Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Το αρχαιολογικό συγκρότημα Aqua Calidae [θερμά ύδατα ](σημερινή Βουλγαρία) – ιστορία των ιαματικών λουτρών στην πορεία των αιώνων Κείμενο: Σίλβια Νικόλοβα



Φωτογραφία: Δήμος Μπουργκάς

Κατά την επόμενη τουριστική σαιζόν η αρχαία πόλη Aqua CalidaeThermopolis στα περίχωρα του Μπουργκάς (τα σημερινά ιαματικά λουτρά του Μπουργκάς) θα μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για τους Βουλγάρους και τους ξένους επισκέπτες. Διαφανής στέγη θα σκεπάσει τα ερείπια των αρχαίων λουτρών των αυτοκρατόρων και των πατρικίων, μετατρέποντάς τα σε απίστευτη τουριστική ατραξιόν.
  Η Aqua Calidae Thermopolis  [θερμά ύδατα Θερμόπολις] ήταν ανάμεσα στα πιο ξακουστά ιαματικά λουτρά στην αρχαιότητα. Τον 1ο αιώνα προ Χριστού, οι Θράκες μετέτρεψαν την ιαματική πηγή στο
σημαντικότερο ιερό των Τριών Νυμφών, το οποίο επί αιώνες προσέλκυε πολυάριθμους προσκυνητές. Τα πρώτα λουτρά εδώ χτίστηκαν από τους Ρωμαίους κατακτητές στα μέσα του 1ου αιώνα. Η ακμή της πόλης συνεχίζεται και κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Για να την προστατεύσει από τις βαρβαρικές επιδρομές, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ (527-565) έχτισε τείχη γύρω από την πόλη Aqua Calidae και τα ξακουστά ιαματικά λουτρά. Στα θεραπευτικά νερά τους στην πορεία των αιώνων αναζητούσαν ίαση αυτοκράτορες, βασιλείς και σουλτάνοι.
Снимка

Περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο μαθαίνουμε από τον υφηγητή Ντίμτσο Μομτσίλοφ: "Οι έρευνες στο αρχαιολογικό συγκρότημα άρχισαν μόλις το 2008. Κάναμε τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις όταν βρήκαμε απομεινάρια λουτρών της Πρώιμης Βυζαντινής Περιόδου. Γύρω τους ανακαλύψαμε μια αρκετά μεγάλη πόλη με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μια οχυρωμένη περιοχή εμβαδού 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι τον 5ο–6ο αιώνα μετά Χριστόν αυτό ήταν ένας παρόδιος σταθμός, εδώ μας είναι γνωστή και πόλη της Πρώιμης Ρωμαϊκής Περιόδου από τον 2ο αιώνα. Ακολουθούν μερικές πυρπολήσεις από τους Γότθους. Κατά τον 4ο αιώνα τα ιαματικά λουτρά ανασυγκροτήθηκαν. Αυτό μας λέει η αρχιτεκτονική της Πρώιμης Βυζαντινής Περιόδου εδώ. Οι ανασκαφές έβγαλαν στο φως και μερικά αγροτικά κτίσματα, μέρος εκκλησίας καθώς και 40 μέτρα των τειχών, που χτίστηκαν τον 6ο αιώνα επί του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η πόλη προσέλκυε επισκέπτες με σκοπό θεραπείας, αλλά και δεχόταν διάφορες επιθέσεις".

Снимка
Καταστρεπτικές για την αρχαία πόλη με τις θερμοπηγές ήταν οι επιδρομές των Σταυροφόρων Ιπποτών του 1204, όταν ο αυτοκράτορας της Λατινικής Αυτοκρατορίας Ερρίκος Β' έδωσε τη διαταγή η πόλη να πυρποληθεί, αφού ο αδερφός του, Βαλδουίνος της Φλάνδρας, αιχμαλωτίστηκε από τον Βούλγαρο βασιλιά Καλογιάν. Και το 1562 εδώ έφτασε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Β'. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανάρρωσή του, ο σουλτάνος διέταξε πάνω στα πυρπολημένα ρωμαϊκά λουτρά να χτιστούν νέα. Σήμερα τα λουτρά του σουλτάνου, ή το "τουρκικό μπάνιο", όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι αναστηλωμένο εξ’ ολοκλήρου. Η ιδέα είναι τα λουτρά, που χρονολογούνται στο 17ο αιώνα να μετατραπούν σε τουριστική ατραξιόν – ζωντανό μουσείο του ιαματικού νερού και της λουτροθεραπείας.

Снимка
"Ο Δήμος Μπουργκάς έχει ολοκληρωμένη αντίληψη για έκθεση όλων των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της AquaCalidae", συνεχίζει ο υφηγητής Μομτσίλοφ. "Πέρυσι διαπιστώσαμε τις παραμέτρους των μπάνιων γύρω από τις ιαματικές πηγές, έχουμε ποικίλα αρχιτεκτονικά απομεινάρια και δομές που καλύπτουν εμβαδόν 4-5 στρεμμάτων (0,5 εκτάρια). Η ιδέα είναι ένα μέρος των ευρημάτων να εκτεθεί μπροστά στο τουρκικό μπάνιο, και αυτά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά απομεινάρια να συμπεριληφθούν σε κοινό συγκρότημα. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδοχικότητα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας θα διαμορφωθεί ένα πολύ καλό πρόσωπο του τουριστικού προορισμού".
Το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Μπουργκάς προβλέπει και μουσείο, στη συλλογή του οποίου θα συμπεριληφθούν όλα τα ευρήματα στην Aqua Calidae – χρυσά νομίσματα, ιατρικά εργαλεία, εξοπλισμό για μπάνιο. Και το τουρκικό μπάνιο θα προσελκύει επισκέπτες με πισίνες με ζεστό και κρύο νερό και με μασάζ με βοτανικά και άλλα φυσικά προϊόντα.

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα


ΠΗΓΗ :
http://bnr.bg/el/post/100456486/to-araiologiko-sugkrotima-aqua-calidae-istoria-ton-iamatikon-loutron-stin-poreia-ton-aionon                                        
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου