Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Σωζόπολη Βουλγαρίας: Επισκέψιμο το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης


Το ακρωτήριο 'Σκαμνί' στη Σωζόπολη (Βουλγαρία) Το Ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης του 4ου π.Χ. αιώνα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη Σωζόπολη. 

  Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο τέτοιο ιερό που ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία και είναι το μόνο διατηρημένο στα Βαλκάνια. 
  Επιπλέον, στη μύτη ‘Σκαμνί’ (Skamni- Скамни) οι αρχαιολόγοι απέτυχαν να αποκαλύψουν πλήρως και τη βασιλική που είχε χτισθεί (τα χριστιανικά χρόνια) επάνω στο αρχαίο ιερό. 
  Θα αποτελεί ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης και ένα αγαπημένο μέρος για περιπάτους, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα. 
 Το ακρωτήριο Σκαμνί είναι από τα παλαιότερα σημεία στη Σωζόπολη και είχε επιλεγεί πριν από 3.000 χρόνια (από τους Έλληνες) για τη δημιουργία ενός ναού. 
  Στην περιοχή είχε χτισθεί μια (ελληνική) αποικία κυρίως γύρω από τις εξορύξεις χαλκού. 
  Αλλά, οι ιδρυτές της Απολλωνίας είχαν χτίσει ναούς για τις πεποιθήσεις τους και τα τελετουργικά τους. 
  Τα βράχια του ακρωτηρίου κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα ήταν το καταλληλότερο μέρος για τη δημιουργία ιερού για τις θεές Δήμητρα και Περσεφόνη, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. 
  Η αναπληρώτρια καθηγήτρια και υπεύθυνη για το ανασκαφικό έργο, Χριστίνα Παναγιώτοβα είπε : «είναι ορατά τα ίχνη της κοπής των βράχων και όλο το ιερό είναι γεμάτο με αναθηματικά σκεύη που είχαν γίνει ειδικά για το τελετουργικό- αυτές οι μικροσκοπικές κανάτες. 
  Βρέθηκαν πολλά αγάλματα από ψημένο πηλό και τερακότα και πραγματικά χάρη σε αυτά συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα ήταν μέρος από το ναό της Δήμητρας και της Περσεφόνης». 

(Σημείωση Γ.Ε.: Στο βουλγαρικό κείμενο της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης δεν αναφέρεται πουθενά ότι ήταν αρχαία ελληνική πόλη και ότι τα ευρήματα είναι από Έλληνες αποίκους στην περιοχή- απλά αναφέρει αόριστα ότι προέρχονται «από τους αποίκους». 
Εμείς προσθέσαμε τις διευκρινιστικές παρενθέσεις στο κείμενο) -- © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος 


ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2016/09/blog-post_8.html

 http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου