Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ηφαιστειακή έκρηξη του Τολμπάτσικ, στην Ρωσσία. Η τελική πινελιά, μετάφραση Όμηρος Ερμείδης





Ναι, το ίδιο ένα χρόνο μετά το τέλος της εκρήξεως, εξακολουθεί να γίνετε αισθητή στην Καμτσάτκα.






Φαίνεται ότι η έκρηξη τελείωσε, η λάβα έχει κρυώσει, και στην επιφάνειά του έχουν μείνει μεγάλες ατμίδες. Αλλά τα πρώτα μέτρα σε πεδία της λάβας δείχνουν ότι δεν έχουν κρυώσει όλα !!!




Όλα φαινόταν πολύ ενδιαφέρουσα, ιδίως το σούρουπο και την νύχτα !!!




Από τα λόγια του ηφαιστειολόγου με την  «ροή λάβας μπορούν να δροσιστούν για χρόνια - ανάλογα με τη ροή του ρεύματος, χρησιμοποιώντας την λάβα του Ντεγκά».



   Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ψύξεως της λάβας που διατίθενται αέρια μαγματικά - περικλείονται στους πόρους των βράχων και ανασχηματίστηκαν.



   Στις διεργασίες αυτές στην παχυά λάβα μπορεί να συμβεί δευτερογενή θέρμανση - ή αύξηση της θερμοκρασίας στις αντιδράσεις με το οξυγόνο του αέρα.



   Θεαματική ήταν στην Νότια Τολμπάτσικ το 1975 και το 1980 όπου οι τόποι δημιούργησαν θερμοκρασίες τις τάξεως των = 300-350 °.





Όταν σταθεί δίπλα στην λάβα αισθάνεται σαν να είναι σε ένα λουτρό. Το μόνο πράγμα που λείπει  είναι ορισμένες σκηνές και νερό γιατί για να ζεσταθεί είναι το μόνο εύκολο. 




Αλλά στο τέλος καταφέραμε σε κάποιο βαθμό να ζεσταθούμε εκεί όταν μία από τις ημέρες των γυρισμάτων ήμασταν μέσα στην βροχή.



Μέσα σε μερικά λεπτά όλο το οροπέδιο έχει γίνει ένας μεγάλος



Από το ξέσπασμα του ηφαιστειακού αερίου υπάρχει θερμότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως μια σάουνα, αλλά όπως και για το μαγείρεμα και αυτό επωφελήθηκαν τα κορίτσια μας που έκανε ζεστά σάντουιτς τους.





Ένα άλλο καυτό σημείο αυτή τη στιγμή είναι η κορυφή του κύριου κώνου του ηφαιστείου όπως μας πληροφορεί η εξέχουσα ρωσσίδα ηφαιστειολόγος Σόφια. Ενώ εμείς και εσείς θαυμάσετε την θέα από το Τολμπάτσικ.



Μια άλλη έκπληξη περίμενε από την έκρηξη του ηφαιστείου όπου έγιναν νέες σπηλιές λάβας  που στην αρχή της σεζόν 2014 έχουν μελετούνται από τους ειδικούς των ηφαιστείων.




Οι διαστάσεις τους είναι εκπληκτικές, αλλά δυστυχώς πριν από το σπάσιμο θερμοκρασίες, σε κάποιες σπηλιές, είναι πάνω από 150 ° C, και δεν θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι κάποτε  να απελευθερωθούν αέρια από την είσοδο τους η οποία σήμερα κλειστή.

16

Θέα από τον κώνο «Naboko» και τα ηφαίστεια Τολμπάτσικ, Οβάλ Zimin και Big Ούντινε.


17



Πηγή: Natalia Belentsova, Denis Budkov (http://ratbud.livejournal.com)



                           

http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου