Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αρχαία αγάλματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Ελεφαντίνη στο Ασσουάν της Αιγύπτου



 Η στήλη που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι προσφορά προς τις αιγυπτιακές θεότητες


Ελβετική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Ελβετό αρχαιολόγο Κορνήλιο Πιλγκρίμ, έφερε στο φως δύο ακέφαλα αγάλματα και μια στήλη με αιγυπτιακή γραφή, κατά τη
διάρκεια ανασκαφών, σε  μικρή απόσταση από το ναό Χνουμ στο νησί του Νείλου, Ελεφαντίνη, στο Ασουάν στην Άνω Αίγυπτο.






 Τα ιερογλυφικά αναφέρουν ότι πρόκειται για το άγαλμα του Χάκα Ιμπ

Ο Νάσρ Σαλάμα, διευθυντής των αρχαιοτήτων του Ασουάν, δήλωσε  στην αιγυπτιακή εφημερίδα ‘Αχράμ’ ότι πρώιμες μελέτες σχετικά με τα αγάλματα αποκαλύπτουν ότι ένα από αυτά είναι διαμορφωμένο σε μαύρο γρανίτη και ανήκει στον ηγεμόνα Χάκα Ίμπ, στο παλαιό Βασίλειο της Ελεφαντίντης, ενώ το δεύτερο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, αφού δεν φέρει κάποιο όνομα ή ιερογλυφικό κείμενο.


Ο Σαλάμα πρόσθεσε ότι στήλη που είναι λαξευμένη σε ψαμμίτη αποτελεί προσφορά σε αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες. 
  Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η στήλη χρονολογείται από την 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου, αλλά είναι ακόμη άγνωστος ο ιδιοκτήτης της.




 Το άγαλμα αυτό που βρέθηκε στη νήσο Ελεφαντίνη στο Ασουάν δεν περιέχει κάποιο στοιχείο για τον προσδιορισμό του

«Η ανακάλυψη του αγάλματος του Χάκα Ιμπ δίπλα στο ναό Χνουμ δείχνει ότι η παρουσία του ήταν πολύ σημαντική  και ιερή στο νησί της Ελεφαντίνης»,  είπε  επικεφαλής  του τμήματος Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Αιγύπτου, Μαχμούντ Αφίφι στην ‘Αχράμ’.


Ο Αφίφι πρόσθεσε ότι η φήμη του Χάκα Ίμπ επεκτείνονταν στο Μέσο Βασίλειο, αφού ο βασιλιάς Ιντέφ ο Γ΄ είχε διατάξει την κατασκευή ενός ιερού για να τιμήσουν τον πρίγκιπα, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από 80 χρόνια.
--
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος



http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου