Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ο θησαυρός του Παναγκιούριστε – σε αναζήτηση της αλήθειας - Κείμενο της Βενέτα Παβλόβα

Φωτογραφία: Βενέτα Παβλόβα
   Ο θησαυρός του Παναγκιούριστε είναι ένας από τους πιο ξακουστούς, που βρέθηκαν στα βουλγαρικά εδάφη. Ανακαλύφθηκε το 1949 από τους αδελφούς Ντέϊκοβι και σήμερα αποτελεί σημαντικό μέρος της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στη χώρα μας και το εξωτερικό.


Τα 9 υπέροχα χρυσά δοχεία του θησαυρού είναι ένας αμφορέας, φιάλη και επτά ρυτόν και ανήκουν στο Αρχαιολογικό μουσείο του Πλόβτνιφ. Το 1974 ο θησαυρός μεταφέρθηκε στη Σόφια και σήμερα αποτελεί μέρος της έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Εδώ και 20 χρόνια στον δημόσιο χώρο προβάλλεται όμως η άποψη, ότι πριν καιρό ο πρωτότυπος θησαυρός ανταλλάχθηκε από αντίγραφο, αφού αναφέρονται διαφορές στο βάρος των δοχείων. Σύμφωνα με τον Δρ Κωσταντίν Κισιόφ, διευθυντή του Αρχαιολογικού μουσείου Πλόβντιφ, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παρόμοιες διαφορές, επειδή τα δοχεία ζυγίστηκαν σε διάφορες περιόδους από διάφορα άτομα και με διάφορες συσκευές.

"Αυτός δεν είναι δείκτης για το ότι ο θησαυρός του Παναγκιούριστε αντικαταστήθηκε", λέει ο ίδιος σε συνέντευξη για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία. Τελικά αποφασίστηκε, ότι ο θησαυρός θα υποβληθεί σε ειδική ανάλυση, για να αποδειχθεί η αλήθεια. Την ανάλυση θα πραγματοποιήσει η αυστριακή εταιρεία Eurotest Control. Εγώ παρακάλεσα να ερευνηθεί και ένα πτερό, που αποτελεί μέρος ενός ρυτού.

Снимка
Το σχετικό χρυσό ρυτό αποσπάστηκε κατά τις ανασκαφές και ποτέ δεν εγκατέλειψε το Πλόβντιφ. Μεταφέρθηκε στη Σόφια, για να ληφθεί δείγμα και απ αυτό.
"Πρώτα θέλω να πω, ότι ο θησαυρός δεν κατασκευάστηκε ταυτόχρονα", συνεχίζει ο Κωσταντίν Κισιόφ. "Δύο από τα δοχεία απ' αυτό δημιουργήθηκαν τον 4-3ο αιώνα προ Χριστού σε άλλο εργαστήριο, όχι στο ίδιο με τα άλλα επτά. Το χρυσό τους έχει μια διαφορετική χροιά. Γι' αυτό η χημική ανάλυση, που θα γίνει, δεν θα καθησυχάσει τον κανένα, επειδή και πάλι θα διαπιστωθούν διαφορές".
Υπάρχουν παρόμοια δοχεία και σε άλλα μέρη του κόσμου; Όπως αναφέρει ο Κωσταντίν Κισιόφ, μέχρι τώρα βρέθηκαν δύο παρόμοια δοχεία από χρυσό, με τις ίδιες μορφές και μεγέθη, αλλά με άλλες μυθολογικές σκηνές και απεικονίσεις. Γίνεται λόγος για την φιάλη και τον αμφορέα. Το ένα ανακαλύφθηκε στην πόλη Σινόπε, στην βόρεια ακτή της Μαύρης θάλασσας, ενώ το άλλο – στην Σικελία. Αλλά ως μεγάλο εύρημα ο θησαυρός του Παναγκιούριστε είναι μοναδικός.
Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των χρυσών δοχείων θα γίνουν σαφή μέχρι τα τέλη του μηνός. Το οριστικό συμπέρασμα αναμένεται τον Σεπτέμρβιο, ενώ το 2015 ο θησαυρός του Παναγκιούριστε θα λάβει μέρος σε μεγάλη βουλγαρική έκθεση στο Λούβρο. 

Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα


ΠΗΓΗ : http://bnr.bg/el/post/100451392/o-isauros-tou-panagkiouriste-se-anazitisi-tis-alieias                            
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου