Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Τα ευρήματα στους Φούρνους,του Αιγαίου συγκλονίζουν καλύπτουν πολλές περιόδους !!!

Screenshot_1
Έκθαμβος έχει μείνει ολόκληρος ο πλανήτης από την μεγάλη ανακάλυψη 22 ναυαγίων στων βυθό των Φούρνων από μία ομάδα Ελληνοαμερικανών αρχαιολόγων που χρειάστηκε μόλις 13 ημέρες για να φέρει στο φως τα εκπληκτικά ευρήματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στα νησάκια των Φούρνων από αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το RPM Nautical Foundation οι οποίοι συνεργάστηκαν με ντόπιους σφουγγαράδες, ψαράδες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης για να έρθουν μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη.
22 ναυάγια που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους με σπουδαία και σπάνια ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια με τις φωτογραφίες τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Screenshot_2
Screenshot_3
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα ναυάγια που εντοπίστηκαν καλύπτουν μία πολύ μεγάλη χρονολογική περίοδο η οποία εκτείνεται από την Αρχαϊκή Περίοδο (700-480 π.Χ.), στην Κλασική (480-323 π.Χ.) και την Ελληνιστική (323 – 31 π.Χ.), μέχρι και την Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας).
Ανάμεσα στα ευρήματα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν σαμιακούς αμφορείς της Αρχαϊκής περιόδου (700-480 π.Χ.) και της Υστερορωμαϊκής περιόδου (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.), σινωπικούς αμφορείς και μεγάλους αμφορείς της Μαύρης Θάλασσας του 2ου αιώνα μ.Χ. που περιέχουν σάλτσα ψαριού. Παράλληλα σε ένα από τα ναυάγια της ύστερης κλασικής περιόδου βρέθηκε φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων, ενώ σε ένα άλλο αμφορείς από τη Συρία και την Παλαιστίνη του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι ο μεγάλος αριθμός των ναυαγίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Φούρνοι βρίσκονταν στη μέση των οδών που ακολουθούσαν τα πλοία που ταξίδευαν από την ανατολή στη δύση και από τον βορρά στο νότο. Τα περισσότερα από αυτά έκαναν εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων, και σε κάποια βρέθηκαν αμφορείς οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν.
Screenshot_4
Τι λένε οι ειδικοί
Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο ο αρχαιολόγος της Εφορείας ΕναλίωνΑρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, επικεφαλής αρχαιολόγοι του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν οι αρχαιολόγοι δρ. Jeffrey Royal και Peter Campbell, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν ο δύτης της ΕΕΑ Λ. Μερσενιέ, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Α. Τσομπανίδης, ο αρχαιολόγος του RPM Nautical Foundation C. Hutchins και ως εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΕΑ οι δύτες Β. Μεντόγιαννης, Μ. Γάρρας και Α. Αγάθος.
Screenshot_5
Screenshot_6
«Σε μία τυπική έρευνα εντοπίζουμε 4 ή 5 ναυάγια ανά εποχή στην καλύτερη περίπτωση», λέει στο Discovery o δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης και συνεχίζει τονίζοντας ότι αν και περίμεναν να έχουν επιτυχία, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τόσα ευρήματα. «Βρίσκαμε στην κυριολεξία παντού ναυάγια», τονίζει.
Από την πλευρά του ο Peter Campell του R.P.M. Nautical Foundation λέει: «Αυτά τα ναυάγια προκλήθηκαν είτε από ξαφνική κακοκαιρία είτε απο κάποια βλάβη στον εξοπλισμό, όπως ένα σπασμένο πηδάλιο που εμπόδιζε τον έλεγχο του πλοίου».
Screenshot_7
Screenshot_8
Παρόλα αυτά ο αριθμός των ναυαγίων είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε έρευνα στην περιοχή, και οι αρχαιολόγοι έχουν εξερευνήσει μόνο το 5% των ακτών του αρχιπελάγους.
Η ίδια ομάδα θα συνεχίσει την έρευνα στους Φούρνους και την επόμενη χρονιά.
Screenshot_9
Screenshot_10
www.defencenet.gr/

ΠΗΓΗ http://ellinondiktyo.hellinon.net/?p=4663                           
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου