Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο νεαρός Ξυλοκόπος και το μικρό Έλατο. - του Ομήρου ΕρμείδηΚάθε χρόνο μόλις έμπαινε το φθινόπωρο όλοι οι κάτοικοι του χωριού, μόνο ο αντρικός πληθυσμός άρχιζαν να πηγαίνουν στο δάσος και να κοβουν δένδρα ώστε να έχουν ξύλα για τον χειμώνα.Όλοι τους δηλαδή ήσαν και ξυλοκόποι,γιατι εκτός από τα ξύλα που έκοβαν για το σπίτι τους έκοβαν και ξύλα ώστε να πουλήσουν στις μεγάλες πόλεις όπου από τις πωλήσεις αυτές θα αποκτούσαν κέρδη ώστε να μπορέσουν να ζήσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα,δηλαδή να έχουν εξασφαλίσει το φαγητό τους.

  Έτσι ξεκίνησαν και πήγαν στο δάσος οι παλαιοί και οι νέοι ξυλοκόποι, οι παλαιοί για να δείξουν στους νέους ώστε να μάθουν την δουλειά από τους παλαιούς αλλά και να μπορούν και αυτοί να βοηθούν στις ανάγκες του χωριού και των οικογενειών τους. 
Οι παλαιοί ήξεραν ποιό δέντρο θα έπρεπε να κόψουν, τι πρέπει να ξέρουν ώστε να μην κόψουν κάποιο δέντρο που δεν θα έπρεπε, δηλαδή αν δεν ήταν γέρικο ή άρρωστο.

  Έτσι μετά το πρώτο πρωτοβρόχι όλοι νέοι και παλαιοί ξυλοκόποι ήσαν στο δάσος που περιβάλλει το χωριό τους. Αφού μίλησαν οι παλαιοί ξεκίνησαν οι νέοι να κόβουν κάποια δέντρα.
  Οι άνθρωποι του χωριού έκοβαν αυτά τα δέντρα διότι ήξεραν από τις ιστορίες των παλαιοτέρων ότι ήταν ιερά δέντρα αλλά και ότι τα χρησιμοποιούσαν στις πολύ παλαιές γιορτές που έρχονταν μέσα από τα βάθη των χρόνων.


.- Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή να λέει δυνατά, πέεεεφτει !!!!!!!!!!!
 Και όντως έπεφτε ένα δέντρο από ένα νέο ξυλοκόπο.Μόλις  έπεσε το δέντρο τρέχουν  νέοι και παλαιοί ξυλοκόποι ώστε να ακούσουν από τους παλαιούς αν όλα είχαν γίνει σωστά, κατά με τον παραδοσιακό τρόπο.  
  Τότε βλέπουν όλοι ότι το δέντρο δεν ήταν ούτε γέρικο, ούτε άρρωστο.
  Το λάθος και το κακό είχαν γίνει... γιατί ήταν ένα νεαρό δέντρο, χωρίς να έχει ζήσει, και είχε πεθάνει από την απροσεξία, ενός άπειρου αλλά  και απρόσεκτου... ξυλοκόπου.
Ο παλαιότερος ξυλοκόπος θεώρησε ότι το λάθος του ήταν από απροσεξία, αλλά είχε και το ελαφρυντικό ότι πριν απο λίγες μέρες είχαν πεθάνει και οι  δυο γονείς του, από μια αρρώστια όπου τους πήρε και τους δυο μαζί από την ζωή.Έτσι η προσοχή του δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε, λόγω της στενοχώριας του και ο μικρός Έλαφος έκανε αυτό το κακό στο νεαρό δέντρο.
  Έπρεπε τώρα να δει τι θα κάνει ώστε να του προσφέρει κάτι καλό σε αυτό το ανέλπιστο τέλος της ζωής του.
  Αφού τελείωσαν το μάθημα, το κόψιμο, αλλά και το μάζεμα των κομμένων δέντρων, ξεκίνησαν για την πόλη όπου θα τα πουλούσαν. 

 - Την δυσκολότερη αποστολή την είχε ο μικρός Έλαφος ο οποίος έπρεπε να διορθώσει το λάθος του, που είχε κόψει το νεαρό δέντρο το οποίο δεν ήταν ούτε και άρρωστο. 
  Έφτασαν στην αγορά στην πόλη, και όλοι διαλαλούσαν  την πραμάτεια τους.

  Ο μικρός Έλαφος, άρχισε να διαλαλεί την πραμάτεια του, το δέντρο του,ότι ήταν το ποιο νέο αλλά και το καλύτερο για τις γιορτές που πλησίαζαν σε λίγες ημέρες ώστε όποιος το αγόραζε να το στολίσει για τα Γαλάξια.
  Μια γιορτή η οποία ερχόταν από τα βάθη των αιώνων, η οποία θύμιζε στους ανθρώπους την δημιουργία του Γαλαξία, όταν οι άνθρωποι στόλιζαν το δένδρο,ως το δένδρο της ζωής βάζοντάς του πολύχρωμες ταινίες - κορδέλες ως οι γαλαξίες που φαίνονται από την γη, και φρούτα τυλιγμένα και πιασμένα στα κλαριά του δέντρου, οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. 
  Αυτή η γιορτή πλέον έχει αλλάξει ονομασία, και πλέον λέγεται Χριστούγεννα...αυτή 
την γιορτή έχουμε πια σήμερα, έχοντας ξεχάσει πολλοί πια ήταν η αρχική της σημασία. 
   Και ενώ ο Έλαφος στο μυαλό του είχε όλα αυτά, που είχε μάθει από τους γονείς του 
για αυτή την γιορτή, από το απώτερο παρελθόν της μέχρι το σημερινό της παρόν.
  Ξαφνικά τότε έφθασε μια οικογένεια που το ήθελε αλλά όχι για τα Χριστούγεννα αλλά για να φτιάξει κάποιες ξύλινες κατασκευές για το σπιτικό τους. Ο μικρός Έλαφος δεν ήθελε, εκείνοι όμως του προσέφεραν πάρα πολλά χρήματα, τόσα που θα μπορούσε για τον υπόλοιπο χειμώνα να μην ξαναδουλέψει αλλά και να μην πεινάσει.
Το πήρε και το πήγε στο σπιτικό αυτών που το αγόρασαν, προσπαθώντας στο δρόμο να σκεφτεί κάποια δικαιολογία ώστε να μην το κάνουν έπιπλο αλλά τουλάχιστον να το κάνουν καποια χριστουγεννιάτικη κατασκευή. Μάταια όμως,έφτασαν στο αρχοντικό της οικογένειας και το ξεφόρτωσε από το κάρο του.Τότε είδε ένα μικρό κοριτσάκι που έτρεξε να δει αυτά που είχαν φέρει οι γονείς της από την πόλη.

- Τότε έγινε αυτό που δεν μπορούσε τόση ώρα να κάνει ο μικρός Έλαφος.
Η μικρούλα με τα καστανά μαλλιά και τα καστανολαδί μάτια λέει :


- Μπαμπά, Μαμά!!!! τι όμορφο δεντρο είναι αυτό?


- Θέλω να μου κάνετε μια χάρη !


  Οι γονείς κοίταξαν απορρημένοι το κοριτσάκι....τους

  Τι χάρη θέλεις παιδί μου ;
  Να όσο λείπατε στην πόλη μου έλεγε ο παππούς και η γιαγιά μια ιστορία για ένα ωραίο έλατο. Θα ήθελα πριν το κάνετε οτιδήποτε να είναι αυτό που θα στολίσουμε για την γιορτή των Χριστουγέννων. Και έπειτα κάντε το ότι θέλετε..
 Τότε οι δυο γονείς αφού κοιτάχτηκαν για λίγο μεταξύ τους συμφώνησαν.
  Και είπαν της μικρής τους κόρης, εντάξει αφού το θέλεις τόσο πολύ έτσι θα γίνει.

-  Τότε ο μικρός Έλαφος, αγκάλιασε την μικρή και την φίλησε εξηγώντας της ότι αυτό ήθελε και αυτός.
  Και αφού χάιδεψε το έλατο,ένοιωσε ...από ενα ελαφρύ θρόισμα  που άκουσε να βγαίνει μέσα από τον κορμό του, ότι αφού θα γινόταν το δέντρο των Χριστουγέννων θα τον συγχωρούσε για το λάθος που είχε κάνει να το κόψει. 

  Έτσι και έγινε, γιατί  το ιδιο βράδυ οΈλατος είδε το δέντρο στον ύπνο του να του μιλάει και να του λέει ότι τον ευχαριστεί που εστω, στο τέλος της ζωής του θα είχε αυτή την τιμή να γινει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ενα όμορφο σπιτικό και ότι δεν του κρατάει κακία.


- Έτσι ο μικρός Έλατος συνέχισε την ζωή του ευτυχισμένος που το δέντρο τον συγχώρεσε και δεν θα  κουβαλούσε αυτό το βάρος σε όλη του την ζωή.  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου