Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η ιστορία της η Χατζιτζούδας - του




ΚΦΟΠΕΙΤΟΥΟΥ3
Λίγα χρόνια μετά το «Μεγάλο Χαλασμό» του 1821 ήρθαν στο νησί κάποιες, λίγες σε αριθμό, τούρκικες οικογένειες, οι οποίες όμως είχαν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος της Σαμοθρακίτικης γης.



Πολλά χρόνια αργότερα συναντούμε τον  Σαμή, τον περιβόητο δικαστή, ένας από τους ελάχιστους απογόνους των τουρκικών οικογενειών του νησιού.  Μετά την απελευθέρωση του 1912 οι Τούρκοι του νησιού δεν έφυγαν όλοι, κάποιοι αποχωρίστηκαν το νησί κλαίγοντας-έφευγαν αναγκαστικά ενώ δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες που είχαν σφετεριστεί. Ο Σαμής όμως βρήκε τρόπο με γαλιφιές αλλά και  εκμεταλλευόμενος το κύρος του ως δικαστής όχι μόνο να μείνει στο νησί αλλά και να διατηρήσει την περιουσία του στο ακέραιο. Εκτός λοιπόν από πλούτη και «βιος» ο Σαμής είχε και μια πανέμορφη κόρη τη Χατζιτζέ ή όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι την όμορφη Χατζιτζούδα. Τα χρόνια εκείνα είχε έρθει στο νησί ένα όμορφο και ψηλό παλικάρι με κατάμαυρα σγουρά μαλλιά , ο Νίκος, ως δασοφύλακας. Ο Νίκος για να μην αισθάνεται μοναξιά, αφού ζούσε μακριά απ’ τους δικούς του, έχει πάρει σπίτι του ένα αρνάκι να του κάνει παρέα, που δεν αποχωρίζονταν ποτέ. Όπου πήγαινε το έπαιρνε μαζί του, ακόμη κι όταν πήγαινε στο μικρό καφενείο του χωριού είχε το αρνί μαζί του.
  Η Χατζιτζούδα συνήθιζε να περνάει από το καφενείο τα απογεύματα και να παίζει με το μικρό αρνί, και σιγά - σιγά να δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον Νίκο. Ο Νίκος την ερωτεύτηκε παράφορα και μια μέρα ξαφνικά της κάνει πρόταση γάμου, η Χατζιτζούδα σάστισε και του είπε όχι, αν και τον αγαπούσε κι εκείνη, αφού δεν της το επέτρεπε η θρησκεία της. Λίγες μέρες αργότερα ο Νίκος πηγαίνει στον πατέρα της και του λέει ότι αγαπά την κόρη του και ότι θέλει να την παντρευτεί, ο Σαμής θύμωσε και τον πέταξε έξω από το σπίτι. Κι ενώ ο Σαμής ντουν άργαζει μει γιένα γκντουρ εκείνος επέμενε πως τη Χατζιτζούδα θα την κάνει γυναίκα του. Την επόμενη μέρα ο Νίκος φεύγει για το Λάκωμα. Εκεί με τη βοήθεια μερικών φίλων καταστρώνει σχέδιο για την απαγωγή. Κατά τα μέσα του Νοέμβρη ο Σαμής παίρνει την κόρη του και με το ασκέρι του πηγαίνουν στις Μακρυλιές στα λιοστάσια τους για να μαζέψουν τις ελιές. Εκεί θα έμεναν πάνω από μια βδομάδα. Ένα βράδυ που από νωρίς είχε στηθεί γλέντι από τους εργάτες όπως συνηθίζονταν, μπαίνει το σχέδιο σ’ εφαρμογή. Όταν η Χατζιτζούδα μπαίνει στο χορό πιάνονται επίτηδες και δυο από τους φίλους του Νίκου κι οδηγούν το χορό εσκεμμένα προς τους θάμνους όπου ήταν κρυμμένος ο Νίκος, ο οποίος αστραπιαία αρπάζει τη Χατζιτζούδα την οδηγεί προς το άλογό του και μην τους είδατε.
  Κρύφτηκαν σε μια σπηλιά πάνω από τον Προφήτη Ηλία για περίπου δυο βδομάδες. Εκείνη κλαίει απαρηγόρητα και τον παρακαλεί να μη την πειράξει. Ο Νίκος όμως δεν την πείραξε. Είχε πάρει όρκο να μην τη χαλάσει κι έτσι έγινε. Με τα πολλά εκείνη τον έπεισε να κατέβουν στη Χώρα και να τη ζητήσει απ’ τον πατέρα της. Παίρνουν λοιπόν το μακρύ δρόμο της επιστροφής. Μόλις φτάνουν στο Σταυ(ρ)ί, του λέει πως θέλει να πάει προς νερού της κι εκείνος την αφήνει, τότε αυτή βρίσκει την ευκαιρία το σκάει και χάνεται στο δάσος. Όταν ο Νίκος καταλαβαίνει τι έχει συμβεί ορκίζεται να εκδικηθεί σκοτώνοντας τον πατέρα της. Μια μέρα που ο Νίκος είναι στο γνωστό καφενείο έρχεται κι ο γέρο Σαμής, τότε ο Νίκος σηκώνεται και τον μαχαιρώνει στο στήθος. Πέντε μαχαιριές κι ο Σαμής πέφτει νεκρός. Αμέσως μετά ο Νίκος παραδίνεται στην αστυνομία και φυλακίζεται για μερικά χρόνια. Η Χατζιτζούδα μετά το θάνατο του πατέρα της μένει ολομόναχη, μέχρι που έρχεται στο νησί ένα Αλβανός ονόματι Σαλαχαντίν, παντρεύονται και λίγα χρόνια μετά πουλάνε τα υπάρχοντά τους και φεύγουν για την Αλβανία. Κάπως έτσι τελειώνει η πιο ξακουστή ερωτική ιστορία του νησιού εκείνης της εποχής. Η ιστορία αυτή στάθηκε αφορμή για να ειπωθούν πολλά μπειγίτια (κάτι σαν τις κρητικές μαντινάδες) ένα απ’ αυτά έλεγε: Για μια χανούμ, π’ γείχει σπαθάτου σώμα η Νίκους πήγει στου μπουντρούμ κι η Σαμής στου χώμα.

http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.107

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου