. Η εκτέλεση όμως της αποστολής κατέστη αδύνατη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και έτσι το πλήρωμα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς Κορυτσά με σκοπό να βομβαρδίσει τα εκεί αεροδρόμια. Καθ’ οδον όμως συνάντησαν σχηματισμό εχθρικών καταδιωκτικών με τα οποία ενεπλάκη σε σφοδρή αερομαχία.
Αποτέλεσμα της άνισης αερομαχίας ήταν η κατάρριψη του ελληνικού αεροσκάφους στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας Βασιλειάδας ο ηρωικός Θάνατος του Υπ/γου Γιάνναρη και ο ελαφρύς τραυματισμός του αρχισμηνία Τζάντα. Μια λεπτομέρεια του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι ότι την αποστολή αυτή έπρεπε να εκτέλεση ένα φίλος του υποσμηναγού ο οποίος όμως μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα στην μονάδα και ήταν κουρασμένος. Πιστός στην φιλία και στο καθήκον ο Ευάγγελος Γιάνναρης ζήτησε να τον αντικαταστήσει και έτσι έγινε ο πρώτος πεσών Έλλην αεροπόρος στο έπος του 40’.
ΠΗΓΕΣ:
Ο Νικόλαος Σκρούμπελος γεννήθηκε το 1907 στο Γεωργίτσι Λακωνίας.
Τον Απρίλιο του 1928 κατατάχθηκε στη Σχολή Αεροπλοΐας. Μετά διετή εκπαίδευση ονομάστηκε πτυχιούχος χειριστής αεροπόρος και προήχθη στο βαθμό του Λοχία.
Σκοτώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1941 με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, όταν κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής συνοδείας φίλιου αεροσκάφους ενεπλάκη σε αερομαχία με εχθρικά ιταλικά διώξεως Macchi βόρεια της Κλεισούρας και καταρρίφθηκε.
ΠΗΓΕΣ:
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου