Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Από 30 ανθρωπιστικές οργανώσεις Νέα προσφυγή κατά πατέντας φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C - From 30 humanitarian organizations New drug patent application for Hepatitis C - there is a translator on the websiteΣτον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) προσέφυγαν σήμερα 30 οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, κατά της πατέντας του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C, σοφοσμπουβίρη (Sofosbuvir)
 
Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια προσφυγής κατά μιας άλλης πατέντας του ίδιου φαρμάκου που ξεκίνησαν οι Γιατροί του Κόσμου το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016, ο ΕΟΔΕ αποφάσισε πως η παρασκευάστρια εταιρεία Gilead Sciences, δεν τήρησε όλες τις προϋποθέσεις κατά την αίτηση ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου, με αποτέλεσμα η σοφοσμπουβίρη ως φάρμακο να μην καλύπτεται από την πατέντα, όπως στην αρχή. Η νέα αγωγή κατά της πατέντας σχετίζεται με χημική ένωση που αποτελεί βάση για την παραγωγή του φαρμάκου. Οι οργανώσεις θεωρούν ότι η εν λόγω πατέντα δεν πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται για την κατοχύρωσή της και πως η πρόσβαση στην θεραπεία θα πρέπει να παρέχεται ευρέως και σε λογική τιμή.
«Αναγνωρίζουμε τη σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό που ζητάμε είναι να τηρούνται οι κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πατέντες και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός» εξηγεί ο Στάθης Πουλαράκης, υπεύθυνος διεκδίκησης δικαιωμάτων του Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
Και προσθέτει ότι «οι υψηλές τιμές φαρμάκων λόγω των πατεντών, έχουν δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία και θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Η περίπτωση της σοφοσμπουβίρης είναι χαρακτηριστική, καθώς μία θεραπεία 12 εβδομάδων κοστίζει περίπου 43.656 ευρώ, την ίδια στιγμή που το ινδικό γενόσημο πωλείται στα 220 ευρώ.
Η σοφοσμπουβίρη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά στα περισσότερα σχήματα θεραπείας για την ηπατίτιδα C μέχρι σήμερα, ενώ για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να συνδυαστεί με φάρμακα άλλων κατηγοριών φτάνοντας το συνολικό κόστος ανά θεραπεία στην Ελλάδα ακόμα και πάνω από 70.000 ευρώ. Σε διάστημα τεσσάρων ετών κι άλλες εταιρείες εισήγαγαν στην αγορά πανομοιότυπα φάρμακα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην τιμολόγησή τους. Εν τω μεταξύ, έρευνες αποδεικνύουν ότι η παραγωγή ενός χαπιού σοφοσμπουβίρης κοστίζει περίπου 1 δολάριο, εκτιμώντας πως το κόστος παραγωγής μιας θεραπείας 3 μηνών (90 χάπια) φτάνει έως τα 95 δολάρια.
«Η αμφισβήτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί έναν από τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για την μείωση υπέρογκων τιμών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου για την μερική ανάκληση της πατέντας του φαρμάκου κατά της ηπατίτιδας απέδειξε ότι ως πολίτες μπορούμε και πρέπει να παρέμβουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να δράσουμε», συμπληρώνει ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υποστηρίζουν πως αρκετοί ασθενείς έχουν καταφέρει να έχουν πρόσβαση σε ζωτικά φάρμακα ως αποτέλεσμα επιτυχημένων προσπαθειών προσφυγής κατά πατεντών.
«Τα μονοπώλια που στηρίζονται στις πατέντες στερούν την πρόσβαση σε πολλές χώρες, πλέον και στην Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια δεν αναιρεί το σύστημα αγοράς που βασίζεται στις πατέντες, μάλλον το αντίθετο. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν κανόνες για τις πατέντες που δεν γίνονται πάντα σεβαστοί από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχουν κανόνες της αγοράς που δεν χρησιμοποιούνται πάντα και όπως αρμόζει από τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες να την ρυθμίζουν. Επιπλέον, με αυτή την προσπάθεια στοχεύουμε να παράγουμε εκείνα τα νομικά επιχειρήματα που μπορεί να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις στην ισορροπία δυνάμεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες –μια ισορροπία μέχρι σήμερα άνιση για τις κυβερνήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να αποτελέσει κίνητρο για τις κυβερνήσεις ώστε σε συνθήκη κρίσης να χρησιμοποιήσουν το πιο ισχυρό εργαλείο προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος για την υγεία: την άρση πατέντας μέσω υποχρεωτικής αδειοδότησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της PRAKSIS.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη νέα προσφυγή είναι: 11 γραφεία των Γιατρών του Κόσμου (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο), 13 γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία) και έξι ακόμα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης (European Public health Alliance [EE], Just Treatment [Ην. Βασίλειο], Salud por Derecho [Ισπανία], AIDES [Γαλλία], PRAKSIS [Ελλάδα], Access to Medicines [Ιρλανδία]).
Μαίρη Μπιμπή,
Πηγή
Με κόστος παραγωγής 1 δολάριο, πωλείται 1.000 ευρώ το χάπι για την ηπατίτιδα C
Πανευρωπαϊκή κίνηση αμφισβήτησης πατέντας της φαρμακευτικής Cilead
Πανευρωπαϊκή κίνηση αμφισβήτησης της πατέντας του νέου καθοριστικού φαρμάκου για την ηπατίτιδα C ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) από κοινού με τους Γιατρούς του Κόσμου και άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε 17 χώρες.
Πρόκειται για το φάρμακο sofosbuvir, που είναι το βασικό συστατικό των περισσότερων συνδυαστικών θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Είναι ένα από τα αντιιικά απευθείας δράσης διά στόματος που κυκλοφόρησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά ίασης. Στην Ευρώπη, η Gilead χρεώνει 59.000 δολάρια (55.000 ευρώ) για μια θεραπεία 12 εβδομάδων με sofosbuvir. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Gilead αρχικά όρισε την τιμή στα 84.000 δολάρια, δηλαδή 1.000 δολάρια για κάθε χάπι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το κόστος παραγωγής του φαρμάκου είναι κάτω από 1 δολάριο ανά χάπι.
«Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ηπατίτιδα C και η θεραπεία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στον καθένα που τη χρειάζεται, όπου κι αν ζει, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» τονίζει ο δρ Ισαάκ Τσικουάνια, ιατρικός σύμβουλος σε θέματα ηπατίτιδας C για την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και προσθέτει: «Η τιμή του sofosbuvir είναι απαγορευτική για εκατομμύρια ανθρώπους που το χρειάζονται».
Απαγορεύονται τα γενόσημα
Οι χώρες στις οποίες η Gilead διατηρεί τον έλεγχο μονοπωλίου του sofosbuvir δεν μπορούν να εισαγάγουν ή να παραγάγουν γενόσημες μορφές. «Σε ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι περιοριστικές συμφωνίες εθελοντικής αδειοδότησης της Gilead δεν επιτρέπουν στους ασθενείς και στις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο» σημειώνουν οι ΓΧΣ. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir έχουν ήδη ανακληθεί στην Κίνα και την Ουκρανία, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.
Η τιμή πλήττει τις χώρες σε οικονομική κρίση
«Η κατοχύρωση της πατέντας, όπως λειτουργεί συνήθως στη βιομηχανία φαρμάκων, σημαίνει εξαιρετικά υψηλές τιμές στα φάρμακα, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής και διάθεσης. Η υψηλή τιμή από τη μεριά της καθορίζει την περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπεία, καθώς πλήττει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και τα συστήματα υγείας των χωρών, ιδίως εκείνων των κρατών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση» υπογραμμίζει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ.
Ένσταση κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας
Οι ΓΧΣ κατέθεσαν χθες (27 Μαρτίου 2017) στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ένσταση κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir, ενώ μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου και φορείς 17 χωρών κατέθεσαν ταυτόχρονα ενστάσεις κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας όσον αφορά το μονοπώλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead.
«Τα μονοπώλια της Gilead στο sofosbuvir μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κατοχύρωσης πατέντας εμποδίζουν την πρόσβαση σε προσιτή θεραπεία για την ηπατίτιδα C, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων μορφών, σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» λέει η Αλιενόρ Ντεβαλιέρ, σύμβουλος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. «Για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir υπάρχει η δυνατότητα και πρέπει να κατατεθεί ένσταση, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι καινούργια» κατέληξε.
Πηγή
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου