Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Οι πιο Τρομακτικοί Ινδιάνικοι Μύθοι - The Most Irritating Indian Myths - There is a translator on the websiteΟι ιστορίες των αυτόχθονων Ινδιάνων της Αμερικής περιλαμβάνουν θανατηφόρες νυχτερίδες, φρικιαστικά πνεύματα, μάγισσες, δαίμονες και τέρατα. Μεταφέρονται προφορικά από γενιά σε γενιά και λειτουργούν ως προειδοποίηση ότι σκοτεινές δυνάμεις καραδοκούν παντού. Για αυτό καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι.

Το πανίσχυρο υπερφυσικό ον Camazotz ζει στο καταχθόνιο βασίλειο Xibalba, σε ένα σπήλαιο «The House of Bats» (Το σπίτι των νυχτερίδων) και περιβάλλεται από αιμοδιψείς νυχτερίδες βαμπίρ.
  Το όνομα του σημαίνει «Death Bat» (Θανατωμένη  νυχτερίδας), «Snatch Bat» (Αρπακτική νυχτερίδα), «Sudden Bloodletter» (θανατηφόρα ματωμένη επιστολή) και συνδέεται με τον Θάνατο, την Νύχτα και την Καταστροφή.
Στο ιερό βιβλίο των Μάγια «Popul Vuh» (λαός Βούχ, Βούι) χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να αποκεφαλίσει τον Hunahpú, δίδυμο αδερφό του Xbalanqúe, The Maya Hero Twins. Ξεπερνάει σε μέγεθος τον μέσο άνθρωπο, έχει φτερά νυχτερίδας και δυο χέρια, στο ένα κρατάει ένα κομμένο κεφάλι και στο άλλο ένα μαχαίρι.
Συμβολίζει το απόλυτο κακό και κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Κάτω Κόσμο πολεμούσε τους υπόλοιπους θεούς. Έκανε συμφωνία με τους Μάγια να τους δώσει την φωτιά, όμως σε αντάλλαγμα ζήτησε ανθρωποθυσίες. Πίνει αίμα, σκοτώνει ανθρώπους και ζώα και τρομοκρατεί όποιον βρεθεί μπροστά του.
Ο Chenoo ήταν κάποτε άνθρωπος, ο οποίος διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα και οι θεοί τον καταράστηκαν. Μετέτρεψαν την καρδιά του σε πάγο και σιγά σιγά μεταμορφώθηκε ολόκληρος σε ένα παγωμένο τέρας που καταβροχθίζει ανθρώπους. Είναι πάντα πεινασμένο, βγάζει διαπεραστικούς ήχους, χειρότερους από λιοντάρι που βρυχάται και εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα. Μπορεί να είναι θηλυκό ή αρσενικό και για να το εξοντώσει κάποιος πρέπει να το αναγκάσει να καταπιεί αλάτι ή να το κόψει σε χίλια κομμάτια.
Δύο από τις πιο γνωστές ιστορίες είναι «The Girl Chenoo» (Το κορίτσι Τσένο «ξένο;») ένα νεαρό κορίτσι αρνείται τον έρωτα ενός αγοριού και αυτός για να την εκδικηθεί της κάνει μάγια και γίνεται Chenoo, «The Girl and the Chenoo» (Το κορίτσι του Τσένο), μια Passamaquoddy Ινδιάνα και τα τρία της αδέρφια πηγαίνουν στο δάσος και η ευγενική της καρδιά τους σώζει από το να τους φάει το τέρας, σύμφωνα με τους Wabanaki «People of the First Light» (Άνθρωποι του Πρώτου Φωτός) δηλαδή τις φυλές Penobscot, Passamaquoddy, Maliseet, Mi’kmaq, Abenaki.
Τα μοχθηρά αυτά πνεύματα δολοφονημένων και αποκεφαλισμένων ανθρώπων γνωστά ως «Kanontsistonties» είναι ιπτάμενα κρανία με φτερά που θέλουν εκδίκηση. Κατά μια εκδοχή είναι άτομα που όταν ζούσαν επιδίδονταν σε κανιβαλισμό. Αποζητούν ανθρώπινη σάρκα και αίμα και επειδή δεν έχουν σώμα δεν ικανοποιούνται ποτέ. Πετάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν ανεμοστρόβιλους για να παγιδεύουν τα θύματα τους. Μόνο η φωτιά μπορεί να τους σκοτώσει. Σύμφωνα με τον μύθο μια χήρα καθόταν στην καλύβα της και έψηνε κάστανα και βελανίδια. Τότε εμφανίστηκε μπροστά της ένα ιπτάμενο κεφάλι. H γυναίκα του πέταξε στο στόμα ένα πυρακτωμένο κάρβουνο, το κεφάλι ανατινάχθηκε και έγινε στάχτες.
Οι Ινδιάνοι Ojibwe της Βόρειας Αμερικής λένε ιστορίες για ένα τεράστιο αιλουροειδές με μυτερή φιδίσια ουρά που ζει στα πιο βαθιά νερά, δημιουργεί καταιγίδες και εξουσιάζει όλα τα θαλάσσια πλάσματα. Το όνομα του σημαίνει «The Great Lynx» (Ο Μεγάλος Λύκος), ή «Gichi-anami’e-bizhiw» -fabulous night panther (Υπέροχος νυχτερινός πάνθηρας) -έχει κόκκινα μάτια, κέρατα και εμφανίζεται όταν το νερό της λίμνης γίνεται πράσινο. Θεωρείται σημάδι θανάτου και κακοτυχίας καθώς ψάχνει ανθρώπους για να τους τραβήξει κάτω από το νερό και να τους πνίξει.
Ένας Γάλλος ιεραπόστολος ο Jacques Marquette περιγράφει στα απομνημονεύματα του το 1674: «They are as large as a calf, they have horns on their heads like those of a deer, a horrible look, red eyes, a beard like a tiger’s, a face somewhat like a man’s, a body covered with scales, and so long a tail that it winds all around the body, passing above the head and going back between the legs, ending in a fish’s tail.»
( Είναι τόσο μεγάλες όσο ένας μόσχος, έχουν κέρατα στα κεφάλια τους, όπως τα ελάφια, μια φρικτή εμφάνιση, κόκκινα μάτια, μια γενειάδα σαν μια τίγρη, ένα πρόσωπο κάπως σαν ένα άτομο, ένα σώμα καλυμμένο με κλίμακες και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουρά που στρέφεται γύρω από το σώμα, περνάει πάνω από το κεφάλι και επιστρέφει ανάμεσα στα πόδια, καταλήγοντας σε ουρά ενός ψαριού.)
  Μια απεικόνιση του Mishipeshu υπάρχει σε βραχογραφία του 1850 στον Καναδά. Οι Ιθαγενείς έκαναν προσφορές με καπνό για να μην βυθίσει τα κανό τους στην περιοχή της λίμνης Superior.
Στη γλώσσα των Navajo ονομάζεται Yee Naaldlooshii που μεταφράζεται κυριολεκτικά «with it, he goes on all fours». Είναι καταραμένα πλάσματα που χρησιμοποιήσαν «Τhe Witchery Way» (Η Δρόμος του Πάδου) και έγιναν clizyati, «pure evil» (απόλυτο κακό). Το τελειωτικό στάδιο μεταμόρφωσης τους περιλαμβάνει να δολοφονήσουν έναν συγγενή εξ αίματος.
Ένας skinwalker μπορεί να πάρει την μορφή και τα χαρακτηριστικά όποιου ζώου επιθυμεί. Εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως λύκος, αλεπού, ή κογιότ μπορεί να χάσει τελείως την ανθρωπιά του. Τα μάτια του λάμπουν όμως είναι κενά. Συνήθως φοράει το δέρμα ενός ζώου, κρατάει μια σφυρίχτρα «tsindi’ni» ή ένα «tsahgai» a long poisoned, tipped needle (Μια μακρά δηλητηριασμένη βελόνα) και έχει κάποια σωματική παραμόρφωση.
Μπορεί να κυριεύσει το σώμα ενός ανθρώπου και να κλέψει το πρόσωπο του. Ο φόβος τους δίνει δύναμη και ενέργεια. Είναι πολύ δύσκολο να εξοντωθεί. Μόνο αν πάρει την ανθρώπινη μορφή του μπορεί κάποιος να το σκοτώσει με σφαίρες βουτηγμένες σε άσπρη στάχτη ή εάν κάποιος το αποκαλέσει δημόσια με το πραγματικό του όνομα θα αρρωστήσει και θα πεθάνει μέσα σε τρεις μέρες.
Οι Skinwalkers θεωρούνται νεκρόφιλοι και κλέφτες πτωμάτων. Χρησιμοποιούν μαύρη μαγεία για να καταραστούν ανθρώπους- συλλέγουν σάλιο, κομμένα νύχια και τρίχες- και ένα μείγμα από δηλητηριασμένη σκόνη -corpse dust (Σκόνη πτώματος) - τριμμένα κόκκαλα από νεκρά βρέφη που την ρίχνουν στο πρόσωπο του θύματος. Ένας θεραπευτής, a Hats’oos, a Sucker μπορεί να αντιστρέψει την διαδικασία. Διαβάζουν την σκέψη και μιμούνται φωνές ζώων και ανθρώπων για να παρασύρουν τα θύματα τους. Στους κόλπους των Navajo είναι ένα απαγορευμένο θέμα μέχρι και σήμερα.
Η δαιμονική μορφή Skadegamutc ή Skudakumooch -Τhe Ghost-Witch (Το φάντασμα-μάγισσα) μπορεί να δημιουργηθεί από το νεκρό σώμα ενός μάγου που πέρασε στην σκοτεινή πλευρά και διετέλεσε μαύρη μαγεία. Κυκλοφορεί μέσα στην άγρια νύχτα και έχει δολοφονικά ένστικτα. Όποιος έρθει σε επαφή μαζί της είτε την κοιτάξει είτε ακούσει την φωνή της μπορεί να επωμιστεί μια βαριά κατάρα. Η φωτιά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της.
Η φυλή Yakama πίστευε ότι πέντε γυναίκες που ήταν αδερφές και έμοιαζαν με γιγάντιες κουκουβάγιες, ζούσαν σε μια σπηλιά και ήταν επικίνδυνες. Καταβρόχθιζαν βατράχια, σαύρες και φίδια, είχαν όμως προτίμηση στα παιδιά. Εξαφανίστηκαν όταν μια ανώτερη δύναμη κατέστρεψε την σπηλιά τους. Μια από αυτές πνίγηκε και από το μάτι της δημιουργήθηκαν όλες οι κουκουβάγιες που βλέπουν τα πάντα μέσα στην νύχτα και η παρουσία τους φανερώνει ότι ο Θάνατος πλησιάζει.
Από τις πιο τρομερές φιγούρες στην λαογραφία των Cheyenne και Arapaho είναι οι σκουρόχρωμοι πολεμοχαρείς Teihiihan νάνοι. Στην προηγούμενη ζωή νικήθηκαν από τους Arapaho και άλλες Ινδιάνικες φυλές. Είναι κανίβαλοι, έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, μπορούν να γίνουν αόρατοι και τρέχουν υπερβολικά γρήγορα. Τους αρέσουν οι μάχες και να σκοτώνουν ανθρώπους. Όταν πηγαίνουν για κυνήγι, αφαιρούν τις καρδιές από τα σώματα τους. Εάν καταστραφούν οι καρδιές, οι νάνοι θα πεθάνουν αμέσως.
O Danawa Destoti, αρχηγός την Φυλής των Λύκων Ani Wahya των Cherokee αφηγείται ότι στις απαρχές του κόσμου ξεχώριζαν τα πελώρια πουλιά Tlanuhwa που έμοιαζαν σαν γεράκια με κόκκινες ουρές και τα Uhktena που ήταν σαν δράκοι-φίδια.
Τα Unhktena ήταν πλάσματα που ζούσαν κοντά σε λίμνες και ποταμιά της Ouascioto Κοιλάδας και μέσω υπόγειων σπηλιών πήγαιναν από τον κόσμο των Θνητών στον Κάτω Κόσμο. Είχαν σώμα φιδιού, φτερά και κέρατα. Πάνω στο μέτωπο τους υπήρχε ένα κρύσταλλο «The Ulunsuti Stone (πέτρα)» το οποίο ήταν καθρέφτης που έδειχνε το παρελθόν και το μέλλον. Το κρύσταλλο φυλασσόταν σε ένα πουγκί από δέρμα ελαφιού και μόνο οι ιερείς Ani Kuhtahni ήξεραν ξόρκια για να το χρησιμοποιήσουν όταν χρειαζόταν.
Μια μέρα τα Tlanuhwa άρχισαν να αρπάζουν παιδιά από τον οικισμό. Οι άνθρωποι τα αναζήτησαν και τα βρήκαν στην περιοχή Hogahega Uweyu κοντά στις σπηλιές των πουλιών. Εκεί υπήρχαν και πολλά αυγά τα οποία πετούσαν στα πουλιά ως αντιπερισπασμό για να φυγαδεύσουν τα παιδιά.
Τότε εμφανίστηκε το Μεγάλο Uhktena και άρχισε να τρώει τα αυγά που έπεφταν στη λίμνη. Αυτό εξόργισε τα πουλιά και του επιτέθηκαν. Κατάφεραν να το διαμελίσουν σε τέσσερα κομμάτια και το διασκόρπισαν στην κοιλάδα, μαζί με το κρύσταλλο. Από τότε πολλοί ψάχνουν το κρύσταλλο. Το Uhktena περιπλανιέται στον χρόνο και αναζητά εκδίκηση.
Το θανατηφόρο Wendigo είναι υπερβολικά ψηλό και λιπόσαρκο, έχει αστραφτερά μάτια, κίτρινους κυνόδοντες και μακριά γλώσσα. Εάν κάποιος γίνει κανίβαλος καταδικάζεται για πάντα σε αιώνια πείνα και μεταμορφώνεται σε κακό πνεύμα. Πολλοί πιστεύουν ότι η καρδιά ενός ανθρώπου εξακολουθεί να ενυπάρχει μέσα στο σώμα ενός Wendigo.
Υπάρχουν «Wendigo Hunters» και μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται «Wendigo Psychosis» κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν μια ανεξήγητη όρεξη να καταναλώσουν ανθρώπινη σάρκα. Ένας άντρας της φυλής Cree ο Swift Runner, έσφαξε και έφαγε την οικογένεια του το 1878. Το 1907 ο Jack Fiddler και ο αδερφός του σκοτώσανε πάνω από 15 άτομα επειδή νόμιζαν ότι ήταν Wendigos.
Φημολογείται ότι εμφανίστηκε αρκετές φορές στην πόλη Rosesu της πολιτείας Minnesota από τα τέλη του 1800 ως το 1920 και συνδέθηκε με περίεργους θανάτους που ξαφνικά σταμάτησαν. Οι γηραιότεροι εξιστορούσαν τον μύθο σε περιόδους λιμού για να αποτρέψουν τους κανιβαλισμούς.
Εν γένει, οι μύθοι των Ινδιάνων έχουν διδακτική χροιά. Εμπερικλείουν μια τεράστια σοφία, στοχεύουν στην ανθρώπινη ανέλιξη και μας υπενθυμίζουν ότι το Μεγάλο Πνεύμα μας περιβάλλει.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου