Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

«Στο φως» προϊστορικό νεκροταφείο στην Πιερία


«Στο φως» προϊστορικό νεκροταφείο
Κιβωτιόσχημος τάφος
  Ένα εκτεταμένο προϊστορικό νεκροταφείο, που χρονολογείται στο β' μισό της 2ης χιλιετίας και καλύπτει μεγάλη έκταση πάνω σε έναν λόφο, εντοπίστηκε στη θέση «Στριβός», στις Καρυές Πιερίας, στους πρόποδες των Πιερίων.


   Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 20 τύμβοι και 17 τάφοι, η πλειονότητά τους κιβωτιόσχημοι, ενώ ένας αγρότης παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας (ΕΦΑ) τμήμα χειροποίητου κάνθαρου (τύπος αγγείου σε σχήμα ποτηριού με λαβές) θεσσαλικού τύπου, προερχόμενο από την περιοχή.

   Μιλώντας στο «Έθνος» ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πιερίας Μιλτιάδης Μυτελέτσης είπε ότι «τα ευρήματα οδηγούν αβίαστα στην ερμηνεία ότι πρόκειται για εκτεταμένο νεκροταφείο τύμβων, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τοποθετείται χρονολογικά στην Υστερη Εποχή του Χαλκού με την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου». Οι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι πλακοπερίβλητοι, κατασκευασμένοι από μεγάλες σχιστολιθικές πλάκες, ενώ η κάλυψή τους επιτυγχάνεται με μονολιθική, σχιστολιθική, επίσης πλάκα.

Αρχαιοκάπηλοι

   Ο «Στριβός» βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Πιερίων, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον οικισμό των Καρυών. Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, την περιοχή έχουν... οργώσει και αλώσει οι αρχαιοκάπηλοι και για τον λόγο αυτό ζητούν παρέμβαση της πολιτείας για την προστασία και την ανάδειξη της ανασκαφής. Η τελευταία είναι προς το παρόν διερευνητική, εκτιμάται ωστόσο ότι μια πιο συστηματική έρευνα θα δώσει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

   «Από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε αντιληπτό πως πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική θέση, λόγω της μεγάλης πυκνότητας και διασποράς των ευρημάτων» λέει ο κ. Μυτελέτσης, προσθέτοντας ότι σε κοντινή απόσταση, βορειοδυτικά των Καρυών έχει εντοπιστεί ακρόπολη με εμφανή τείχη και οχυρά κτίσματα. Πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων των Καρυών, σε κατάστημα της περιοχής.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος


           

http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου