Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφιδωτό της αρχαίας πόλης ‘Διόσπολις’ ανακαλύφθηκε στο ΙσραήλΚατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή εκθεσιακού χώρου, στον οποίο θα εκτίθονταν το περίφημο ψηφιδωτό του Λόντ- ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο έδαφος του Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άλλο μωσαϊκό που έχει επιφάνεια 143 τετραγωνικών μέτρων.


Σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το ψηφιδωτό κοσμούσε το προαύλιο μιας βίλας στην οποία  το δάπεδο το σαλονιού της ανακαλύφθηκε το 1996 και αποκαλέστηκε «Ψηφιδωτό  του Λοντ» και χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ.

Σε αυτό απεικονίζονται  ζώα, ψάρια, πουλιά και ποικιλία από λουλούδια και αγγεία.

 
Η ρωμαϊκή πολυτελής  κατοικία ήταν μέρος της αρχαίας πόλης της Διοσπολέως [Διός + πόλις] (πόλεως του Διός) που βρίσκεται, σήμερα,  στο έδαφος του ισραηλινού κράτους.Εντυπωσιάζει  η καλοδιατηρημένη εμφάνιση του μωσαϊκού που κατάφερε να επιζήσει από τη διάβρωση του χρόνου.

Στο ψηφιδωτό υπάρχουν  ανθρώπινες  φιγούρες και θρησκευτικά (αρχαιοελληνικά) θέματα.

Στο κεντρικό τμήμα της τοιχογραφίας απεικονίζεται ένας ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη, λιοντάρι, ρινόκερος, βουβάλια και τίγρης.
Το νέο ψηφιδωτό θα παρουσιασθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2015/11/blog-post_30.html#more                   
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου