Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Εικόνα έφιππης αμαζόνος αποκαλύφθηκε σε πυξίδα που χρονολογείται μεταξύ 480-450 π.Χ.


  Μια τυχαία αρχαιολογική ανακάλυψη σε μικρή πυξίδα που χρονολογείται μεταξύ 480-450 π.Χ., και βρίσκεται σήμερα στη συλλογή David M. Robinson Memorial Collection του Πανεπιστημίου του Μισισιπή αποκάλυψε μια έφιππη αμαζόνα που είχε περάσει μέχρι στιγμής απαρατήρητη. 


Η εικόνα, που είναι σχεδιασμένη σε πυξίδα (κυλινδρικό αγγείο με πώμα, το οποίο χρησιμοποιούταν από τις γυναίκες της αρχαιότητας για να φυλάνε τα κοσμήματα ή τα καλλυντικά τους) απεικονίζει μια γυναίκα να μάχεται εναντίον ενός Έλληνα πολεμιστή. Η γυναίκα κρατά λάσο που ετοιμάζεται να το ρίξει πάνω στον πολεμιστή, ο οποίος προστατεύεται πίσω από την ασπίδα του.
Οι αμαζόνες σε σκηνές μάχης δεν αποτελούν ασυνήθιστο εικονιστικό θέμα, ωστόσο, η καθηγήτρια Adrienne Mayor του Πανεπιστημίου του Stanford δηλώνει ότι είναι η μοναδική αρχαία καλλιτεχνική εικόνα αμαζόνας που χρησιμοποιεί σχοινί με θηλειά στη μάχη παρόλο που οι ιστορικοί μας έχουν δώσει περιγραφές αμαζόνων που χρησιμοποιούν λάσο. Το αγγείο το ανακάλυψε η ίδια, τυχαία κατά τη διάρκεια έρευνας για το βιβλίο της, με τίτλο «Αμαζόνες: η Ζωή και οι Θρύλοι των πολεμιστών γυναικών σε όλο τον αρχαίο κόσμο».
Σύμφωνα με την Mayor οι αρχαίες Ελληνίδες θα απολάμβαναν σκηνές αμαζόνων να νικούν άντρες πολεμιστές. Εκτιμά ότι η εικόνα στο αγγείο είναι τόσο ερωτική όσο και ανατρεπτική. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτές τις γυναίκες ως «ανδροκτόνες», που χρησιμοποιούν τους άνδρες μόνο για την αναπαραγωγή, θανατώνοντας τα αρσενικά μωρά που γεννιόνταν από τις σεξουαλικές συνευρέσεις τους. Η αγριότητα τους στη μάχη δημιούργησε μια σειρά από μύθους. Ο θρύλος λέει ότι είχαν αφαιρέσει το αριστερό στήθος τους έτσι ώστε να μπορούν να χειρίζονται καλύτερα τα τόξα τους.
ΠΗΓΗ : Εικόνα έφιππης αμαζόνας αποκαλύφθηκε σε πυξίδα | http://periergaa.blogspot.com/2015/06/blog-post_806.html#ixzz3eILQWJvY
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου