Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Χειρουργείο κρανιακών επεμβάσεων στην Βέροια του 3ου μετά Χριστόν αιώνος.



[Η ανωτέρω προέρχεται από παρόμοια ανασκαφή στην περιοχή Ατσικής όπου έχει εντοπισθεί Ελληνιστική νεκρόπολη. Το κρανίο εκτίθεται από τις 5 Σεπτεμβρίου 2003 στο αρχαιολογικό μουσείο της Χίου]


Η εφημερίδα Espresso στις 12 Μαρτίου του 2008, δημοσίευσε το άρθρο με την ανωτέρω πληροφόρηση.
  Μετά τις Αρχάνες στην Κρήτη, την Χίο και τα Άβδηρα της Θράκης τώρα και στην Βέροια της Ημαθίας στην Μακεδονία, ήρθε στο φως ακόμη μια φορά η τεκμηρίωση του υψηλού επιπέδου της αρχαίας ιατρικής.

  Στην αρχαία Βέροια λειτουργούσε χειρουργείο στο οποίο εγίνοντο επεμβάσεις κρανιακές περίπλοκες !
  Αυτό που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην διάρκεια ανασκαφών σε αρχαία νεκροταφεία της Βέροιας δεν έχει προηγούμενο.
  Στο κρανίο νεκρής του 3ου αιώνος μετά Χριστόν αιώνα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν εμφανές τραύμα το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υποβλήθηκε σε περίπλοκη χειρουργική επέμβαση που μόνο ένας εξειδικευμένος χειρουργός θα μπορούσε να επιχειρήσει !
  Ειδικότερα οι αρχαιολόγοι της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων πραγματοποιούσαν ανασκαφή σε αρχαίο νεκροταφείο της Βεροίας.
  Η διάνοιξη υστερορωμαϊκού τάφου στην οδό Γεωργίου Σεφέρη, ο οποίος περιείχε τα οστά   νεαρής γυναίκας, περίπου 25 ετών, έφερε στο φως τραύμα στο κρανίο της και μάλιστα «επιδιορθωμένο».
  Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό, τα «νέα ευρήματα των ανασκαφών έρχονται να φωτίσουν μια ακόμη άγνωστη πλευρά της ζωής στην αρχαία Βέροια, την άσκηση της αρχαίας ιατρικής επιστήμης».
  Όπως όλα δείχνουν, στην ρωμαϊκή Βέροια πριν 1.700 χρόνια γίνονταν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο ασθενών.
  Άλλωστε, η ανάπτυξη της αρχαίας Ιατρικής είχε στενή σχέση με τα ισχυρά κέντρα θρησκευτικής λατρείας των θεών που την προστάτευαν, του Απόλλωνα, του Ασκληπιού και της Υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου