Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ο πάπυρος της Ερμούπολις της Αιγύπτου με λογιστικά στοιχεία, του Γ. Εχέδωρου - Egyptian papyrus of Egypt with accounting data by G. Echedorou - there is a translator on the website




Ο πάπυρος της Ερμούπολις της Αιγύπτου με λογιστικά στοιχεία του 6ου αιώνος
Η Ερμούπολις της Άνω Αιγύπτου, βρισκόταν στη δυτική όχθη του Νείλου και η κατοίκηση της από τους Έλληνες άρχισε από το 330 π.Χ. και παρουσιάζεται συνεχής μέχρι το 640 μ.Χ.

Επί χίλια χρόνια άκμασε στην περιοχή ο ελληνικός πολιτισμός. Η. Πόλη γνωστή ως Ερμόπολις ,όπως αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος, Ερμού Πόλις.
Κατά τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο Ως Mercurii Oppidum και σήμερα η περιοχή ονομάζεται Χέμνου ελ Ασμουνέιν.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλοί πάπυροι στην ελληνική γλώσσα και γραφή, οι οποίοι έχουν διατηρηθεί σε αγγεία, και απεικονίζουν τις δραστηριότητες των κατοίκων και τις σχέσεις τους μέσα σε μια περίοδο χιλίων ετών.
Ένας ξεχωριστός πάπυρος που βρέθηκε, απεικονίζει λογιστικά στοιχεία, φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και έχει γραφεί στις αρχές του 6 ου αιώνα μ.Χ.
Η περιοχή της Ερμουπόλεως κατοικούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους από τα αρχαιότατα χρόνια. Διασώζονται οι πύλες της εικοστής δυναστείας, αγάλματα του Ραμσή του Β, και κτήρια της εποχής των Πτολεμαίων. Υπάρχει και ο αρχαιότατος ναός ο αφιερωμένος στον Θωθ, που οι Έλληνες τον είχανε ταυτίσει με τον Ερμή, εξ ου και το όνομα της πόλης.
Ο αναφερόμενος πάπυρος, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης έχει πλάτος 65, 5 εκατοστά και ύψος 27 εκατοστά. Περιέχει έναν κατάλογο με έσοδα και έξοδα μιας γεωργικής επιχείρησης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Ένα πολυσήμαντο στοιχείο για τον τρόπο τήρησης των οικονομικών δεδομένων της εποχής.
 © Μικρές-Εκδόσεις-Γιργος χέδωρος
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου