Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η μέθοδος Φουκουόκα (fukuoka) η φυσική καλλιέργεια απέναντι από τη γεωργική επιστήμη - Fukuoka (fukuoka) method is the natural cultivation opposite agricultural science. - there is a translator on the website

Ο εμπνευστής της φυσικής καλλιέργειας (natural farming) ή τεχνικής Fukuoka (Φουκουόκα) Ο Μασανόμπου Φουκουόκα – Masanobu Fukuoka(1913-2008), εκπαιδευμένος ως μικροβιολόγος στη γενέτειρά του, την Ιαπωνία, ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστήμονας του εδάφους, με ειδικότητα στην παθολογία των φυτών. 

   Σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για τη σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης.
  Δεν άργησε τελικά να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως ερευνητής και να επιστρέψει στο αγρόκτημα της οικογένειάς του, στο νησί της Shikoku στη νότια Ιαπωνία .
 Από τότε αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη ενός μοναδικού μικρής κλίμακας σύστημα βιολογικής καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα, ή όργωμα.
  Μετά τη δημοσίευση με μεγάλη επιτυχία, του έργου  «The One-Straw Revolution», ή «Zen and the Art of Farming» δέχθηκε προσκλήσεις για να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979, την Ευρώπη το 1981, την Αφρική το 1985, όπου έδωσε διαλέξεις και περιόδευσε σε αγροκτήματα.
  Τα τελευταία 25 χρόνια ταξίδευε σε πολλά μέρη του κόσμου και τιμήθηκε με μεγάλες διακρίσεις, όπως το βραβείο Magsaysay, στις Φιλιππίνες, το Deshikottan Award στην Ινδία και το Earth Council Award.
  Πέθανε τον Αύγουστο του 2008 στα 96 του χρόνια. Τί είναι η μέθοδος fukuoka (Φουκουόκα) ή φυσική καλλιέργεια (natural farming) και πώς εφαρμόζεται.
  Ο Μασανόμπου Φουκουόκα ονόμασε τη φυσική καλλιέργεια και μέθοδο του, η «γεωργία της απραξίας» ή να μην κάνεις τίποτα.
   Οι 4 βασικές αρχές της Φυσικής καλλιέργειας για τις αγροτικές καλλιέργειες, είναι:
Όχι κατεργασία της γης
Όχι στο όργωμα,
Όχι λίπασμα,
Όχι βοτάνισμα,
Όχι φυτοφάρμακα.
  Μοναδική απαίτηση η εκτόξευση σβόλων από λάσπη και σπόρους και η απόλυτη εμπιστοσύνη στη φύση, αφού κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ευδοκιμήσει.
  Οπως λέει και ίδιος, ο Μασανόμπου Φουκουόκα: «Η φύση είναι τέλεια, η ανθρώπινη γνώση ατελής, οπότε ας αφήσουμε τη φύση να αποφασίσει..
    Σήμερα η φυσική καλλιέργεια (natural farming) έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα.
  Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά, να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο, τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα («βόμβες») και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από 100 και πλέον είδη οπωροφόρων και δασικών δένδρων, λαχανικών, σιτηρών, και φυτών χλωρής λίπανσης, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (Άνοιξη – Φθινόπωρο).
   Για να προστατευθούν οι σπόροι από τα πουλιά και τα τρωκτικά τοποθετούνται σε σβώλους από άργιλο (seed balls) και στη συνέχεια αφήνονται στο προς καλλιέργεια /αναδάσωση έδαφος.
  Ένα χρόνο μετά τη σπορά, από τα φυτά που θα βγουν θα επιβιώσουν μόνα εκείνα που ταιριάζουν στο δεδομένο έδαφος και κλίμα.
  Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτών μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ότι κάποια θα βλαστήσουν, όσο κακές και να είναι οι συνθήκες. Η γη εξάλλου φροντίζει για τις ισορροπίες. Στόχος του καλλιεργητή είναι να εξυπηρετήσει τη φύση , να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος , να ευνοήσει την γέννηση υγιών φυτών.
   H μέθοδος Fukuoka στην Ελλάδα
      H μέθοδος Fukuoka εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον κ.Παναγιώτη Μανίκη, αγρότη-γεωπόνο, στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα. Κάθε δυο χρόνια και από 21 – 31 Αυγούστου στο χώρο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, στο Κλησοχώρι της Έδεσσας άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης μαζεύονται για να κάνουν σβώλους.
  Στους φιλοξενούμενους δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν τις φυσικές ομορφιές του νομού, γίνονται εκδηλώσεις, διοργανώνονται μουσικές και χορευτικές βραδιές, παιχνίδι, τραγούδι, χορός, σβώλοι σε ένα όμορφο πάντρεμα.
  Οι σβώλοι που παρασκευάζονται, αρκετοί τόνοι, χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση σπορών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο το πρασίνισμα των γυμνών και άγονων βουνών της χώρας.
  Η εργασία γίνεται σε καθαρά εθελοντική βάση και η συμμετοχή είναι ελεύθερη γι αυτούς που θέλουν να προσφέρουν σπόρους στη Μάνα Φύση.
  Η γη χρειάζεται τη βοήθεια μας και εμείς έχουμε ανάγκη τη γη, τη φύση.
  Εάν σας ενδιαφέρουν τέτοια άρθρα θα ήθελα να κάνετε τα σχόλια σας ή υποδείξεις για θέματα που δεν έχουμε υπ όψη μας.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.3629

6 σχόλια:

  1. Οι σπόροι που θα χρησιμοποιούνται για τους Σβόλους θα είναι σπόροι παραδοσιακοί ή Μεταλλαγμένοι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι Έλληνας φίλε μου? γιατί το όχι που απάντησες το άφησες στον αέρα. Δεν προσδιόρισες που ακριβώς απευθύνεται το όχι σου ... όχι στον αν θα είναι παραδοσιακοί? η όχι στον αν θα είναι μεταλλαγμένοι?

      Διαγραφή