Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Τεράστιο αρχαίο δάσος «πνίγηκε» στη Βόρεια Θάλασσα, στις ανατολικές ακτές της Βρεττανίας
Τεράστιο αρχαίο δάσος «πνίγηκε» στη Βόρεια Θάλασσα

Στη φωτογραφία ο Ντον Ουάτσον εξερευνά ένα από τα δέντρα που αποκαλύφθηκαν εις τον πυθμένα της Βορείου  Θαλάσσης. Credit: (ROB SPRAY/GEOFF ROBINSON)

 Εντοπίστηκε λίγο έξω από τις ανατολικές ακτές της Βρεττανίας και εκτιμάται ότι είχε τεράστια έκταση


Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ένας ερευνητής στις ανατολικές ακτές της Βρεττανίας.


Ο 45χρονος Ντον Ουάτσον, μέλος του προγράμματος Marine Conservation Society πραγματοποιούσε κατάδυση σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές του Νόρφολκ όταν έκπληκτος ανακάλυψε ότι εις τον πυθμένα υπήρχαν βελανιδιές με κλαδιά μήκους οκτώ μέτρων.
 


Η συνέχεια της εξερευνήσεως έφερε εις το φως ένα δάσος που, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί, ευρίσκετο εις την επιφάνεια του πλανήτου μας πριν από περίπου [10.000] δέκα χιλιάδες έτη και είχε τεράστια έκταση.
 


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το λιώσιμο των πάγων κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων εις τον πλανήτη οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της Βορείου Θάλασσης κατά 120 μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δάσος να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης.
 
Εκτιμάται ότι μια πρόσφατη κακοκαιρία στη συγκεκριμένη περιοχή ανακάτεψε πολύ τον πυθμένα με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα δέντρα του δάσους. Ήδη τα μεγάλα δέντρα έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε τεχνητούς υφάλους δημιουργώντας μικρά τοπικά οικοσυστήματα.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ =  https://www.google.gr/search?q=ROB+SPRAY/GEOFF+ROBINSON&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2oEWVYKpAoHnasCYgaAN&ved=0CEkQ7Ak&biw=1366&bih=634                           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου