Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Προστασία από φίδια



Προστασία από φίδια
Τα φίδια-Του Φλωρεντίνου
Στο μέρος που κατοικούμε δεν θα γίνουν φίδια, αν γύρω από το σπίτι φυτέψουμε αψέντι ή αγριαψιθιά ή μυρμηγκοβότανο. Όσα είναι τα διώχνουμε αν θυμιατίσουμε με ρίζα από κρίνο ή με κέρατο ελαφιού ή με νύχι γίδας. Θα


 φύγουν δε όλα τα ερπετά αν κοπανίσουμε το χυμό του συλφίου, μαυροκούκκι καιχαλβάνη, κέρατο ελαφιού, ύσσωπο, θειάφι, βασκανήθρα, πευκέδανο και νύχια από γίδα και τα ανακατέψουμε όλα μαζί και κατόπιν χύσουμε μέσα και ξύδι δυνατό και κάνουμε μικρά μπαλάκια και θυμιατίσουμε το μέρος που κατοικούμε. Και με το καθένα από αυτά τα είδη ξεχωριστά αν θυμιατίσουμε, διώχνει τα ερπετά.
Καθώς λένε μερικοί και το κλαδί της ροδιάς διώχνει τα ερπετά και για αυτό τα βάζουν για προφύλαξη στα αχυροστρώματα. Ο Απουλήιος λέει ότι αν χτυπήσουμε μια φορά το φίδι με καλάμι μουδιάζει, αν όμως το χτυπήσουμε πολλές φορές δυναμώνει. Ο Ταραντίνος λέει ότι όταν κανείς είναι αλειμμένος με χυλό δρακοντιάς δεν τον πλησιάζουν τα φίδια, το ίδιο και όταν είναι αλειμμένος με χυλό ή με σπόρο από ρεπάνι. Και αν βαστάει μόνο στα χέρια του δρακοντιά ή ρεπάνι δεν τον πειράζουν τα φίδια.
Ο Φλωρεντίνος λέει ότι το φίδι δε πλησιάζει όπου υπάρχει ξύγκι από λάφι ή ρίζα από θερμαποβότανο, ή δίκταμος, ή γαγάτης.
Αν λιώσουμε τριβόλι σε νερό και το βάλουμε στη τρύπα του φιδιού φεύγει το φίδι.
Αν χώσουμε γύρω από το σπίτι πήλινα δοχεία από παστό κρέας, όλα τα ερπετά θα πέσουν μέσα. Κατόπιν βουλώνουμε τα δοχεία καλά και τα μεταφέρουμε μακριά και τα καίμε.
Τους δαγκωμένους από φίδια τους ποτίζουμε πρώτα με χυλό από φύλο μελιού και κατόπιν με κρασί αν δεν έχουν πυρετό, αν έχουν με κρασί νερωμένο.
Αλείφουμε δε και τη δαγκωματιά με φύλλα από μελιό ζουλισμένα.
Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου
Τα δηλητηριώδη ζώα τα διώχνουν αν μπουν κάτω από το στρώμα τα εξής:
το αβρότονο, η λυγαριά, το έχιο, η καλαμίνθη, η κόνυζα, η ρίγανη, το έρπυλο, το πόδιο και ο ασφόδελος.
Αν καούν σαν θυμίαμα:
Τα φύλλα της λυγαριάς, η άσφαλτος, το βδέλλιο, το κέρατο ελαφιού, η καλαμίνθη, το καρδάμωμο, η χαλβάνη, το καστόριο, η κόνιζα, τα πριονίδια του κυπαρισσιού ή του κέδρου, το ορυκτό γαγάτης, η λυσιμαχεία, το μελάνθιο, το πευκέδανο, το σαγαπηνό και το πόλιο.
Αν επαλειφθούν εμποδίζουν τα δηλητηριώδη ζώα να πλησιάσουν και τα διώχνουν:
Ο καρπός της αλθαίας με λάδι και ξύδι, οι καρποί της δάφνης με λάδι κα ξύδι, η χαλβάνη και τα κεδρόμηλα, ο καρπός της πανάκειας του Ασκληπιού και τα άνθη της μαζί με λάδι και γαλάκτωμα συλφίου, αν αλειφθεί κανείς με τα λιωμένα φύλλα της μολόχας μαζί με λάδι διατηρείται ατσίμπητος από τις σφήκες και τις μέλισσες.
Αδάγκωτους από τα ερπετά διατηρεί τους ανθρώπους αν ποθεί:
H ρίζα του έχιου και ο σπόρος του άγριου καρότου αν φαγωθεί. Αν κανείς αλείψει τα χέρια του με το χυμό της δρακοντιάς, είναι δυνατόν αυτός να πιάσει ανενόχλητα με τα χέρια του τις οχιές, ή αν αλειφθεί με γαλάκτωμα πευκέδανου.
Τα φίδια τα διώχνει:
Tο ορυκτό οφίτης αν κρεμαστεί σαν φυλαχτό και η ρίζα του φιλεταίριου η οποία αν κρεμαστεί σε φυλαχτό εμποδίζει γενικά να πάθει κανείς οτιδήποτε από σκορπιό.
Αν ριχτούν σκοτώνουν τα δηλητηριώδη ζώα τα εξής:
Η χαλβάνη μαζί με σφονδύλιο και λάδι, ο σπόρος του άγριου καρότου αν ριχτεί, τα καβούρια αν τριφτούν με βασιλικό και ριχτούν σκοτώνουν τους σκορπιούς και η άγρια λυχνίδα ναρκώνει τους σκορπιούς.
Πηγή:Διοσκουρίδης-Περί ευπόριστων και απλών φαρμάκων βιβλίον δεύτερον
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου