Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη και η εκτροφή του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis)

Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) και η λίμνη Κερκίνης

Αν θέλαμε να δώσουμε τον ορισμό της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης θα λέγαμε ότι είναι η οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται  και υλοποιείται λαμβάνοντας υπ όψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Φέτος το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε την υλοποίηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση και της πράξης Αρχιμήδης ΙΙΙ, του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Παραγωγικά χαρακτηριστικά και ποιότητα προϊόντων του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis) σε παραδοσιακές συνθήκες εκτροφής». Το πρόγραμμα αυτό, με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας έχει βασικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω της ανάπτυξης της εκτροφής του ελληνικού βουβάλου.
 Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) και η λίμνη Κερκίνης
Μίλησα με τον κο Παπαδόπουλο Βασίλη, ιδιοκτήτης της Φάρμας  Κερκίνης « Ο Μπίλης » μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης , που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης Κερκίνης, στους πρόποδες του όρους « Κρούσια ».
«Το 2006 ξεκινήσαμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος στο χωριό Κερκίνη του Νομού Σερρών.
Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) έχει εισαχθεί από την Ασία Η πρώτη εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών βουβάλων στην Ελλάδα, τοποθετείται τον 13ο  αιώνα.
Τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν σε όλη τη χώρα περί τα 75.000 ζώα αλλά το 1992 είχαν μειωθεί σε μόλις 600. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σ’ ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει. Το 2004 υπήρχαν 1.012 βούβαλοι και σήμερα είναι περίπου 3.248 ζώα »
Μου μίλησε επίσης για την αγάπη του για το περιβάλλον χώρο της λίμνης Κερκίνης, για το πόσο ο χώρος προσφέρεται για την εκτροφή αυτών των ζώων, «…είναι το ιδανικό φυσικό περιβάλλον για τη διαβίωση και παραγωγή του σπάνιου αυτού είδους. Γύρω από τη λίμνη Κερκίνη ζουν σήμερα τα περισσότερα βουβάλια της χώρας. Το βουβάλι είναι ένα ζώο που αγαπά το νερό, καθώς είναι ο καλύτερος κολυμβητής στο είδος του»
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου