Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Σπήλαιο πάγου στην χερσόνησο Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, δίπλα στο ηφαίστειο Μουτνόβσκι ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΟΜΗΡΟΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ

Χιόνι στην σπηλιά Καμτσάτκα, πριν από δύο χρόνια
 
Δύο χρόνια αργότερα, το σπήλαιο και πάλι, στην ίδια κατάσταση βρίσκεται !!!
 Οι αρθρογράφοι Natalia Belentsova και Denis Budkov λέγουν : ότι για πρώτη φορά φτάσαμε σε αυτό το σπήλαιο πριν από δύο χρόνια. Η είσοδος είναι αρκετά μεγάλη και αυτό μας επέτρεψε να εισέλθουμε άνετα στο σπήλαιο. Πέρυσι όμως, δεν μπορούσαμε να λόγω των πάγων να εισέλθουμε.
 
 


Συνεχίζοντας την αφήγηση τους λέγουν : Φέτος πήγαμε στις πλαγιές του ηφαιστείου Μουτνόβσκι με την ελπίδα ότι το σπήλαιο θα είναι ανοιχτό. Μάθαμε ότι υπάρχει μια σπηλιά από χιόνι, ελπίζω να φτάσουμε εκεί να μην έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ελπίζοντας ότι θα έχει πολύ χιόνι. Ήμασταν λίγο αναστατωμένοι, αποφασίσαμε να τα εξετάσουμε όλα- ακόμη Snowfield στο σημείο όπου οι ροές που έχουν δημιουργήσει το ρυάκι θα έχουν δημιουργήσει ένα πέρασμα στο σπήλαιο.
 


H άκρη του χιονιού είναι πέντε πόδια από το νερό. Σκύβοντας μέσα, κατάλαβα ότι μπορούμε να ανέβουμε εκεί, αλλά με δυσκολία. Φορώντας μπότες και αδιάβροχα, το υλικό τυλιγμένο, την κάμερα σε μια πλαστική σακούλα και μια πτυσσόμενη καρέκλα, και προχωρήσαμε.

 
Μετά από περίπου 10 μέτρα, είδαμε κάτι που είχαμε δει και παλαιότερα. Είναι εκπληκτικό το σχήμα του και το χρώμα του, ένα σπήλαιο χιονιού.

 
 


Με το τρίποδο και την μικρή καρέκλα αποθανατίζαμε αυτό το οποίο βλέπαμε.

 
Φωτογραφία Ευγένειου Οστρόφσκυ

Δυστυχώς, η όμορφη οροφή της σπηλιάς η οποία είναι σε σχήμα τόξου της οποίας το πάχος είχε μικρύνει έτσι ώστε να μπαίνουν οι ακτίνες του φωτός. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να διασχισουμε το σπήλαιο μέχρι του τέλος του, την ακρη του.  
 


Μέσα στο σπήλαιο, επίσης, έχει αλλάξει η όλη εικόνα. Πριν λυωσουν τόσο τα χιόνια της οροφής από αυτό το μέρος ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο με ψηλές καμάρες.

  Σε ορισμένα σημεία το στρώμα του χιονιού πέρυσι έχει λεπτύνει τόσο πολύ που θα μπορούσε πέφτοντας ακόμη με μερικές νιφάδες να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

 

 


  Το σπήλαιο έχει και έναν καταρράκτη 6 μέτρων. Τον προσεγγίσαμε ως ένα σημείο βλέποντας και κάποια σημεία που κατέρρεαν.

 
 

Εκμεταλλευτήκαμε ένα πολύ στενό και άβολο σημείο κοντά στον καταρράκτη λίγο πριν την πρόσβαση στην επιφάνεια και να το αποθανατίσουμε.

 


Ο σχηματισμός αυτών των σπηλαίων επηρεάζεται από αρκετά παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων κυρίως από τις βροχοπτώσεις, το υψόμετρο, τις μέσες θερμοκρασίες και τον αριθμό των ηλιόλουστων ημερών του καλοκαιριού, το μέγεθος του ρέματος μέσω του οποίου ρέει ένα ρεύμα αέρος, γιατί μέσα από την ροή αυτή, υπάρχουν θερμοπίδακες που σχηματίζουν σπηλιές λάβας.
 
 


Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε το αγαπημένο τεράστιο σπήλαιο του Χιονιού, το οποίο έχει τεράστιο μέγεθος, και σε πολλά σημεία να εισέρχεται το φως έντονα !!!

 

 


Φέτος, η είσοδο του σπηλαίου ήταν καλυμμένο με χιόνι, Συνήθως το χιόνι στην είσοδο είναι εντελώς απών. Αυτό μπορούμε να το λέμε μόνο για το ότι το χιόνι φέτος ήταν περισσότερο από το συνηθισμένο.

 
Μια άλλη μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται στον κρατήρα του ηφαιστείου. 

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε στο κέντρο του ποταμού το οποίο πηγαίνει κάτω από το χιόνι αυτή είναι η είσοδος του σπηλαίου.



Αλλά κάθε χρόνο που πηγαίνουμε μειώνεται το οποίο σαν συνέπεια μειώνει και το σπήλαιο του οποίου κομμάτια καταρρέουν συνεχώς.

 
   Πριν από 8 χρόνια μπροστά μου ήταν ένα τεράστιο τείχος του πάγου σε ύψος πάνω από 10 μέτρα και χωρίς να μπορεί να το δει ο ήλιος, καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια με αυτό τον ρυθμό λιωσίματος του χιονιού.

 
  


Κάτω από τον παγετώνα έχει επίσης μια μικρή σπηλιά.




Μια τέτοια άποψη ανοίγει στο κεντρικό τμήμα του κρατήρα, όπου οι τουρίστες πάνε, αν θέλουν να ανεβούν στον παγετώνα.

Χωριά διακοπών κατά μήκος της Καμτσάτκα 2015

Σπήλαιο πάγου στην Καμτσάτκα

Το σπήλαιο πάγου μήκους ενός χιλιομέτρου βρίσκεται στην χερσόνησο Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή. Σχηματίστηκε από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Μουτνόβσκι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

  Η πηγή καυτού νερού ρέει απευθείας κάτω από το κάλυμμα του παγετώνα καταστρέφοντας τους πάγους στην πορεία του. Οι τοίχοι και η οροφή του σπηλαίου είναι από πάγο και ποτάμια λάβας που έχει πήξει.

  Το τελευταίο διάστημα το κλίμα της Καμτσάτκα έγινε ηπιότερο, συμβάλλοντας στην τήξη των πάγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οροφή του σπηλαίου να γίνει τόσο λεπτή, ώστε να αφήνει να περνούν οι ακτίνες του φωτός και να δημιουργούν στα τοιχώματα του σπηλαίου σουρεαλιστικές εικόνες. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς μόνος του μέχρι το σπήλαιο πάγου. Αυτό μπορούν να το καταφέρουν μόνο σπηλαιολόγοι και αλπινιστές με τον σχετικό εξοπλισμό. Είναι δυνατή η επίσκεψη στο σπήλαιο, παράλληλα με μια εκδρομή στο ηφαίστειο Μουτνόβσκι.

Η Καμτσάτκα παρέμενε κλειστή για επισκέψεις ξένων ως τη δεκαετία του 1990. Χάρη στο γεγονός ότι η χερσόνησος είναι απομακρυσμένη και η ροή των τουριστών σχετικά μικρή, η φύση της έχει παραμείνει άθικτη.

 Πηγή: Natalia Belentsova, Denis Budkov (http://ratbud.livejournal.com)





                           

http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου