Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Νέα προσπάθεια διαλευκάνσεως των μυστικών των πυραμίδων της Αιγύπτου



Αρχιτέκτονες  και επιστήμονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία των υπερύθρων ακτινών με προηγμένους  ανιχνευτές, για να χαρτογραφήσουν δύο πυραμίδες της Γκίζας και τις δύο πυραμίδες στην Νταχσούρ, νότια του Καΐρου.
«Η ειδική ομάδα θα μελετήσει τις πυραμίδες αυτές για δει αν υπάρχουν ακόμη λανθάνοντες θάλαμοι ή άλλα μυστικά μέσα τους», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ Νταμάτι σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες θα διεξάγουν έρευνες με τη χρήση μη καταστρεπτικής τεχνολογίας, ώστε να μην βλαφτούν οι πυραμίδες», πρόσθεσε.

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η μελέτη, γνωστή ως «Σάρωση Πυραμίδων» θα αποτελέσει μια νέα προσπάθεια για την κατανόηση του χτισίματος των μνημείων στην αρχική τους θέση.


   Η περιοχή Νταχσούρ και το οροπέδιο της Γκίζας θα ανακατασκευασθούν σε 3D,  με όλα τα μνημεία που περιέχουν, πυραμίδες, ναοί και η Σφίγγα, σε συνδυασμό δύο τεχνολογιών: την φωτογραμμετρία και τη λήψη μετρήσεων και σχεδίων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones), σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων

Πολλές προηγούμενες αποστολές έχουν προσπαθήσει να διαλευκάνουν τα μυστήρια των πυραμίδων, αλλά οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια συγκεκριμένη θεωρία που να εξηγεί πως χτίστηκαν οι δομές.

   Η πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή, επίσης, ως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας – η υψηλότερη όλων των πυραμίδων- χτίστηκε από το γιο του Σνέφερου, γνωστού ως Σόρις, ιδρυτή της  τέταρτης δυναστείας (2575-2465 π.Χ.), ενώ η πυραμίδα του Χεφρήνου, γνωστή επίσης και ως πυραμίδα του Κχεφρέν κατασκευάστηκε από το γιο του Χεφρήνου.

Οι δύο πυραμίδες στο Νταχσούρ κτίστηκαν από τον Σόρι (Σνέφερο)
«Σκοπός είναι να βρεθεί λύση στο μυστήριο των πυραμίδων», δήλωσε ο Μέχντι Ταγιούμπι,  ιδρυτής του ινστιτούτου ‘HIP’ που εδρεύει στο Παρίσι και συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Μια παρόμοια προσπάθεια έγινε πριν από 30 χρόνια, αλλά αυτό είναι το πρώτο έργο σε παγκόσμιο επίπεδο που χρησιμοποιείται  τεχνολογία αιχμής για να δούμε μέσα στις πυραμίδες», δήλωσε ο Ταγιούμπι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν δώσει την άδεια για τη ραδιοσκόπηση τους.

Η εργασία της «Σαρώσεως των Πυραμίδων» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν μυστικές κρύπτες όπου έχουν ταφεί φαραώ, που προς το  παρόν είναι απρόσιτοι  και κρυμμένοι στο εσωτερικό των πυραμίδων.

Πηγή: AFP [Οκτώβριος 25, 2015]


ΠΗΓΗ http://www.mikres-ekdoseis.gr/2015/10/blog-post_27.html#more                          
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου