Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η αρχαία μακεδονική πόλη, η Ηράκλεια η Σιντική, σήμερα στη Βουλγαρία έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα - ΤΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ




Εύρημα στην αρχαία πόλη Ηράκλεια τη Σιντική

Η αρχαία πόλη Ηράκλεια η Σιντική που βρίσκεται κοντά στη βουλγαρική πόλη Πέτριτς,  μας έχει δώσει αρκετά στοιχεία από τις περιόδους της ακμής της,  σύμφωνα με τους Βούλγαρους
αρχαιολόγους, που συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή.

Η γνωστή αρχαία μακεδονική πόλη  ανακαλύφθηκε και ταυτοποιήθηκε από τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή  του χωριού Ρούπιτε από το 2007.

Οι Βούλγαροι προβάλουν ότι στην περιοχή αυτή ερχόταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β΄ για να κυνηγήσει λιοντάρια.

Πριν από τις επίσημες ανασκαφικές δραστηριότητες των Βούλγαρων αρχαιολόγων, η περιοχή ήταν γνωστή και πλούσια σε λεία από τους αρχαιοκάπηλους  της περιοχής.

Η Ηράκλεια η Σιντική που χτίσθηκε προς τιμή του Ηρακλέους τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού, κατάφερε να επιβιώσει μέχρι έκτο αιώνα μετά Χριστό, πριν πέσει στη βορά των σλαβικών φυλών που κατέκλυσαν στην περιοχή.

Το 340 π.Χ.  την πόλη κατέλαβε  ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος ο Β΄ , που ερχότανε στην περιοχή για να κυνηγήσει λέοντες, όπως σημειώνεται.
Η Ηράκλεια η Σιντική ήταν η πρωτεύουσα του Μέσου Στρυμόνα φέρεται να λεηλατήθηκε, αλλά και να χτυπήθηκε αργότερα από σεισμό, πριν εγκαταλειφθεί εντελώς.

Ένα από τα τελευταία ευρήματα είναι ένα σύνολο τριών κεφαλιών λιονταριών που ανήκε σε αρχαίο σιντριβάνι. Ένα από κεφάλια έχει κοπεί.

Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκε μια μάσκα του Σειληνού , του σάτυρος του Διονύσου, αγαλματίδιο του θεού του κρασιού, μάσκες θεάτρου και άλλα στοιχεία τα οποία δηλώνουν την παρουσία αρχαίου εργαστηρίου στην πόλη.

Τα ευρήματα είναι του 3ου αιώνα.

Ηράκλεια η Σιντική

Στη διάρκεια των ανασκαφών που άρχισαν στις αρχές Ιουνίου 2016 έως τα μέσα Ιουλίου του ιδίου έτους, ήρθε στο φως  μια βασιλική που φέρεται να λειτούργησε περί τον τρίτο αιώνα. Είναι ένας χώρος από 22 επί 16 μέτρα και οι τοίχοι που διασώθηκαν έχουν ύψος  μέχρι 5 μέτρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου του Πέτριτς, Σωτήρ Ιβάνοφ,  η Ηράκλεια η Σιντική ήταν αυτοδιοικούμενη και όπως όλες οι μακεδονικές πόλεις είχε δύο επίπεδα διακυβέρνησης. Το νομοθετικό και το εκτελεστικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιγραφές που διασώθηκαν είναι πολύ κατατοπιστικές για τη διακυβέρνηση αυτής της μακεδονικής πόλης.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην αρχαία πόλη είναι το άγαλμα του Διονύσου, όπως σημειώνεται.




http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου