Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μυκηναϊκό αγγείο 33 αιώνων δείχνει σχέσεις με μυκηναϊκό πολιτισμό σε ανασκαφές στην Βουλγαρία !! ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ


«Το ακριβές περιεχόμενο του μυκηναϊκού αλαβάστρου μπορεί εντοπισθεί μετά την ανάλυση των οργανικών καταλοίπων στα τοιχώματά του», σημειώνει το εικονιζόμενο βουλγαρικό δημοσίευμα Τμήμα ενός αλάβαστρου που
χρησιμοποιούνταν για διατήρηση αρωμάτων (θυμιάματος ή ελαίων), ανακαλύφθηκε σε οχυρωμένο οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (13ος αιώνας π.Χ.) στην περιοχή Μπρεστ, στο χωριό Μπάνια του δήμου Ραζλόγκ στη Βουλγαρία. 
  Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στις επαφές των κατοίκων των ορεινών περιοχών της σημερινής νότιας Βουλγαρίας με τα αστικά κέντρα του Αιγαίου και ιδιαίτερα με τα μυκηναϊκά ανάκτορα. Στο Μπρέστ, ο οικισμός φέρει τα χαρακτηριστικά των μυκηναϊκών οικισμών (μεγάλα λίθινα δομικά στοιχεία μυκηναϊκού τύπου). 
   «Στις αρχές του 12ου π.Χ. αιώνα η Ανατολική Μεσόγειος κλονίζεται από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις που οδήγησαν στην καταστροφή του μυκηναϊκού πολιτισμού, καθώς και στην κατάρρευση του βασιλείου των Χετταίων στην Ανατολία», σημειώνεται στο βουλγαρικό δημοσίευμα. 
  Την ίδια χρονική περίοδο φέρεται να εγκαταλείπεται – πριν από 33 αιώνες- ο οχυρωμένος οικισμός στην περιοχή του Μπρεστ, ο οποίος μελετάται από το Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμο «Ludwig Maximilian» του Μονάχου και το περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Μπλαγκόεβγκραντ. 
  Το νέο εύρημα- του μυκηναϊκού αλάβαστρου- ενισχύει την ιδέα των εμπορικών σχέσεων των κατοίκων της περιοχής με τον μυκηναϊκό πολιτισμό, σημειώνεται. 
  Ο οικισμός που βρίσκεται στην κοιλάδα που χωρίζει τη Ρίλα, την οροσειρά Πιρίν και τη Ροδόπη, έχει εγείρει το ενδιαφέρον φοιτητών αρχαιολογίας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρεττανία. 
  Οι επαφές των κατοίκων με τη νότιο Ελλάδα πιστοποιείται και από άλλα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην ίδια περιοχή που δίνουν μια εικόνα της εμπορικής επικοινωνίας και σχέσεων κατά την αρχαιότητα.



http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου