Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Η Μυθολογία των Βόρειων λαών (Μέρος 2ον) Η καταγωγή των ΘεώνΗ Μυθολογία των Βόρειων λαών (Μέρος 2ον)
Η καταγωγή των Θεών
Οι Νορν έιχαν προμηνύσει στον Όντιν ότι δεν πρόκειται να πεθάνει παρά μόνο κατά το Ράγκναροκ και αυτό το γεγονός θα σηματοδοτούσε το τέλος του τότε γνωστού κόσμου. Αλλά ο Γκρίζος Θεός σκοπεύοντας να μάχεται μέχρι το τέλος,

 διέταξε τις εννέα φτερωτές κόρες του, τις Βαλκύριες, να συλλέγουν απ΄ τα πεδία της μάχης του Μίντγκραντ τα πνεύματα των νεκρών ηρώων και να τα μεταφέρουν στο παλάτι των Εσίρ, στην Βαλχάλλα. Εκεί την ημέρα τα πνεύματα μάχονταν μεταξύ τους και τη νύχτα οι Βαλκύριες τα τάιζαν υδρόμελο για να θεραπεύσουν τις πληγές τους. Ήταν ο στρατός του Όντιν, όπου προπονούνταν αιώνια ώστε να επιτεθούν κάποτε στα όντα που θα έφερναν την συντέλεια. Ο στρατός που θα πολεμούσε μόνο μια φορά, κατά το Ράγκναροκ, όπου ο ίδιος ο Όντιν θα πέθαινε.
Ο Θεός Όντιν
Κατά το Ράγκναροκ που σημαίνει η μοίρα των θεών, αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα της μάχης θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τους περισσότερους θεούς, τους γίγαντες και τα τέρατα, αλλά και για ολόκληρο το σύμπαν. Το Ράγκναροκ θα ξεκινήσει με φυσικές καταστροφές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα χειμώνα που θα διαρκέσει τρία χρόνια, χωρίς να παρεμβληθεί ούτε ένα καλοκαίρι. Έπειτα οι θεοί θα πολεμήσουν τους γίγαντες και τα τέρατα του χάους. Η μάχη θα καταλήξει σε μια πυρκαγιά που θα κάψει ολόκληρο το σύμπαν, και η Γη θα βυθιστεί στη θάλασσα. Μια νέα Γη θα αναδυθεί και θα κατοικηθεί από όσους θεούς επιζήσουν και ένα ζευγάρι ανθρώπους. Στο Ράγκναροκ σύμφωνα με τα ιερά κείμενα, σώθηκαν οι θεοί Φρέγια, Εγκίρ, Βίνταρ, Βάλι, Φορσέτι, Χούνιρ, Μάγκνι, Μόντι και Ουλλρ. Επίσης αναστήθηκαν οι θεοί Μπάλντρ και Χοντ για να κυβερνήσουν μαζί με τους παραπάνω. Τον  Όντιν, θεό της σοφίας, της νίκης, του πολέμου και ηγέτης των Αισίρων, τον κατάπιε ολόκληρο ο λύκος Φένριρ. Ο Θωρ, θεός του κεραυνού και της μάχης, πέθανε εξαιτίας του δαγκώματος του Γιόρμουνγκαντ αφότου το σκότωσε. Ο  Λόκι, θεός του Χάους και της Απάτης, τραυματίστηκε από τον Χέιμνταλ και κάηκε στην φωτιά που προκάλεσε ο δράκος Σουρτ. Ο Χέιμνταλ, θεός φύλακας της Γέφυρας των Εσίρ, σκοτώθηκε από το όπλο του Λόκι.
Η μάχη του Ράγκναροκ
Η μοναδικότητα της έννοιας του Ράγκναροκ έγκειται στο γεγονός πως οι θεοί μέσω προφητείας γνωρίζουν ήδη τι θα συμβεί. Κατανοούν επίσης την αδυναμία τους να εμποδίσουν την διεξαγωγή της μάχης. Παρ' όλα αυτά αντιμετωπίζουν θαρραλέα το σκοτεινό τους πεπρωμένο. Αυτό συνδέεται με τις πολεμικές κοινωνίες των Βίκινγκ, όπου το να πεθάνεις στη μάχη ήταν αξιοθαύμαστο.
Η πίστη αυτή μεταφέρθηκε και στο πάνθεόν τους, του οποίου οι θεοί δεν είναι αιώνιοι.-
Πληροφορίες από: el.wikipedia.org , el.science.wikia.com
Εικόνες από: el.wikipedia.org , www.deviantart.com
 http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου