Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Οι απίθανες ιστορίες των θησαυρών των αρχαίων Θρακών Στις 3 Απριλίου στη Σόφια κυκλοφόρησε νέο βιβλίο με τον τίτλο "Οι απίθανες ιστορίες των θησαυρών της Βουλγαρίας". Δεν είναι επιστημονικό, κατευθύνεται προς το παιδικό κοινό, και όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι απεικονισμένο με όμορφες ζωγραφιές. Το βιβλίο βγήκε λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης στο Λούβρο "Το έπος των Θρακών βασιλέων: αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Βουλγαρία".


Η ανακάλυψη των θησαυρών είναι τυχαία, διασκεδαστική, αλλά και θλιβερή. Τέτοια π.χ. είναι η ιστορία των 13 χρυσών αντικειμένων με συνολικό βάρος άνω των 12 κιλών, που ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Βαλτσιτράν στη Βόρεια Βουλγαρία το 1924. Να πως αρχίζει η ιστορία αυτή στο βιβλίο: "Μία φορά και έναν καιρό ζούσε ένα γουρουνάκι, που επί ένα χρόνο έτρωγε από μεγάλη χρυσή κούπα φτιαγμένη πριν 3600 χρόνια…" Το γουρουνάκι όμως έκανε καλή δουλειά, επειδή έως ότου έτρωγε, γυάλισε την μία πλευρά της κούπας και έτσι ανακαλύφθηκε ότι το δοχείο ήταν χρυσό. Ορισμένα αντικείμενα όμως από το θησαυρό αυτό καταστράφηκαν , επειδή κόπηκαν για να πωληθούν ανά κομμάτι. Παρόλα αυτά, ο θησαυρός του Βαλτσιτράν και σήμερα λάμπει με την μεγαλοπρέπειά του, και κάτι περισσότερο δεν υπάρχει άλλος παρόμοιος θησαυρός στον κόσμο.

Снимка

"Κάθε παιδί θα ήταν περίεργο να μάθει αυτήν την ιστορία", διηγείται για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία η ζωγράφος Στάνκα Ζέλεβα, πρόεδρος του ιδρύματος "Easyart". To κείμενο και οι ζωγραφιές είναι δικό της έργο, καθώς και των Νάντια Τόντοροβα και Ανέλια Πασόβα. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι ιστορίες ορισμένων από τους θησαυρούς που θα εκτεθούν στο Λούβρο, ενώ πολυτελής έκδοση του βιβλίου στη γαλλική γλώσσα θα κυκλοφορεί και στο μουσείο.

"Τα παιδιά μου π.χ. ήταν τόσο εντυπωσιασμένα και ύστερα από κάθε ιστορία ήθελαν οπωσδήποτε να δουν τον θησαυρό στο Ιντερνέτ, το βιβλίο προκάλεσε ενδιαφέρον και πολλά συναισθήματα, έκπληξη ότι στη Βουλγαρία έχει τόσο ενδιαφέροντα αντικείμενα στα μουσεία", λέει η κα Ζέλεβα.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι ιστορίες 20 θησαυρών και μνημείων του πολιτισμού. Μεταξύ τους είναι ο Θρακικός τύμβος του Καζανλάκ, που είναι στον κατάλογο των μνημείων του πολιτισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ. Και επίσης η Χαλκολιθική νεκρόπολη της Βάρνας με το παλαιότερο κατεργασμένο χρυσό στον κόσμο, οι θησαυροί του Παναγκιούριστε, Ρογκόζεν, Χότνιτσα, Λέτνιτσα, Σινεμόρετς.

Снимка

Ποια είναι τα άλλα σχέδια για παιδιά του ιδρύματος Easyart;
"Εμείς λειτουργούμε από τέσσερα χρόνια. Αρχίσαμε με το σχέδιο "Τέχνη για τους μικρούς στα μουσεία", που συνεχίζει και τώρα με δωρεάν ατελιέ ζωγραφικής για παιδιά στην Εθνική Πινακοθήκη, ορισμένες φορές και στην Πινακοθήκη Σόφιας, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάζουν", διηγείται η κα Ζέλεβα. "Η είσοδος είναι ελεύθερη, έχουμε φοιτητές που βοηθούν στα παιδιά να ζωγραφίζουν. Τα υλικά τα δίνουμε δωρεάν. Κάνουμε και ένα από το μεγαλύτερα πολιτιστικά και μορφωτικά φεστιβάλ για παιδιά στη Βουλγαρία. Άρχισε πρώτα στη Σόφια, σε συνέχεια επισκεφτήκαμε τις πόλεις Μπλαγκόεβγκραντ, Ρούσε, Στάρα Ζαγκόρα, Μπουργκάς, Βράτσα. Και ελπίζουμε να φτάσουμε σε όλο και περισσότερα παιδιά σ όλη τη Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο".

"Έχουμε και σχέδιο που ονομάζεται "Ιστορία του πολιτισμού στο σχολείο", συνεχίζει η ίδια. "Σ' αυτό φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών μπαίνουν στις τάξεις τρίτης δημοτικού και διηγούνται την παγκόσμια ιστορία της τέχνης σε οκτώ μαθήματα. Κάνουμε και θερινό σχολείο στα μουσεία με δικούς τους ειδικούς. Έτσι τα παιδιά έχουν δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τα μουσεία της Σόφιας. Δικό μας μουσείο σε τροχούς γυρίζει όλη τη Βουλγαρία και τα παιδιά επί τόπου μπορούν να δουν τα πιο εντυπωσιακά έργα, και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της τέχνης. Όλη η δραστηριότητα μας συνδέεται με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και η τέχνη σε μέγιστο βαθμό συμβάλλουν στην συναισθηματική και δημιουργική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών", είπε καταλήγοντας η κα Στάνκα Ζέλεβα.
Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα
Τα εικονογραφήματα είναι από το βιβλίο "Οι απίθανες ιστορίες των θησαυρών της Βουλγαρίας"http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου