Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Το μεγαλείο και η παρακμή της θρυλικής πόλεως Καμπίλε - Κυβέλη - Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα

Φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα
Η πόλη Καμπίλε πιθανότητα φέρει το όνομα της θεάς μητέρας Κυβέλης της οποίας υπάρχει ανάγλυφη πλάκα στο βραχώδες ιερό Κορυφή του λαγού. Στα βουλγάρικα η κορυφή λέγεται Ζάιτσι βραχ και στην αρχαιότητα χρησίμευε ως αστεροσκοπείο, ενώ στους πρόποδές της προκύπτει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της αρχαίας Θράκης. Σήμερα τα ερείπια του Καμπίλε κείτονται κοντά στην σημερινή πόλη Γιάμπολ, έχουν ερευνηθεί από πλήθος αρχαιολόγους, έχουν συντηρηθεί και κοσμούν τις αίθουσες του μουσείου που οικοδομήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.


Снимка

Υπάρχουν υποθέσεις πως η αρχαία πόλη Κάμπιλε ιδρύεται την δεύτερη χιλιετηρίδα π. Χ. Σιγά σιγά ο οικισμός μεγαλώνει, χτίζονται αμυντικά τείχη και κατασκευάζονται δρόμοι, τα κτίρια και οι ναοί ομορφαίνουν. Στα τέλη του 3ου και τις αρχές του 2ου αιώνα προ Χριστού ο πληθυσμός φτάνει τα 7.000 άτομα. Το 341 π. Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά το Κάμπιλε, αλλά μετά την διάλυση της αυτοκρατορίας του οι Θράκες ανακτούν τις δυνάμεις τους και η πόλη λειτουργεί ως πρωτεύουσα των Οδρησών κατά την βασιλεία του Σπαράδοκου και του Σκοστόκου. Οι κάτοικοι, όπως πως φαίνεται ήταν πλούσιοι, λάτρευαν τον Απόλλωνα και την Άρτεμη η οποία κοσμούσε και τα νομίσματα που έκοβαν οι ηγεμόνες της περιοχής, και τα ευρήματα των ανασκαφών συμπεριλαμβάνουν λεπτεπίλεπτα σκεύη και κοσμήματα πολλά από τα οποία φέρουν σφραγίδες από μακρινά εργαστήρια μιας και οι Θράκες συναλλάσσονταν και ταξίδευαν στην Ελλάδα, την Αίγυπτο κ.α.

Снимка

Κατά την Ρωμαϊκή εποχή η πόλη γίνεται βασικό στρατόπεδο της επαρχίας Θράκη και από τότε έχουν ανασκαφεί 15 αρχιτεκτονικοί χώροι με σπίτια, χριστιανικούς ναούς, θέρμες και πύργους.

"Το Καμπίλε είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του πρώιμου Χριστιανισμού στην επικράτεια του σημερινού βουλγάρικου κράτους", λέει ο Στέφαν Μπακαρτζίεφ, διευθυντής του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου της πόλης Γιάμπολ. "Η βασιλική που συντήρησαν οι αρχαιολόγοι είναι από τον 4ο αιώνα μ. Χ. και είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχουμε βρει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις πηγές, ο επίσκοπος του Καμπίλε Σεβέρους συμμετείχε στην Δεύτερη Σύνοδο της Σαρδικής το 343 μ. Χ. Η δεύτερη εκκλησία της πόλης έχει κολυμπήθρα και εδώ βαφτίζονταν οι πρώτοι ντόπιοι χριστιανοί".

Снимка

Το Καμπίλε καταστρέφεται τον 6ο αιώνα από βαρβαρικά φύλα, αφήνοντας μαρτυρίες για μια ιστορία 1.500 χρόνων.
"Κατά πάσα πιθανότητα οι εισβολείς ήταν Άβαροι, Σλάβοι και αρχαίοι Βούλγαροι και ο ερχομός τους συνέπεσε με έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος άλλαξε την ροή του ποταμού Τούντζα που έπαιζε σημαντικό ρόλο για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Όταν αυτό έπαψε να λειτουργεί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετοικίσουν", τελειώνει την διήγησή του ο κ. Μπακαρτζίεφ.

Снимка

Στα απομεινάρια της μυθικής πόλης Κάμπιλε σήμερα υπάρχει αντίγραφο ρωμαϊκού στρατοπέδου και σ’ αυτό το λατινικό καστέλουμ ενθουσιώδεις εθελοντές με κοστούμια λεγεωνάριων δίνουν εντυπωσιακές αναπαραστάσεις μπροστά στους τουρίστες.

Снимка

Μετάφραση: Αγάπη Ασπρίδου
Φωτογραφίες: Βενέτα Νικόλοβα           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου