Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία διεκδίκησε και κέρδισε την επιστροφή του αγάλματος του ¨Κουρασμένου Ηρακλή¨ η Ελλάδα θα διεκδικήσει κάποιο ;



Το μισό του αγάλματος ¨Κουρασμένος Ηρακλής¨ που ήρθε από τις ΗΠΑ με το αεροπλάνο με το οποίο επέτρεψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, στάλθηκε στο μουσείο της Αττάλειας, και αφού εκεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συνένωσης του με το υπόλοιπο μισό, αύριο θα φιλοξενήσει πλέον επισκέπτες.

Στην ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ιμπραήμ Ατζάρ ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν στο μουσείο της Αττάλειας οι εργασίες συνένωσης και συντήρησης του πάνω μέρους του αγάλματος του Ηρακλή –επονομαζόμενου και ως ο κουρασμένος Ηρακλής¨ που είχε έρθει από τις ΗΠΑ. Ο Ατζάρ ανέφερε ότι επίσης περατώθηκαν οι εργασίες σχετικά με τον εκθεσιακό χώρο του αγάλματος. Είπε πως ¨Θα εκτεθεί στο πλέον εκλεκτό σημείο του μουσείου της Αττάλειας και τα εγκαίνια θα γίνουν από τον κύριο υπουργό μας Ερτουγρούλ Γκιουνάι¨.
Ο Ατζάρ ανέφερε ότι μετά από πολλές προσπάθειες του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι το άγαλμα παραλήφθηκε από το μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης και με το αεροπλάνο του πρωθυπουργού Ερντογάν ήρθε στην Αττάλεια και λέει πως ¨Μας τίμησε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός πήρε στο αεροπλάνο του το έργο τέχνης και το έφερε. Η χώρα μας στηρίζει το παρελθόν της. Αυτό αποτελεί μια έκφραση ισχύος¨.
Ο Ατζάρ υπογράμμισε πως ένα σημαντικό έργο επιστρέφει στα εδάφη του και είπε πως υπάρχουν και άλλα έργα που λαθραία έφυγαν από την Αττάλεια και εκτίθενται στο εξωτερικό. Ο Ατζάρ ανέφερε πως η Τουρκία στηρίζει την ιστορία της και είπε πως ¨Τα μνημεία που εμφανίστηκαν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να εκτίθενται σε αυτά τα εδάφη¨.
Το άγαλμα του ¨Κουρασμένου Ηρακλή ¨ που είχε φύγει λαθραία από την Αρχαίο Πόλη της Περγάμου εντοπίστηκε ότι εκτίθετο στο μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, και 31 χρόνια αργότερα παραλήφθηκε από τις ΗΠΑ και στις 25 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στην Τουρκία με το αεροπλάνο του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Εφ. Χουριέτ 8-10-2011



           

http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου