Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ένας Καθολικός παπάς καταστρέφει τις αρχαιότητες εις την Ελλάδα το 1729 - ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΡΜΕΙΔΟΥ


Όταν η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση ανακάλυπτε πριν από πέντε περίπου αιώνες το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδος και άρχιζε σταδιακά να υιοθετεί τις αξίες της Ελληνικότητος, οι υπερασπιστές του μεσαιωνικού δογματισμού δεν έμειναν απαθείς.

  Γι' αυτό και πολλοί από τους περιηγητές, που έφταναν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, δεν ήθελαν ούτε να θαυμάσουν ούτε να αποκομίσουν γνώσεις από το παρελθόν της, αλλά επεδίωκαν την καταστροφή του οτιδήποτε παρέπεμπε σ' αυτό.  
  Παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο αυτό το νέο κύμα καταστροφικής μανίας κατά των αρχαίων μνημείων, που κυριολεκτικά σάρωσε τον Ελλαδικό χώρο και ολοκλήρωσε την καταστροφή, που από τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια είχε ξεκινήσει.
  Οι φανατικοί όψιμοι υπερασπιστές της Θεοκρατίας ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από την αποκάλυψη της μισελληνικής δράσεως του βιβλιοθηκάριου του Γάλλου βασιλέως Λουδοβίκου 15ου, του Γάλλου καλογήρου «Άββα» (Παπά) Μιχαήλ Φορμόντ [1690-1746] : Απεσταλμένος και χρηματοδοτούμενος από τον βασιλέα της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΕ, διήλθε από την Αθήνα, τα Μέγαρα, την Σαλαμίνα και την Πελοπόννησο, εντοπίζοντας και καταστρέφοντας 1.500 αρχαίες επιγραφές, εκ των οποίων οι 300 ανήκαν στην αρχαία Σπάρτη. Και αυτό ήτο το λιγότερο . Τούτος ο φανατικός εχθρός του Ελληνισμού γκρέμισε εκ θεμελίων μνημεία, που είχαν αρχικά γλυτώσει από το μένος των «φανατικών» μοναχών, των πόλεων της Σπάρτης, της Τροιζήνος, της Μαντινείας και άλλων.
    Το ημερολόγιο αυτού του παρανοϊκού Αββά σώζεται σήμερα στη Βιβλιοθήκη των Παρισίων καθώς και επιστολές του προς τον κόμη Maurepas. Ιδού μερικά αποσπάσματα των γραφών του, που αποκαλύπτουν το «Θεάρεστο» έργο του: Επί 30 ημέρες ασταμάτητης δουλειάς με τους 60 ντόπιους εργάτες συνεχίζω να εκθεμελιώνω την αρχαία Σπάρτη. Μου υπολείπονται ακόμη 4 μνημεία . . . Δεν ξεύρετε πόση χαρά μου δίνει ετούτη η δουλειά . . . Η Μαντινεία, η Στυμφαλία, η Τεγέα και ιδιαίτερα η Νεμέα και η Ολυμπία αξίζουν την εκθεμελίωση από τα βάθη . . . Η Σπάρτη είναι η πέμπτη πόλη που κατέστρεψα. Απασχολούμαι τώρα με το ξεθεμελίωμα του ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνος. Έχω στο πρόγραμμα να εξαφανίσω και άλλους αρχαίους τόπους στην Ελλάδα, αν με αφήσουν.
Ευτυχώς για την αρχαία Ολυμπία, καθώς ο καλόγηρος κατευθυνόταν σ' αυτήν, ανεκλήθη στο Παρίσι με το πρόσχημα της ελλείψεως χρημάτων.
    Αρκετά χρόνια αργότερα ο Άγγλος περιηγητής Dodwell παρετήρησε ότι στην Πελοπόννησο οι χωρικοί ήτο καχύποπτοι απέναντί του και, απ' όπου διερχόταν, οι κάτοικοι έσπευδαν να αναποδογυρίσουν τις ελάχιστες ενεπίγραφες πλάκες, για να τις προστατέψουν, όπως έλεγαν, από κάποιον άλλον «σχιζοφρενή αββά» .
  Το αποκαλυπτικό αυτό συμβάν εξηγεί, το πως ολόκληρη η Νότια Ελλάδα και πόλεις, όπως η ιστορική Σπάρτη, έχασαν παντελώς την ιστορική τους φυσιογνωμία, η οποία, αν υπήρχε, θα επιβεβαίωνε το λαμπρό παρελθόν τους. {[Οι πληροφορίες για το καταστρεπτικό έργο του Γάλλου αββά [παπά], που εκτελέστηκε περί το έτος 1729, ελήφθησαν από το περιοδικό [.............1993], το οποίο είχε την ευγενή καλωσύνη να μας διαβιβάσει ο κ. ..........] περιοδικό ΤΟΤΕ [Ελένης Φάσσου] http://www................htm περιοδικό .........}. 
[η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου του συγγραφέως, διότι αντιγράφονται τα άρθρα του άνευ αναφοράς εις το όνομά του]


Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου